Adriana Stanca
622 vizualizări 20 feb 2015

„Aferim!” este un film „cu totul altfel”. Aşa îl caracterizează Ada Solomon, producătoare peliculei intrate recent în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin.

„E un film de epocă, un film care impleteşte literatura cultă din secolul al XIX-lea cu folclorul, cu muzicalele, cu proverbele şi are o calitate cu totul specială, pentru că limbajul acesta arhaic, care la prima vedere sperie (...), este, de fapt, mult mai apropiat de vorbirea noastră obişnuită, de zi cu zi”, a explicat Ada Solomon în timpul emisiunii Gândul LIVE.

De fapt, a povestit producătoarea, limbajul a fost una dintre marile provocări atunci când filmul a fost prezentat, în premieră mondială, la Berlinală. „Pariul” a fost totuşi câştigat în cele din urmă!

„Limbajul şi felul în care vor percepe toate aceste mostre de înţelepciune locală, care, de fapt, e universală, era marele pariu pentru noi, în sensul că, pe lângă faptul că ele sunt traduse şi sunt adaptate într-o limbă care nu e a noastră, trebuie să fie şi reduse ca lungime pentru subtitluri. Şi atunci ne-am întrebat dacă va rămâne substanţa şi greutatea ziselor personajelor din film la aceeaşi intensitate.(...) Undeva pentru mine, premiul cel mai mare apropo de experienţa berlineză este că am câştigat acest pariu şi că această barieră a fost trecută”, a spus Ada Solomon.

Mai este însă ceva special în ceea ce priveşte „Aferim!”: „nu poate fi încadrat într-un gen”: „E un film de Radu Jude. E greu să dau inclusiv referinţe de regizori, pentru că e un omagiu către John Ford, e un omagiu către western-ul clasic, dar nu e nici un wstern 100%, nu e nici un road-movie în accepţiunea clasică a cuvântului, nu e nici o dramă, nici o comedie 100%, nu e nici un film despre devenire 100%, dar este câte ceva din toate acestea, într-o manieră cu totul şi cu totul specială”, a arătat producătoarea.

Cu ce alte provocări se mai confruntă cineaştii români şi când crede Ada Solomon că va ajunge România în competiţia oficială a Premiilor Oscar, aflaţi din interviul integral acordat Gândul LIVE.

Citește și: