Ana Obretin
32 vizualizări 8 dec 2014

Le Musée des civilisations de l'Europe et de la Méditerranée din Marsilia (Franţa) a primit Museum Prize pe 2015 din partea Comitetului pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media al Consiliului Europei, potrivit unui comunicat.

Premiul a fost atribuit în timpul unei reuniuni care a avut loc vineri, la Paris.

Muzeul a fost premiat pentru că a fost fondat "pe baza unui concept inovator, este situat într-un loc uimitor şi are o arhitectură excepţională; întruneşte perfect criteriile pentru Museum Prize al Consiliului Europei".

Muzeul prezintă Mediterana, leagănul civilizaţiilor, aflat la intersecţia dintre culturile europeană şi arabă. Potrivit comitetului care acordă premiul, muzeul se vrea a fi o "agora contemporană", care atrage un public vast graţie unui program impresionant - vizite pedagogice, dezbateri cu artişti şi scriitori, seminarii, festivaluri, concerte.

The Council of Europe Museum Prize a fost decernat anual, din 1977, unui muzeu din lume care are o contribuţie importantă la înţelegerea moştenirii culturale europene.

Câştigătorul primeşte o statuie din bronz, "La femme aux beaux seins", creată de Joan Miró, pe care muzeul o va păstra timp de un an, dar şi o diplomă.

Printre muzeele care au mai primit acest premiu se numără Rautenstrauch-Joest-Museum din Koln, Germania, Portimão Museum, Portugalia, şi Muzeul din Liverpool, Marea Britanie.

Anul trecut, premiul a fost acordat Muzeului Baksi din Bayburt, Turcia.

Citește și: