Adriana Stanca
56 vizualizări 17 iun 2015

Opera Naţională din Bucureşti (ONB) a primit, pentru al doilea an consecutiv, un Certificat de Excelenţă oferit de TripAdvisor, cea mai amplă platformă turistică online din lume.

Distincţia a fost acordată ca urmare a numărului mare de recenzii pozitive postate de utilizatorii acestui site, care au apreciat noua imagine a institiţiei, şi reprezintă un semn de recunoaştere a calităţii serviciilor pe care ONB le oferă spectatorilor săi de pretutindeni.

Cea mai recentă premieră de pe scena Operei Naţionale din Bucureşti a avut loc pe 11 iunie, când „Giselle”, unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de balet romantic, a revinit în repertoriul instituţiie, într-o nouă versiune coregrafică, semnată de Johan Kobborg şi Ethan Stiefel.

FOTO: Facebook/Opera Naţională Bucureşti (Fotografie din timpul spectacolului "Giselle")

Cei doi coregrafi au adus şi adaptat această producţie pentru ONB, cu o nouă distribuţie, mai mare decât cea iniţială, şi cu anumite influenţe româneşti, prezente în costumele create de Natalia Stewart şi decorurile lui Howard Jones.

Subiectul acestei montări este plasat în secolul al XIX-lea, mai aproape de perioada în care a fost creat baletul, iar coregrafia a fost adaptată după versiunea lui Marius Petipa, dar cu mai multă mişcare, pasiune şi acţiune, se precizează pe site-ul operanb.ro.

FOTO: Facebook/Opera Naţională Bucureşti (Fotografie din timpul spectacolului "Giselle")

„Am vrut să aducem povestea mai aproape de noi, atât cât era posibil din punct de vedere estetic pentru un spectacol care trebuie să fie mare, bogat, dar în acelaşi timp contemporan, cu linii clare, curate”, a explicat coregraful Ethan Stiefel. „Nu am dorit să-l reproducem greoi, cu aspect învechit, prăfuit. Am căutat să-i dăm un aer proaspăt din toate punctele de vedere, şi în ceea ce priveşte decorurile şi costumele”, a adăugat el.

FOTO: Facebook/Opera Naţională Bucureşti (Fotografie din timpul spectacolului "Giselle")

„Cred că povestea baletului «Giselle» este pur şi simplu fascinantă”, a completat coregraful Johan Kobborg.

„Ea atinge două aspecte ale vieţii şi dragostei. Realismul şi acel realism pe care ni-l creăm prin imaginaţie şi pe care îl credem adevărat. Sunt fascinat de motivele pentru care oamenii acţionează într-un fel sau altul, care este gândul din spatele fiecărei acţiuni şi, adesea, găsesc aceste lucruri mai interesante chiar decât reacţiile lor. Câteodată, ne dăm seama prea târziu de ceea ce avem, iar Albrecht este în această situaţie”, a conchis el.

Citește și: