Diana Parvulescu
72 vizualizări 5 ian 2015

"Amalia respiră adânc", un spectacol ce reconstituie teatral realităţile ultimilor 50 - 60 de ani de istorie naţională, scris de Alina Nelega, cu actriţa Anca Hanu şi în regia lui Tudor Lucanu, va fi prezentat publicului german, pe 15 ianuarie 2015, la Berlin.

Monodrama Alinei Nelega prezintă în chip uneori tragic, alteori comic, episoade din viaţa Amaliei, care a traversat abulică toată perioada ceauşistă, de la începuturi până la maxima ei întunecime şi a ajuns în epoca nouă a libertăţii, pentru ea la fel de confuză, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Pioniera de odinioară - bucuroasă că a scăpat de guvernanta nemţoaică, de lecţiile de pian, de orele de franceză - trece de la o vârstă la alta, marcată şi bulversată de pierderile din viaţa ei.

Traumele nu o aduc însă în postura celei ce-şi plânge de milă, ci, dimpotrivă, personajul îşi păstrează de la început până la sfârşit un fantastic curaj şi o fermecătoare candoare.

Textul Alinei Nelega nu respinge trecutul, ci îl pune sub lupa atentă a prezentului, reconstruind teatral realităţile ultimilor 50 - 60 de ani de istorie naţională.

Alina Nelega este unul din cei mai apreciaţi dramaturgi români, lucrările sale dramatice devenind spectacole de mare succes, atât din partea publicului, cât şi din partea criticii.

Piesele sale au fost traduse în engleză, germană, franceză, maghiară, poloneză şi rusă şi au fost jucate pe numeroase scene de teatru din România, Ungaria, Marea Britanie, Elveţia, Germania şi Statele Unite ale Americii.

A colaborat cu Teatrul Bush din Londra şi cu teatrul Lark din New York. În 2000 şi 2013, Nelega a obţinut premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului (pentru piesele www.nonstop.ro, respectiv Trafic).

Anca Hanu este angajată a teatrului Cluj din anul 2006. A obţinut premiul special la festivalul Comediei Româneşti de la Bucureşti, ediţia 2014 pentru rolul din "Sânziana şi Pepelea", a fost nominalizată pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (rolul Sirena, Festivalul Internaţional de Teatru "Atelier", ediţia a XX-a, Baia-Mare) şi pentru premiul de debut la Galele UNITER (rolul Grace din "Purificare", de Sarah Kane, 2007). Pentru rolul său din "Amalia respiră adânc", actriţa Anca Hanu a obţinut anul acesta premiul pentru cea mai bună actriţă la festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

Spectacolul va fi prezentat în limba română, cu supratitrare în germană.

Citește și: