Silviu Bănilă
250 vizualizări 7 feb 2019

„A ajuns la Flacăra. Avea fler. I-a descoperit, printre alţii, pe Mircea Vintilă şi Radu Gheorghe. Debutul editorial a fost reprezentat de volumul de versuri Tandreţe maximă, apărut în 1981. Scria bine. Ştia să scrie româneşte, avea verb, ăsta a fost defectul lui. Nu a fost un impostor în această meserie. (...) Dincolo de talentul la scris, în rest nu reuşea să se distingă cu ceva. A fost un mare suporter al Rapidului, cel puţin aşa spune legenda", şi-a amintit Banciu.

„În prima dintre cele două scrisori pe care mi le-a adresat... cea magistrală din 2010 pe care nu o să o mai citesc astăzi pentru că mi-am făcut lectura la timpul potrivit (...) Nu văd de ce încerca să mă plesnească, el neauzind despre istoria echipei respective, practic nimic. Încă o dată spun, era rapidist şi a pretins până în ultima clipă că face parte din sămânţa Rapidului.

 (...) Era interesant cel de-al doilea text. L-am citit în emisiune. Se întâmpla cu câţiva ani în urmă. Am impresia după ce o încondeiasem pe Mihaela Rădulescu în emisiune, a ţinut neapărat George Stanca să-mi dea replica. Însă e o diferenţă imensă între cele două texte. În primul nu mă cunoaştea. Finalul este magistral, apoteotic, nu l-am uitat nici până astăzi. Aşa se termina textul din 2010: Dar, tu Radu Banciu, cine mă-ta eşti?

 În cel de-al doilea, deja mă cunoscuse. Eram la televizor de câţiva ani. Nu m-a mai luat cu cine sunt. Mi-a scris că vorbesc o limbă română corectă, că sunt inteligent, doar că sunt ultimul om, m-a făcut terci. Textul nu s-a ridicat la înălţimea primului", a spus Banciu.

„Maestre, ştiţi cine sunt? Unul care v-a supravieţuit. Atât. Şi, pe lângă asta, un jurnalist corect", a încheiat jurnalistul.

Citește și: