13122 vizualizări 29 nov 2011

Andrei Alexandrescu este unul dintre puţinii români care lucrează la Facebook. Are 40 de ani şi a plecat din România la patru ani după terminarea facultăţii, în 1998. A publicat mai multe cărţi şi articole despre programare, are un job de invidiat şi o familie căreia îi duce dorul în singura săptămână din lună pe care o petrece la sediul companiei din Palo Alto.

"Îmi doream foarte mult pe atunci să ajung în America, fiindcă era o emulaţie extraordinară în anii '90 în tehnologie şi în calculatoare şi voiam şi eu să fiu parte din ce se întâmplă acolo", îşi aminteşte Andrei. Şi a reuşit. Este cercetător la o companie care a revoluţionat conceptul de reţea socială şi are 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care aproape 4 milioane numai în România.

După 13 ani petrecuţi în Statele Unite, ştie ce înseamnă şi apreciază sistemul de lucru american, bazat pe meritocraţie şi recunoaşterea valorilor, dar spune că îi lipsesc cartierul Bucureştii Noi din Capitală, locul unde a crescut, şi sentimentul de familiaritate pe care nu l-a regăsit în altă parte şi pe care "îl va lua cu el în mormânt".

Lucrează trei săptămâni din lună de acasă

Domnul Alexandrescu a acceptat să le prezinte cititorilor gândul o zi obişnuită din viaţa sa. În clipurile video pe care le vedeţi mai jos veţi regăsi chiar şi imagini din sediul Facebook.

El s-a angajat în această companie în februarie 2010, după ce şi-a terminat doctoratul, care a durat 8 ani. "Îmi căutam de lucru. M-a recomandat un prieten care lucra la Facebook. Şi eram curios să ştiu ce se face acolo. Eu aveam un cont, dar nu eram foarte activ. M-am dus, am dat interviul, iar postul s-a potrivit ca o mănuşă. Eram foarte bucuros că mi s-a oferit un job la care nu m-am plictisit niciodată, pentru că am avut ocazia să lucrez cu foarte multe sisteme şi în foarte multe echipe mici şi mobile", spune Andrei.

În prezent locuieşte în Houston, alături de soţia şi băieţelul său de trei ani, şi merge în Palo Alto doar o dată pe lună, pentru câte o săptămână. Soţia sa îi spune mereu în glumă "Măi Andrei, tu eşti cam mafiot. Stai acasă toată ziua la calculator şi îţi trimit ăştia salariul. Cine ştie ce faci tu!". Andrei explică cum este posibil acest lucru. "De cele mai multe ori, discut pe internet cu colegii de muncă chiar şi cele mai importante probleme, asta pentru că prestez servicii care nu solicită neapărat prezenţa fizică, ci mai degrabă prezenţa de spirit".

Ce înseamnă să fii cercetător la Facebook

Slujba lui Andrei Alexandrescu, expert în limbajul de programare C++ şi autor al numeroase cărţi şi articole de specialitate, implică două componente: cercetarea propriu-zisă şi munca de programator.

"O componentă este cercetarea, care presupune colectarea de date din baze foarte complexe şi găsirea de şabloane, de lucruri interesante din acele date. Aceste informaţii sunt importante pentru securitatea conturilor. De exemplu, dacă cineva fură contul altcuiva şi sistemul nostru sesizează că te loghezi pe Facebook acum din România şi după un minut din Nigeria, e clar că ceva nu e în regulă. În momentul în care sistemul detectează ceva bizar, imediat se dă alarma şi se blochează contul", explică Andrei.

Cercetarea este importantă şi pentru publicitate, o sursă importantă de venituri pentru Facebook, dar şi pentru companii precum Google, Amazon sau Yahoo.

"Am constatat din multe studii că oamenilor nu le plac reclamele care sunt irelevante pentru ei. Dacă este un concert în Bucureşti sau un eveniment în oraşul tău şi te interesează, răspunsul este altul. Provocarea cea mare este să găseşti căror oameni le place un anumit lucru. Dacă ţie îţi place un anumit gen de muzică este corelat cu faptul că prietenilor tăi le place acelaşi gen de muzică. La fel despre filme şi alte lucruri", spune Andrei.

Ca programator, Andrei lucrează şi pentru optimizarea consumului de energie pe care platforma de socializare o foloseşte prin utilizatorii săi. "Facebook foloseşte limbajul de programare C++. Asta pentru că este un limbaj foarte eficient, avem foarte multe servere şi vrem să le folosim cât mai bine, fără să risipim electricitate şi căldură. Am putea să folosim limbaje mai ineficiente, dar mai productive, însă asta ar însemna să cheltuim de două ori mai mult pe energie. Trebuie să punem accent pe eficienţă şi asta face parte tot din atribuţiile mele".

La începutului anului, Andrei Alexandrescu a fost trimis în România pentru a-i selecta pe cei mai buni studenţi de la Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii Politehnica pentru a lucra ca programatori la Facebook pe timpul verii. În urma unor interviuri riguroase au fost selectaţi aproape 20 de studenţi români pentru un internship plătit în cadrul gigantului din Palo Alto.

"Cu o engleză de baltă am reuşit să trec interviul"

În România, Andrei Alexandrescu a lucrat ca programator pentru câteva firme. Apoi a obţinut un interviu pentru un job în Statele Unite, la recomandarea unui prieten stabilit acolo. "Cu o engleză de baltă am reuşit să trec interviul şi m-am trezit în New York cu un job, 300 de dolari în buzunar şi un prieten bun la care puteam să stau", îşi aminteşte Andrei începutul de drum în SUA.

A fost şocat de contrastul dintre stilul de viaţă american şi cel românesc. "Am avut o grămadă de revelaţii, dar ce m-a frapat cel mai mult a fost faptul că încă de la primul job, mi-au fost promovate performanţele, colegii m-au stimulat şi m-au ajutat, în loc să-mi pună piedici".

Andrei Alexandrescu spune că în America oamenii trăiesc ca să facă afaceri, să aibă realizări practice, pe când europenii ţintesc realizările sufleteşti şi confortul psihic, nu cel material. "Dacă în Europa spui mai degrabă vreau să FIU, în America spui vreau să FAC. Tocmai de aceea stilul de viaţă din Europa nu este foarte sustenabil şi merge prost economic", este de părere românul.

Doctoratul de 8 ani

Din New York s-a mutat în Atlanta, în 1999, şi a lucrat pentru o firmă mică, cu 30 de angajaţi, care a fost ulterior cumpărată de o companie mai mare şi a fost nevoit să se mute în Seattle. Situaţia incertă din domeniul tehnologiei, precum şi criza internetului din anul 2000, l-au determinat să-şi continue studiile în America, pentru mai multă siguranţă.

"Prin 2001 mi-am dat seama că am început să mă plafonez. Aşa că m-am decis să fac doctoratul şi abia acum îmi dau seama cât de inspirat am fost. Spre surpriza mea, am fost primit la University of Washington", spune Andrei.

În SUA însă, un doctorat nu are un termen limită, ca în România, "pentru că o cercetare nu o faci în trei ani, ci poţi avea nevoie şi de şapte ani ca să te ocupi de o temă. Eu am aprofundat studiul şi am terminat doctoratul abia în 2009. Cercetarea am făcut-o în inteligenţă artificială, iar ca temă m-am axat pe recunoaşterea vorbirii şi pe limbaj natural".

"Avem aspiraţii înalte, ca Eminescu, dar ajungem să ne comportăm ca un personaj din Caragiale"

Succesul profesional şi norocul de a avea o familie de care este mândru în SUA nu i-au anulat plăcerea de a reveni în România şi a-şi revedea vechii prieteni.

"Este un sentiment de familiaritate când vin, un sentiment pe care o să-l iau cu mine în mormânt. Când ajung la mine în cartier, în parcul de lângă bloc, acolo unde am crescut, mă copleşeşte un sentiment de familiaritate de neînlocuit. Am locuit opt ani în Seattle, dar consider că tot aici este acasă, că aici îmi place, că aici este un loc familiar. Ce-mi place în România cel mai mult este să mă întâlnesc cu prietenii mei la o crâşmă de pe Lipscani", povesteşte Andrei.

"Pentru România îmi doresc din tot sufletul să existe mai multă cooperare şi mai multă meritocraţie. Avem absolut toate ingredientele, avem tradiţii, avem cultură, avem şcoală, avem foarte multe lucruri bune. Oamenii sunt buni, sistemul de valori este bun, aspiraţiile sunt bune. Am senzaţia că fiecare român are un mic Eminescu în el. Noi toţi avem aspiraţii înalte, ca Eminescu, dar ajungem să ne comportăm ca un personaj din Caragiale", spune Andrei, în opinia căruia românii ar trebui să renunţe la nepotism şi să fie mai înclinaţi către meritocraţie.

Mesajul angajaţilor români la Facebook

O zi din viaţa românilor de la Facebook presupune pe lângă sediul prietenos din Palo Alto şi mese gratuite la cantină, pauze relaxante în curtea firmei şi nu în ultimul rând conversaţii în limba română. Andrei Alexandrescu nu este singurul român care lucrează acolo, iar colegii săi au vrut să transmită un mesaj acasă. Îl puteţi vedea mai jos, salutând România, pe Liviu Ciortea. A terminat Politehnica la Bucureşti, a lucrat la Google şi din octombrie 2009 este inginer programator la Facebook. Cea care apare apoi în imagini este Delia David, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, şi ea inginer programator la Facebook, din aprilie 2010. Paul Diac, absolvent al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, s-a angajat la Facebook luna aceasta, însă a avut parte de un internship în cadrul companiei în perioada iunie-octombrie 2010. La fel şi Cristina Scheau, care a absolvit Politehnica din Bucureşti şi care lucrează la Facebook din octombrie 2011. (Ionela Samoilă)

Citește și: