Patricia Marinescu
95 vizualizări 23 iul 2015

Festivalul începe cu două seri de proiecţii în aer liber, în Centrul vechi al Craiovei, recent renovat, continuând, din 23 august, în Portul Cultural Cetate, judeţul Dolj, cu filme şi demonstraţii culinare, informează organizatorii.

Lungmetrajul "Drumul/ Yol" a fost regizat conform instrucţiunilor transmise de Yılmaz Güney - care se afla în închisoare, condamnat pentru asasinarea unui judecător - asistentului său, Şerif Gören, aceasta fiind prima creaţie din Turcia care a câştigat premiul Palme D'Or la Festivalul de la Cannes. Acelaşi film a primit pe Croazetă premiul FIPRESCI şi menţiune specială din partea juriului ecumenic.

Filmul portretizează oamenii şi autorităţile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveştilor a cinci deţinuţi aflaţi în permisie timp de o săptămână. "Drumul/ Yol" a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Güney, care a scris şi scenariul, din închisoare.

Pentru a-şi termina pelicula, Güney a evadat, în 1981. După ce a recuperat scenele filmate de coproducătorul Şerif Gören, a fugit în Elveţia şi, ulterior, în Franţa, unde a terminat montajul. Ca urmare, "Drumul/ Yol" este o producţie franceză şi a fost propus din partea Elveţiei pentru selecţia celei de-a 55-a ediţii a premiilor Oscar, fiind interzis în Turcia până în 1999.

Proiecţia filmului "Drumul/ Yol" va avea loc după gala de deschidere a celei de-a şasea ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, pe 21 august, în aer liber, în Centrul vechi al Craiovei.

Selecţia eclectică de filme balcanice include şi "Miresele/ Nyfes" (2004) şi "Mica Anglie/ Little England" (2013), de Pantelis Voulgaris.

Povestea "Miresele/ Nyfes" se petrece în 1922, la bordul navei King Alexander. Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, se îndrăgosteşte de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soţul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eşuată. Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul Nicholas Brody din serialul american "Homeland". Filmul a fost realizat cu sprijinul lui Martin Scorsese, care este şi producătorul executiv al acestuia.

În "Mica Anglie/ Little England", două surori, Orsa şi Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogăţiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă doar una dintre ele este sortită să devină soţia lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinţi. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar şi cea a anilor 1950. "Mica Anglie/ Little England" a câştigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum şi alte şase premii din partea Academiei de Film Elene.

Pe timpul desfăşurării festivalului, camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Divanul Degustatorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu", în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia "Craiova Capitală Europeană 2021", cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Institutului Cultural Român (ICR).

Citește și: