Madalina Cerban - Mediafax
114 vizualizări 6 nov 2014

Radio România Cultural va lansa, duminică, proiectul "Baricada culturală", în cadrul căruia va difuza în fiecare seară, pe site-ul său, filme artistice şi documentare care vor aminti publicului de perioada comunismului în Europa de Est.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în vremea comunistă, românii beneficiau de doar două ore de program pe seară, în special de propagandă.

Proiectul "Baricada Culturală" propune un program video online de două ore, aşa cum se întâmpla în acea vreme. Astfe, în fiecare seară, de la ora 22.00, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice şi documentare tematice vor aminti publicului de perioada comunismului în întreaga Europă de Est şi chiar în Coreea de Nord.

Seria de proiecţii online va începe duminică, în ziua în care, acum 25 de ani, cădea Zidul Berlinului, un simbol al separării şi opresiunii comuniste.

De la ora 22.00, publicul Radio România Cultural va putea urmări online, cu sprijinul DocuArt, două producţii: "Afacerea Tănase", în regia lui Ionuţ Teianu, şi "În spatele cortinei", în regia lui Bogdan Mustaţă.

Documentarul "Afacerea Tănase" este o producţie care reconstituie celebra scenă de spionaj numită de presa franceză "Afacerea Tănase". Personajele principale sunt disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma. Documentarul dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Cea de-a doua producţie difuzată online pe www.radioromaniacultural.ro chiar în ziua împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului este "În spatele cortinei". Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii şi promotorii săi actuali.

Proiectul "Baricada culturală" are şi o importantă componentă de conţinut onair. În perioada 9 noiembrie - 22 decembrie, pe toate frecvenţele FM naţionale, dar şi online, Radio România Cultural va difuza dezbateri cu principalii actori culturali ai revoluţiei de acum 25 de ani, documentare audio tematice, interviuri cu tineri născuţi în anul 1989 şi înregistrări document cu personalităţi ale lumii culturale care au murit în închisorile comuniste.

Startul onair al proiectului "Baricada culturală" va avea loc tot pe 9 noiembrie cu două producţii audio tematice.

Printre partenerii acestui proiect se numără Asociaţia DocuArt, One World Romania, Astra Film, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Adam Mickiewicz, Evolution Films, Bologna Film şi regizorul Cornel Mihalache.

Citește și: