Diana Parvulescu
338 vizualizări 14 mai 2015

Festivalului Filmului European (FFE) se încheia joi, 14 mai, la Bucureşti şi urmează să ajungă în alte trei oraşe din ţară: Tîrgu-Mureş şi Iaşi (22-24 mai) şi Hunedoara (29-31 mai), informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC.

La Craiova, proiecţiile se vor desfăşura pe parcursul a trei zile şi vor avea loc la Teatrul Colibri şi în aer liber în Centrul istoric, iar accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, va aduce pe marele ecran două filme de excepţie. Astfel, de la ora 19.00, la Teatrul Colibri, va fi proiectat filmul "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu, despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului.

Proiecţia se va desfăşura în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al festivalului, şi a lui Marius Panduru, care semnează imaginea filmului, şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

De asemenea, de la ora 21.00, în aer liber, în Centrul istoric va fi proiectat filmul irlandez "Calvarul", de John Michael McDonagh, o combinaţie neaşteptată de momente comice cu momente meditative şi izbucniri de ostilitate şi violenţă. Filmul va fi introdus de Andrew Harwood, şeful Misiunii Diplomatice a Irlandei în România.

Selecţia festivalului propune, la Craiova, o perspectivă asupra diversităţii producţiei cinematografice europene, prezentând filme din nouă ţări, precum comediile "Lecţii în dragoste" (Olanda, 2013) şi "Cowboys" (Croaţia, 2013), dar şi drama "Duşmanul clasei" (Slovenia, regia Rok Bicek), finalistă la premiul Lux al Parlamentului European, ediţia 2014.

"Ne face o deosebită plăcere să putem relua tradiţia ediţiilor locale prin includerea oraşului Craiova pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii craioveni se vor bucura împreună cu noi de selecţia de filme a acestei ediţii. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea promptă şi profesionistă a partenerilor noştri locali", a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR).

"Europa are însă marele avantaj al unei diversităţi excepţionale de poveşti, limbi şi culturi, aşa încât e oricând reconfortant să văd un film islandez de Dagur Kari (sau orice alt regizor din zonă), un Sorrentino profund italian sau o poveste wicked semnată de austriacul Seidl. Celebrarea filmului european e de fapt o ocazie unică de a vedea ce-i doare (şi) pe alţii, de a înţelege mai bine episoade istorice sau din prezent sau de a ne demonta propriile stereotipuri despre un popor sau altul'", a declarat Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al ediţiei de anul acesta a Festivalului Filmului European.

Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul Festivalului Filmului European, calendarul proiecţiilor, evenimente speciale, ştiri la zi, concursuri, şi alte informaţii, găsiţi pe site-ul festivalului www.ffe.ro şi pe pagina de Facebook www.facebook.com/ffeRomania.

Citește și: