Andrei Luca POPESCU
10565 vizualizări 2 dec 2011

Daniel Negreanu, poreclit în lumea pokerului profesionist "Kid Poker" (Puştiul Poker), s-a născut în Canada, după ce părinţii săi au fugit din România comunistă, în 1967. La 37 de ani, Daniel este un jucător de poker de elită, stabilit în Las Vegas, acolo unde au loc cele mai mari partide de poker.

În cariera sa, Negreanu a câştigat patru titluri de campion mondial la diverse tipuri de poker şi ocupă locul doi în topul mondial al celor mai mari câştiguri obţinute la turneele de profil: peste 14,5 milioane de dolari. De câţiva ani, face parte din echipa de profesionişti a PokerStars, cea mai mare platformă de poker online din lume.

Daniel este întruchiparea paradoxului care face din orice jucător de poker un adversar feroce la masa de joc: are o personalitate jucăuşă, ştie să facă pe toată lumea să se simtă bine şi să se relaxeze cu glumele sale, însă, de fapt, este un rechin care se joacă cu prada. Abilitatea sa de a "citi" ce cărţi ţine adversarul în mână, ghidându-se după indicii numai de el ştiute, l-a făcut celebru şi i-a descumpănit pe mulţi dintre adversarii săi.

Foto: danielnegreanu.com

Negreanu a fost în România doar de două ori. "Am fost în România anul trecut şi mi-a plăcut, am fost numai pentru trei zile şi am făcut numai interviuri, pentru televiziuni, şi n-am avut şansa să văd ţara. Dar am fost când aveam 10 ani şi atunci am stat o lună. Atunci a fost diferit, am fost la mare, la Castelul Bran , am văzut mai mult când eram copil", îşi aminteşte Negreanu.

Când era mic, Daniel îşi aminteşte că mama sa îi vorbea jumătate în româneşte, jumătate în engleză: "Îmi zicea: Daniel, du-te jos şi bring me back something (adu-mi nu ştiu ce)... Acum nu mai am cu cine să vorbesc româneşte prea mult".

În octombrie 2010, Daniel a jucat pentru prima dată poker în România, la un turneu organizat de fostul cazinou Regent din Bucureşti, şi a luat legătura cu comunitatea jucătorilor români de poker de pe site-ul holdem.ro.

"Când am venit, am crezut că o să fie mai sărăcăcios. Nu am crezut că o să fie aşa frumoasă ţara şi în Bucureşti. Am avut un hotel clasa întâi şi n-am ştiut că e aşa ceva (aici). Când am fost, când eram mai mic, în Bucureşti nu a fost aşa frumos", spune Daniel.

Electricianul Negreanu a ales Canada. Ceauşescu, nume de cod "Mister C"

Daniel povesteşte, pentru gândul, că părinţii lui au plecat din România în 1967, iniţial cu destinaţia New York. Au reuşit însă să ajungă doar până în Italia. Au stat o perioadă acolo, apoi au reuşit să ajungă în Canada, la Toronto.

"Le-a plăcut în Toronto, au făcut un business acolo. Tata a fost electrician şi mama a vrut să aibă 10 copii în Canada şi şi-au făcut viaţa acolo. Cred că ei au mers acolo pentru că înainte au fost (stat) în comunism, în România, şi nu au vrut să stea acolo", povesteşte Daniel.

Experienţa jucătorului de poker cu comunismul lui Ceauşescu se rezumă la un episod care i-a rămas în memorie şi acum, pentru că la vremea respectivă, copil fiind, nu l-a înţeles.

"Când am fost acolo (în România) în 1984, aveam 10 ani, eram mic, şi am mers într-un restaurant. Şi am vrut să spun o glumă la toţi şi am spus Ceauşescu. Şi mama, şi toţi au sărit pe mine, mi-au închis gura şi mi-au zis: nu ai voie să spui aşa ceva, spune Mister C în loc de Ceauşescu. Nu am înţeles de ce şi dup-aia mi-au explicat că nu ai voie să vorbeşti politică în ţară. În Canada, niciodată nu am avut problema asta, pentru că poţi să spui ce vrei, unde vrei", râde Daniel.

Daniel zâmbeşte când îl întrebi dacă ar veni să trăiască în România. Cine cunoaşte nivelul pokerului din România, în ce priveşte jocurile din cazinouri şi legislaţia, ştie că acest lucru ar echivala cu o pensionare pentru un profesionist în poker. Dar Daniel spune că ar reveni pentru o perioadă mai lungă, de relaxare: "Vreau să mai vin în România. Aş vrea să văd cum e viaţa acolo, să trăiesc experienţe noi, să cunosc gagici. M-am întâlnit cu o gagică acolo, anul trecut, dar atunci eram cu o altă gagică şi nu am avut şansa să vorbesc cu ea. Dacă merg înapoi, vreau să o întreb ce face", glumeşte Daniel.

Pokerul nu e un joc de noroc, "e un joc de cap"

Daniel Negreanu a abandonat şcoala la vârsta de 16 ani, pentru a se dedica jocului profesionist de biliard, pe bani, în Toronto.

"Băieţii mi-au spus, hai să joci un poker. Nu ştiam nimic despre poker. După o lună, am văzut că întotdeauna aceiaşi băieţi câştigă şi cei care pierd, pierd întotdeauna. Şi mi-am zis, ok, nu e un joc de noroc, e un joc de cap. Am învăţat şi eu şi după vreo lună şi eu am câştigat. Am lăsat biliardul, pentru că nu erau aşa mulţi bani acolo", îşi aminteşte Negreanu începuturile în poker.

A continuat să joace poker în cazinourile din Toronto, pentru trei-patru ani, apoi a luat drumul Las Vegas-ului american, acolo unde se învârt banii serioşi şi unde profesioniştii de top ştiu că găsesc jocuri profitabile. În America, Daniel nu a găsit însă paradisul de la început: "Când am mers acolo, nu a fost bine pentru mine, am pierdut vreo şase-şapte luni. Pentru că ei au fost mai tari şi a trebuit să învăţ mai repede şi mai bine, ca să câştig acolo".

Despre pokerul din România, Negreanu nu auzise nimic până acum trei-patru ani. Asta probabil şi pentru că acest joc era aproape inexistent la nivel oficial, în ţara noastră: nici un român nu ieşise încă să joace turnee în străinătate, jocul era practicat pe ascuns, iar de pokerul pe internet auziseră doar o mână de iniţiaţi. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci, spune el.

"Cu vreo doi ani în urmă am mers (să joc) în Barcelona şi m-am întâlnit cu vreo 6-7 români şi ei jucau bine. Acum, când merg la EPT (European Poker Tour) sau oriunde, sunt mulţi români acolo şi câştigă. Toni Judeţ, Mihai Manole şi altul, nu ştiu cum îl cheamă, dar pe internet îşi zice 0Human0. Şi el joacă bine. Sunt mulţi români care joacă bine", spune Negreanu.

Pe Toni Judeţ, fost campion naţional la biliard, Daniel îl cunoaşte bine, pentru că românul face şi el parte din echipa de profesionişti ai PokerStars. 0Human0, pe numele său real Liviu Ignat, "rupe" mesele la mize mari (jocuri unde intrarea la masă se face cu câteva mii de dolari), pe acelaşi site de poker.

Citește și: