Bogdan Enache
13 vizualizări 2 dec 2014

Teatrul berlinez Berliner Ensemble, fondat de Bertolt Brecht, va fi condus de dramaturgul Oliver Reese, care îi va succeda lui Claus Peymann începând din 2017, a anunţat, luni, primarul oraşului Berlin, transmite AFP.

Cu sediul în clădirea Theater am Schiffbauerdamm, în plin centrul Berlinului, trupa Berliner Ensemble pune în scenă, în mod tradiţional, marile succese ale lui Bertolt Brecht, dar şi numeroase creaţii contemporane.

Oliver Reese, născut în 1964, este în prezent director al Teatrului Naţional din Frankfurt şi va prelua conducerea Berliner Ensemble începând din 1 august 2017, înlocuindu-l pe Claus Peymann, director al instituţiei din 1999, a anunţat primarul Berlinului, Klaus Wowereit.

Berliner Ensemble, una dintre trupele cele mai prestigioase de pe scena dramatică berlineză, are circa 240.000 de spectatori anual, cu o rată de ocupare a locurilor la spectacolele sale de 86%.

Trupa Berliner Ensemble a jucat şi în faţa spectatorilor români, în 2012, la Craiova, unde regizorul Robert Wilson şi compozitorul Rufus Wainwright au oferit un spectacol bazat pe 25 dintre sonetele lui William Shakespeare. Piesa a fost prezentată în cadrul ediţiei a VIII-a a Festivalului Internaţional Shakespeare.

Născut în 1964, Oliver Reese a studiat dramaturgie, literatură germană şi literatură comparată la Munchen, unde a şi început să lucreze ca stagiar. A lucrat ca asistent de regie pentru teatrul din Dusseldorf şi la Teatrul de Stat din Bavaria, în 1989. Între 1994 şi 2001 a fost dramaturgul şef al Teatrului Maxim Gorki din Berlin. Din 2009 conduce teatrul din Frankfurt. Reese a predat la Universitatea Liberă din Berlin şi este membru al Academiei Germane pentru Arta Spectacolului. Ca regizor, a montat piese ca "Berlin Alexanderplatz", de Alfred Döblin, şi "Goebbels", piesă bazată pe jurnalele ministrului nazist al propagandei.

Citește și: