Bogdan Enache
280 vizualizări 27 oct 2014

Muzeul Polin, dedicat istoriei mult timp uitate a comunităţii evreieşti din Polonia, va fi inaugurat marţi la Varşovia, readucând în atenţie trecutul bogat al acestei comunităţi care a fost una dintre cele mai mari din lume înainte de a fi decimată de naziştii germani, informează AFP.

"Reconstituim ceva ce a fost complet distrus. Până în prezent, cel mai mare monument evreiesc din Varşovia era «vidul». Muzeul va permite să umplem acest vid", a explicat directorul Polin, Dariusz Stola. "Toate marile muzee evreieşti ale lumii sunt muzee ale Holocaustului, dar ideea celui de faţă este să arătăm viaţa", a mai spus Stola.

"Holocaustul are locul său în cadrul expoziţiei, dar nu este nici începutul istoriei (evreilor în Polonia, n.r.), nici sfârşitul acesteia", a spus Barbara Kirshenblatt-Gimblett, director de programe în cadrul muzeului.

Clădirea muzeului este construită în fostul ghetou evreiesc şi contrastează cu monumentul din granit negru, din faţa sa, dedicat eroilor care au murit în timpul insurecţiei din zonă, din 1943.

Fluiditatea faţadei de sticlă a noului muzeu, devenit deja un simbol al arhitecturii moderne, nu este spartă decât de o singură deschidere neregulată care serveşte drept intrare şi hol principal, care traversează întreaga clădire.

Potrivit arhitecţilor finlandezi Rainer Mahlamaeki şi Ilmar Lahdelma, deschiderea simbolizează traversarea Mării Roşii de evreii care au fugit din Egipt.

"Timp de mai multe secole, 80% dintre evrei au trăit în Polonia şi, dacă a existat o ţară care putea fi numită evreiască, aceasta era Polonia", a spus Dariusz Stola.

"Suntem ceea ce se cheamă un muzeu narativ", a explicat Kirshenblatt-Gimblett. Vizitatorii plonjează în istorie graţie instalaţiilor multimedia, a textelor, a muzicii, a picturilor şi a scenelor de viaţă reconstituite. "Acesta este cel mai avansat muzeu din Europa din punct de vedere tehnologic", potrivit directorului instituţiei.

Expoziţia permanentă debutează cu o relatare a unei legende despre sosirea primilor evrei în Polonia, în Evul Mediu. Traversând imensele păduri poloneze, evreii au auzit o voce care spunea "Po-lin", adică "odihneşte-te aici" în ebraică, dar şi cu referire la numele Polonia. De aici numele muzeului şi al site-ului său de pe internet, polin.pl.

Din Evul Mediu, Polonia a devenit ţara pe care o numeau acasă evreii care fugeau din Spania, Franţa şi Renania (regiune din vestul Germaniei, n.r.).

În 1765, Regatul Poloniei şi Lituaniei ( Federaţia celor două naţiuni sau Uniunea statală polono - lituaniană) avea o populaţie evreiască de 750.000 de persoane, care trăiau în 1.100 de localităţi din întregul stat.

După mai puţin de două secole, în 1939, aproximativ 3,3 milioane de evrei locuiau în Polonia, adică circa 10% din populaţia ţării. Între 200.000 şi 300.000 dintre ei au supravieţuit războiului.

Cea mai mare parte au emigrat, ultimul val de plecări din Polonia urmând unei campanii antisemite orchestrate de puterea comunistă în 1968.

Muzeul prezintă şi capitolele mai sumbre al istoriei polono-evreieşti.

În prezent, circa 7.000 de persoane sunt membre a circa 30 de organizaţii evreieşti. Câteva zeci de mii de locuitori sunt de origine evreiască.

"Un mediu tolerant s-a dezvoltat astăzi şi, chiar dacă nu este generalizat, favorizează prezenţa durabilă a evreilor în Polonia", a explicat Marian Turski, fost prizonier la Auschwitz şi unul dintre iniţiatorii muzeului.

Piesa de rezistenţă a expoziţiei este o splendidă replică a unui plafon policrom, pictat manual, provenit dintr-o sinagogă din Gwoździec (astăzi în Ucraina), din secolul al XVIII-lea.

Galeria "Holocaust" este o cameră îngustă şi sumbră în care vizitatorul este ghidat de personaje istorice ale căror cuvinte sunt scrise pe pereţi.

Ideea muzeului Polin s-a născut la începutul anilor 1990, după căderea comunismului, la iniţiativa mai multor persoane private. Construirea muzeului a fost finanţată de oraşul Varşovia şi de ministerul polonez al Culturii şi a costat 42,5 milioane de euro. Expoziţia permanentă a fost finanţată de Institutul pentru Istoria Evreilor şi donatori polonezi şi străini şi a costat 33 de milioane de euro.

Muzeul a cunoscut imediat un succes neaşteptat. Chiar înainte de inaugurarea expoziţiei permanente, care va avea loc marţi, circa 400.000 de persoane au trecut deja porţile instituţiei, începând din luna aprilie a anului trecut.

"Scopul principal al acestui muzeu este să reconstruim ideea, atât în Polonia, cât şi în străinătate a faptului că evreii au fost o componentă permanentă a peisajului polonez timp de mii de ani. Istoria pe care o povestim aici face parte din istoria Europei", a spus directorul muzeului Polin, Dariusz Stola.

Citește și: