Florin Badescu - Mediafax
74 vizualizări 23 oct 2014

Nicholas Serota, directorul muzeului Tate Modern din Londra, a fost desemnat, joi, cea mai influentă persoană din universul artei contemporane, a anunţat revista londoneză ArtReview, citată de  Reuters.

Nicholas Serota s-a aflat în fiecare an în primele 10 poziţii ale topului "Power 100" de când acesta a fost lansat de revista ArtReview, în 2002. "Acest muzeu (Tate Modern, n.r.) condensează aproape toate elementele actualei pieţe artistice globale", precizează editorii acestei publicaţii prestigioase.

"Tate Modern a rămas cel mai vizitat muzeu de artă modernă şi contemporană din lume, iar instituţia are parteneriate aproape peste tot în lume, la Seul, Sydney, Berlin şi Oman", a adăugat ArtReview.

Inaugurat în 2000, în timpul mandatului lui Nicholas Serota, muzeul Tate Modern a devenit o atracţie turistică majoră în capitala Marii Britanii.

Luna trecută, presa internaţională a anunţat că expoziţia dedicată pictorului Henri Matisse la Tate Modern a atras peste 560.000 de vizitatori, devenind astfel cel mai vizitat show artistic din istoria instituţiei muzeale.

Printre personalităţile care au ocupat primul loc în topul alcătuit de revista ArtReview în anii trecuţi s-au aflat şi artişti de renume mondial, precum britanicul Damien Hirst şi chinezul Ai Weiwei.

În 2013, Sheikha al-Mayassa al-Thani, sora actualului emir din Qatar, a fost desemnată cea mai influentă persoană din universul artei contemporane, după ce acest stat din Golful Persic a cheltuit circa 1 miliard de dolari - o sumă de 30 de ori mai mare decât investiţiile făcute de celebrul MoMA din New York şi de 175 de ori mai mare decât cele făcute de Tate Modern din Londra - pentru a-şi înzestra cu opere de artă numeroasele muzee pe care le-a inaugurat în ultimii ani.

Citește și: