Florin Badescu - Mediafax
29 vizualizări 24 nov 2014

Muzeul de Arte Frumoase din Berna a anunţat luni că acceptă să găzduiască operele lăsate moştenire de colecţionarul german Cornelius Gurlitt, o veritabilă comoară de peste 1.000 de tablouri, dintre care unele, furate de nazişti de la familii evreieşti, vor fi restituite moştenitorilor acestora.

Operele cu origine litigioasă vor fi conservate într-o primă etapă în Germania, informează AFP. Dintre ele, cele pentru care se va dovedi că nu provin din acele spolieri naziste vor fi transportate ulterior la Berna.

Preşedintele Fundaţiei Muzeului de Arte Frumoase din Berna, Christoph Schäublin, a precizat într-o conferinţă de presă, luni, la Berlin, că instituţia pe care o conduce va coopera cu autorităţile germane pentru identificarea operelor de artă furate de nazişti în vederea restituirii lor către proprietarii legitimi.

"Consiliul de administraţie al Fundaţiei Muzeului de Arte Frumoase din Berna a decis cu ocazia unei şedinţe din 22 noiembrie să accepte moştenirea lăsată de Cornelius Gurlitt", aşa cum a dorit el în testament, a precizat Christoph Schäublin.

Valoarea acestei moşteniri se cifrează la câteva zeci de milioane de euro, potrivit presei germane.

Colecţia lui Cornelius Gurlitt, decedat în luna mai la vârsta de 81 de ani, conţine opere inestimabile, inclusiv unele semnate de Pablo Picasso, Claude Monet şi Marc Chagall, scoase din uitare în 2012 atunci când au fost descoperite în apartamentul din Munchen al octogenarului german, dar şi alte tablouri valoroase descoperite ulterior, în casa din Salzbourg a acestuia.

O verişoară a lui Cornelius Gurlitt, Uta Werner, în vârstă de 86 de ani, a revendicat în justiţie această colecţie de artă pe care Cornelius Gurlitt a lăsat-o moştenire Muzeului de Arte Frumoase din Berna.

Acordul încheiat între Statul federal german, Muzeul de Arte Frumoase din Berna şi landul Bavaria reprezintă "o soluţie bună" şi "o etapă importantă" în munca de cercetare pe care Germania o face asupra trecutului ei nazist, a subliniat Secretarul de Stat german pentru Cultură, Monika Grütters, în cursul conferinţei de presă de luni.

Ea a spus, de asemenea, că Germania este "pregătită pentru restituirea imediată" a trei opere de artă pentru care experţii au dovedit deja că au fost furate de la familii evreieşti. Printre ele se află un tablou de Henri Matisse, furat de la comerciantul de artă francez Paul Rosenberg, bunicul jurnalistei franceze Anne Sinclair.

Cornelius Gurlitt a murit pe 6 mai, la vârsta de 81 de ani, la scurt timp după ce încheiase un acord cu statul german ce prevede restituirea operelor de artă descoperite în locuinţele sale, pentru care experţii vor demonstra că provin din spolierile naziste. În testamentul său, colecţionarul german a decis să îşi încredinţeze colecţia Muzeului de Arte Frumoase din Berna.

Citește și: