Razvan Tupa
843 vizualizări 26 iul 2018

Expoziţia "Constantin Brancusi Sculpture", deschisă duminică la MoMA, îşi propune să pună în valoare cele 11 sculpturi semnate de Brâncuşi aflate în colecţia instituţiei din New York.

Pentru prima dată, lucrările sunt prezentate publicului alături de filmări, desene ale artistului şi fotografii care redau relaţiile lui cu prieteni şi colecţionari celebri.

"Reiese un portret al artistului care şi-a asumat riscul să abordeze forma cu o inventivitate care a schimbat cursul artei ce i-a urmat", spun creatorii evenimentului.

Muzeul aminteşte de prima expoziţie a sculptorului în SUA, când cineva a scris cu privire la operele acestuia că erau „răscolitoare, atât de răscolitoare încât au schimbat complet atitudinea multor newyorkezi minunaţi faţă de o întreagă ramură a artei”.   

Printre materialele inedite, curatoarele Paulina Pobocha şi Mia Matthias amintesc şi de colecţia de discuri păstrată de Brâncuşi, cu ocazia expoziţiei deschise până în ianuarie 2019, MoMA lansând o listă de piese dintre cele adunate de artist. Printre preferinţele lui Brâncuşi se numără fragmente din compoziţii semnate de Johann Sebastian Bach, Igor Stravinsky, Erik Satie şi Pierre Boulez, dar şi piese interpretate de Benny Goodman, Cab Calloway şi orchestra sa ori de Fletcher Henderson şi Sophie Tucker.

 

Muzeul a încărcat o listă a pieselor preferate de Brâncuşi în aplicaţia apple store care poate fi ascultată aici. De asemenea, lista se găseşte şi pe contul Spotify al muzeului american. 

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, la Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

 

Citește și: