Andreea OFIŢERU
360 vizualizări 3 sep 2015

Zubin Mehta va prelua postul din 2017 de la Ioan Holender, care este şi directorul artistic al festivalul şi care a fost directorul Operei de Stat din Viena între 1992  şi 2010.

Maestrul Zubin Mehta a anunţat miercuri că a acceptat invitaţia de a fi Preşedintele Onorific al Festivalului Internaţional George Enescu pentru ediţia din 2017. Invitaţia a venit la propunerea organizatorilor, pe baza unei decizii luate de comun acord la nivel inter-instituţional.

”De abia aştept să revin în România, aveţi cel mai frumos Festival din lume şi cel mai minunat public. Fiecare muzician se simte atât de bine aici când se uită în sală şi vede zâmbetele oamenilor. Muzicienii români sunt de calitate şi trebuie să le mulţumim organizatorilor Festivalului. Am acceptat această propunere pentru că era o ofertă de nerefuzat”,  spus Zubin Mehta.

Zubin Mehta este din 1981 director muzical pe viaţă al Orchestrei Filarmonicii din Israel, a fost primul dirijor care i-a adus împreună pe aceeaşi scenă pe cei mai mari trei tenori ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras, într-un concert care a rămas unul dintre cele mai bine vândute ale tuturor timpurilor.

 Zubin Mehta a fost alături de Festivalul Internaţional George Enescu încă de la ediţia din anul 1964. În anul 1995, în prima sa participare la o ediţie post-decembristă a Festivalului Enescu, Zubin Mehta a dirijat pe scena Sălii Alexandru Ioan Cuza, la Casa Poporului.

În a doua zi a Festivalului Internaţional George Enescu,  Zubin Mehta  a preferat să dirijeze stând jos, pe scaun, decât să fie absent de la concertele programate în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu 2015.

Citește și: