Dorina Calin
49 vizualizări 27 oct 2014

Muzeul Picasso din Paris s-a redeschis sâmbătă, după ce, timp de cinci ani, a fost închis pentru a fi renovat, lucrările de reabilitare ridicându-se la suma de 52 de milioane de euro, informează Reuters.

Muzeul, situat într-un conac din secolul al XVII-lea din districtul Marais, adăposteşte una dintre cele mai mari colecţii de opere create de Pablo Picasso.

Redeschiderea muzeului a avut loc pe 25 octombrie, ziua de naştere a pictorului care s-a născut în Malaga, Spania, în 1881, dar care şi-a petrecut mare parte din viaţă în Franţa. Pablo Picasso a murit în 1973.

Renovarea muzeului, care găzduieşte o colecţie de peste 5.000 de picturi, sculpturi şi schiţe, precum şi arhivele personale ale lui Picasso, a fost marcată de repetate întârzieri, conflicte şi controverse.

Anne Baldassari, preşedintele muzeului timp de nouă ani, a fost demisă din funcţie în luna mai, ca urmare a mai multor conflicte publice cu personalul instituţiei, iar fostul ministru al Culturii Aurelie Filippetti a demisionat din Guvern, în luna august.

Prezent la inaugurarea muzeului, preşedintele francez François Hollande a spus că spiritul modern şi energia lui Pablo Picasso ar trebui să inspire Franţa.

"Nu construieşti nimic (bazându-te, n.r.) pe nostalgie. Pablo Picasso a fost un pictor al viitorului, al speranţei, al cuceririi, el s-a eliberat de regulile trecutului. A fost un avangardist. Franţa este o ţară avangardistă", a spus preşedintele francez.

Renovarea, care a costat în jur de 52 de milioane de euro, a constat în triplarea dimensiunii spaţiului expoziţional de peste cinci etaje, făcând muzeul mai accesibil vizitatorilor.

Conducerea muzeului se aşteaptă ca peste un milion de persoane să viziteze instituţia în fiecare an.

Citește și: