Mădălina CHIŢU
10252 vizualizări 28 nov 2011

Pe 27 noiembrie, Manuel Castro, sicilianul cu cofetărie pe Calea Victoriei, a făcut un an de când a fost adoptat de România. A venit aici cu familia şi a decis să se stabilească în Bucureşti. Limba a învăţat-o repede, în doar două luni, ca să se înţeleagă cu clienţii care vin să-i cumpere specialităţile dulci.

Înainte de a veni în noua lui patrie, nu ştia mai nimic despre România. Doar ce îi mai povestiseră prietenii italieni, stabiliţi aici de 20 de ani, dar şi tatăl lui, care mai vizitase ţara. "Prima dată am venit într-o vacanţă. Am văzut şi m-am convins că România este o ţară frumoasă, lumea este civilizată. Nu semăna deloc cu România prezentată la televizor sau prin ziarele din Italia. Aşa am decis, împreună cu tata, să deschidem o cofetărie. Am spus că ne încercăm norocul. Ţara se află în ascensiune din punct de vedere economic. Important este să ştii cu ce să vii pe piaţă pentru a avea noroc în afaceri", povesteşte sicilianul pentru gândul.

Cum se împart sarcinile într-o familie italiană

Manuel Castro şi-a încercat norocul în afaceri în România. "În Sicilia făceam altceva. Am călătorit prin lume. Am lucrat puţin şi prin Barcelona. Ne-am gândit la o cofetărie pentru că am dorit să împărtăşim cu românii ceva din tradiţia noastră culinară", spune tânărul de 21 de ani.

FOTO: Mediafax// Catalin Abagiu

Se pare că venirea aici a fost de bun augur. Businessul cu dulciuri a avut succes, aşa că în scurt timp a deschis şi o patiserie în zona Floreasca. "Românii sunt încântaţi de preparatele pe care le servim şi pe care le producem după reţete tradiţionale. Dacă le propunem ceva bun, nu au cum să refuze", povesteşte italianul.

Tatăl lui Manuel Castro este cel care a venit cu banii pentru a pune afacerea pe picioare. "La noi, la italieni, toată familia contribuie la ridicarea unui business. Aşa este tradiţia noastră", dezvăluie reţeta succesului Castro. "Mama este la bucătărie, tata este cu contabilitatea, iar noi, copiii, stăm la vânzare. Fiecare contribuie cu ce ştie mai bine, iar astfel nu ai cum să dai greş", punctează tânărul.

"România e ţara în care mă simt în siguranţă"

Recunoaşte că ce a găsit aici nu seamănă cu România din ziare. Spune că îi este greu să-şi convingă prietenii că ţara nu e cea de la televizor în care românii sunt văzuţi drept infractori. "Este foarte greu să schimbi părerea unei persoane când din mass-media eşti bombardat numai de astfel de ştiri. Le povestesc sicilienilor despre ce trăiesc eu aici şi le spun, de fiecare dată, că mă simt în siguranţă în această ţară: nu am fost agresat, nu am fost jefuit, nu am fost niciodată jignit de un român. De cele mai multe ori, ei sunt reticenţi. Pe unii am reuşit să îi conving să vină aici, iar la despărţire mi-au dat dreptate. Au văzut cu ochii lor adevărata faţă a României", mai spune Manuel Castro.

Cu toate asta, recunoaşte că nu a asimilat noua patrie pe deplin. "Nu pot să mă îndrăgostesc într-un an", susţine tânărul. "Sunt de un an de zile în această ţară. Nu pot să mă îndrăgostesc într-un an. Noi italienii urmăm anumite etape atunci când ne îndrăgostim de o persoană. Mai întâi ne cunoaştem, după aia ieşim în oraş, petrecem mai mult timp împreună, facem dragoste şi abia apoi putem spune că iubim. În momentul de faţă, în relaţia mea cu România sunt la etapa de cunoaştere. Ne descoperim în fiecare zi", a explicat acesta.

"Nu mi-a plăcut apa mării. Nu e curată"

Spune că nu va pleca de aici cât timp afacerea lui merge bine. "Dacă nu merge, ce ar trebui să fac: să stau aici, cu familia mea, pe stradă. Nu, în niciun caz. Dacă afacerea nu merge, prefer să mă întorc la mine în ţară sau să o iau de la capăt în altă parte. Deocamdată nu mă gândesc să părăsesc România", punctează Castro.
Şi tot deocamdată vede cât poate din ţară. A început cu Bucureştiul, dar n-a ratat nici muntele. "Îmi place să mă plimb prin Herăstrău. Îmi place la munte. Din păcate nu am făcut traseul Transfăgărăşan. L-am văzut doar în poze. Dacă sunt şeful cofetăriei nu înseamnă că am mai mult timp liber".

Spune că a ajuns şi la mare, dar s-a întors dezamăgit. Marea Neagră e murdară, nu se compară cu apa din Sicilia. "Sunt pasionat de muzică. Am plecat astă vară la mare pentru a mixa muzică în cluburi. Atunci am profitat să fac şi baie în mare. Nu mi-a plăcut, fiind obişnuit cu o apă curată, aşa cum este în Sicilia. Aici apa era murdară. Păcat. Marea Neagră are potenţial", conchide sicilianul.

Citește și: