Letitia Provian
3474 vizualizări 5 apr 2016

Actriţa Stela Popescu a alcătuit, marţi un scurt portret lui Cornel Patrichi, fiind vizibil afectată de vestea că fostul său coleg şi apropiat s-a stins din viaţă. Marea actriţă a spus că talentul lui Patrichi era unul ieşit din comun: „Era un artist extraordinar, extraordinar, cu inspiraţie, cu vocaţie, un talent ieşit din comun. El când dansa, nu dansa, zbura, avea o întindere extraordinară, o graţie care sugera ceva deasupra realului. A fost un rar talent, un om...iar ca profesor de dans, pentru că pe urmă a început să facă el coregrafie, era un profesionist perfect. Îmi pare foarte rău.”

Stela Popescu a mai precizat că în domeniul coregrafiei, Cornel Patrichi a fost un „mare creator”: „Am jucat în aceleaşi spectacole. El a fost iniţial la Teatrul Constantin Tănase. Mai târziu a avut o plecare, şi-a făcut o şcoală de dans în Italia, a stat câţiva ani acolo şi pe urmă s-a întors acasă. Era un mare creator de dans. El n-a fost folosit cât merita să fie folosit.”

Pe de altă parte, actriţa a spus că îl lega de acesta o relaţie îndelungată de colegialitate şi că l-a apreciat încă din tinereţa sa timpurie: „Eram ca doi colegi care ne cunoşteam de 50 de ani. Îl cunosc de când avea 17-18 ani. A lucrat mult la Teatrul Tănase, apoi dacă a plecat şi n-a mai venit peste ani de zile n-a mai lucrat la noi la teatru şi atunci sigur că...Eram în relaţii normale de colegi care se apreciază. Mare păcat.”, a conchis Stela Popescu.

Cunoscutul dansator şi coregraf Cornel Patrichi s-a stins din viaţă, marţi după amiază, în locuinţa sa. El apărut în numeroase spectacole de televiziune şi filme.

S-a născut la Bucureşti pe dată de 1 aprilie 1944. A absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelaşi an, că balerin la Teatrul "Constantin Tănase", unde a apărut în revista “Cărăbuş”. În anul 1970 s-a angajat la Teatrul "Fantasio". La vârstă de 26 de ani a primit derogare ca să fie maistru, devenind astfel şi coreograf. A dansat 8 ani pe scenă acelui teatru, dar în paralel, şi pentru televiziune şi în filme, potrivit cinemagia.ro.

Momentul său de glorie în televiziune a avut loc în 1973 cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocăneţ. Vreme de câţiva ani a lucrat cu regizorul Valeriu Lazarov la nişte coregrafii pentru televiziune, şi la un film cu el şi cu Salome, cântăreaţa care câştigase concursul de "Euroviziune" din acel an.

Cornel Patrichi a lucrat în 1987 o lună la Dresda, după care a mers în Italia, unde a rămas, deschizând o şcoală de balet. În anul 1999 s-a întors în ţară şi a făcut 88 de balete în doar 11 luni, pentru emisiunea “Vineri seară, cu Florin Călinescu”. A participat de asemenea la emisiunea "Dansez pentru tine", ca membru al juriului.

Filmele în care a jucat sunt: "The King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceauşescu" (2002), "Detaşamentul Concordia " (1980), "Melodii, melodii... " (1978), "Gloria nu cânta " (1976), "Alexandra şi infernul " (1975), "Un august în flăcări " (1974), "Veronica " (1973), "Pentru că se iubesc " (1972), "Pădurea pierdută " (1971), "Balul de sâmbătă seară" (1968), "De trei ori Bucureşti " (1968).

Filme pentru care a realizat coregrafia sunt: "Viraj periculos " (1983); "Eu, tu şi Ovidiu " (1977), "Bună seară, Domnule Wilde", "Actorul şi sălbaticii " (1975), "Cântecele mării " (1971).

El suferea de cinci ani de cancer pulmonar şi a fost operat în anul 2014.

Citește și: