Dorina Calin
Ana Obretin - Mediafax
132 vizualizări 19 ian 2015

Lungmetrajul "Aferim!", în regia lui Radu Jude, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2015, care se va desfăşura în perioada 5 - 15 februarie.

"Aferim!" este singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei, alături de producţii precum "Queen of Desert" (regia Werner Herzog), "Taxi" (regia Jafar Panahi), "Knight of Cups" (regia Terrence Malick), "Eisenstein in Guanajuato" (regia Peter Greenaway), informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

"Aferim!", în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu căciulă", "Alexandra", "O umbră de nor", "Trece şi prin perete", care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. "Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d'Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când "Poziţia copilului", produs de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.

Selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin include 23 de pelicule, din care 19 vor concura pentru marile trofee. 21 dintre aceste filme sunt proiectate în premieră mondială.

Filmele incluse în selecţia oficială provin din Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Chile, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Guatemala, Hong Kong/ China, Italia, Iran, Japonia, Kosovo, Mexic, Olanda, Norvegia, China, Polonia, România, Federaţia Rusă, Suedia, Elveţia, Spania, Marea Britanie, Ucraina, SUA şi Vietnam.

Astfel, vor concura pentru Ursul de Aur filmele "Aferim!", de Radu Jude, "El botón de nácar/ The Pearl Button", de Patricio Guzmán, "El Club/ The Club", de Pablo Larraín, "Ten no chasuke/ Chasuke's Journey", de Sabu, "Vergine giurata/ Sworn Virgin", de Laura Bispuri, "45 Years", de Andrew Haigh, "Als wir träumten/ As We Were Dreaming", de Andreas Dresen, "Body", de Malgorzata Szumowska, "Cha và con và/ Big Father, Small Father and Other Stories", de Di Phan Dang, "Eisenstein in Guanajuato", de Peter Greenaway, "Ixcanul/ Ixcanul Volcano", de Jayro Bustamante, "Journal d'une femme de chambre/ Diary of a Chambermaid", de Benoit Jacquot, "Knight of Cups", de Terrence Malick, "Nobody Wants the Night", de Isabel Coixet, "Pod electricheskimi oblakami/ Under Electric Clouds", de Alexey German, "Queen of the Desert", de Werner Herzog, "Taxi", de Jafar Panahi, "Victoria", de Sebastian Schipper, şi "Yi bu zhi yao/ Gone with the Bullets", de Wen Jiang.

În plus, în selecţia oficială, în afara competiţiei vor fi proiectate "Elser/ 13 Minutes", de Oliver Hirschbiegel, "Every Thing Will Be Fine", de Wim Wenders, "Mr. Holmes", de Bill Condon, şi "Cinderella", de Kenneth Branagh.

Ceremonia de premiere va avea loc la Berlinale Palast pe 14 februarie, evenimentul urmând să se încheie cu proiecţia filmului câştigător al Ursului de Aur, marele trofeu al festivalului.

Citește și: