Maria Bîrnaure
398 vizualizări 29 apr 2016

Sfatul psihoterapeutului este simplu: „Să oferim!”. Cele mai recente studii arată că actele de bunătate, dărnicia, nu au efect doar asupra celor din jur, ci au un impact important şi asupra sănătăţii noastre. Faptul că atunci când oferim avem o stare de satisfacţie şi împăcare, ne aduce şi pe noi, fără să ne dăm seama, în sfera stării de fericire.  

„Tendinţa noastră de a oferi grijă este una naturală şi se transpune într-un amalgam minunat de emoţii, de compasiune, recunoştinţă şi generozitate”, explică Bogdana Bursuc.

Psihoterapeutul consideră că atunci când oferim celor din jur, pe lângă fericire, apare o altă serie de avantaje. 

1. Creştem ridicându-i pe ceilalţi – atunci când ajutăm, ne dezvoltăm ca şi oameni, întrucât altruismul solicită resurse şi calităţi pe care le putem descoperi doar oferind, pe care le vom folosi apoi de-a lungul vieţii şi care ne conduc mai departe pe drumul nostru.

2. A ajuta este un beneficiu în sine – a-i ajuta pe ceilalţi provoacă fericire, pur şi simplu; oamenii fericiţi oferă mai mult, iar a oferi ne face fericiţi, astfel că ajungem să creem un cerc de feedback pozitiv, o stare generală de bine şi o atitudine empatică.

3. Ne simţim mai bine cu noi înşine – a oferi şi a ajuta cresc stima de sine, deoarece ne transmitem mesajul că noi ca oameni contăm, că putem face o diferenţă şi că strădania noastră chiar a meritat; satisfacţia şi mândria unui act de bunătate ne ajută să ne descoperim propriul potenţial.

4. Reducem nivelul de anxietate şi tristeţe – adesea, teama şi tristeţea vin în urma unui sentiment de lipsă de sens, astfel că prin contribuţia noastră ne putem găsi locul şi rolul în viaţă, ceea ce reduce considerabil stările neplăcute; ba mai mult, din punct de vedere biologic, a urma instinctul de îngrijire duce la o creştere a nivelului de endorfine, care stimulează natural starea de bine, de plăcere.

5. Ne dezvoltăm abilităţi sociale – suntem fiinţe sociale, astfel că aptitudinile sociale sunt foarte importante; atunci când oferim suntem mai atenţi la modul în care comunicăm, la ceea ce transmitem, astfel dezvoltându-ne abilităţile sociale şi comportamentele prosociale.

6. Suntem mai sănătoşi – pentru că există o strânsă legătură între psihic şi fizic, a ajuta ne face mai sănătoşi: starea de bine mentală oferă contextul potrivit pentru accesarea resurselor fizice şi, mai mult, transmite mesajul „merit şi trebuie să am grijă de mine!”

Citește și: