Diana Parvulescu
1784 vizualizări 1 dec 2014

CineMAiubit este unul dintre cele mai importante festivaluri, dar şi cel mai vechi eveniment de profil dedicat filmului studenţesc din România, de-a lungul timpului, la această manifestare cinematografică făcându-şi debutul mulţi tineri cineaşti, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Deschiderea oficială va avea loc pe 2 decembrie, de la ora 18.30, la Cinema Studio, pentru ca în următoarele patru zile publicul să se poată delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre ţările participante în acest an se numără Anglia, Argentina, China, Germania, Israel, Rusia, România, dar şi altele.

Miza competiţiei este premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 25 de premii printre care cel pentru regie "Cristian Nemescu", cel pentru imagine, cel pentru montaj şi cel pentru sunet "Andrei (Otto) Toncu".

Cele trei secţiuni principale ale festivalului sunt ficţiune, documentar şi animaţie/ experiment.

CineMAiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurtmetraj, pentru fotografie şi afiş de film.

Juriul internaţional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât şi din străinătate, cum ar fi regizorul şi profesorul chinez Xie Fei - câştigător al unui Urs de Aur şi a două premii Ursul de Argint la Berlin, producătorul şi distribuitorul austriac Sasha Wieser, Geza Csakvari - critic de film şi director artistic al Festivalului Internaţional de Film Jameson Cinefest din Miskolc (Ungaria), criticul de film Magda Mihăilescu, directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile, actorul Gabriel Spahiu şi câştigătorul marelui premiu la CineMAiubit 17 - regizorul Andrei Teodorescu.

Pe 6 decembrie va debuta prima ediţie a National Screenwriting Alumni Pitch, un eveniment dedicat întâlnirii dintre producătorii de film români şi tinerii scenarişti proaspăt absolvenţi ai şcolilor de profil din România. Tot pe 6 decembrie, la Cinema Studio, va avea loc o proiecţie specială a programului Cineritm, dezvoltat în parteneriat de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (UNMB) şi UNATC, în cadrul căruia echipe mixte compozitor-regizor au realizat coloana sonoră a unor scurtmetraje.

Pe data de 5 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul unei proiecţii eveniment, regizorul Xie Fei îşi va prezenta filmul "Black Snow", premiat în 1990 cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile din cadrul festivalului.

Festivalul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L.Caragiale" Bucureşti (UNATC), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Citește și: