Adriana Stanca
311 vizualizări 12 mar 2015

Filmul iranian „Taxi”, câştigător al Ursului de Aur la Berlinala din acest an, va fi proiectat, în premieră în România, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF).

Păstrând regula spaţiului închis, Jafar Panahi şi actorii săi neprofesionişti, care sunt plimbaţi prin oraş de taximetristul-regizor şi a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant şi profund uman al Teheranului de azi, se arată într-un comunicat remis gândul.

La fel ca cele două producţii anterioare ale sale, „This Is Not a Film” (2011) şi „Closed Curtain” (2013), filmate în secret, „Taxi” a fost realizat de Panahi în ciuda interdicţiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani. Cineastul a primit această sentinţă în 2010, când autorităţile iraniene l-au acuzat de „instigare, conspiraţie şi propagandă împotriva regimului”.

La scurt timp după premiera filmului la Berlin, Panahi a trimis un mesaj oficial în care a promis că va continua să facă cinema în ciuda interdicţiei respective: „Nimic nu mă poate împiedica să fac filme; atunci când sunt împins într-un colţ, mă închid în mine însumi şi, în acest spaţiu foarte privat, în ciuda tuturor limitărilor, nevoia de a crea devine chiar mai puternică”, a spus el.

„Taxi” este cel de-al treilea film al lui Jafar Panahi selecţionat în competiţia Berlinalei după „Offside” (Marele Premiu al Juriului) şi „Closed Curtain” (Cel mai bun scenariu). Totodată, Panahi este, la 54 de ani, unul dintre cei mai titraţi regizori din întraga lume, în palmaresul său figurând premiul Camera d'Or, acordat de Festivalul de la Cannes filmului său de debut „The White Balloon” (1995) şi Premiul Juriului „Un certain regard” pentru „Crimson Gold” (2003), Leul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia pentru filmul „The Circle” (2000) şi Leopardul de Aur la Locarno pentru „The Mirror” (1997).

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediţie, se va desfăşura în perioada 20 – 26 aprilie. Evenimentul este organizat de Fundaţia Culturala CHARTA, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), sub Înaltul Patronaj al Alteţei sale Regale Principele Radu al României.

Titlurile din competiţia oficială, din secţiunea paralelă „Panorama” precum şi evenimentele speciale ale BIFF vor fi anunţaate în săptămânile care urmează.

Citește și: