Raluca ION
4433 vizualizări 30 nov 2011

"Eu nu iubesc România. Mie mi-e dragă", spune fizicianul Marius Stan care a ajuns în America în urmă cu 15 ani, ducând după el un metru cub de cărţi din care mai citeşte şi astăzi. A lucrat alături de soţia lui, Liliana, în laboratorul din Los Alamos New Mexico, în care s-a fabricat prima bombă nucleară şi unde a creat şi condus departamente de fizică şi chimie a materialelor. Din 2010, este cercetător principal la Argonne National Laboratory şi cercetător emerit la University of Chicago.

Patron de spălătorie auto în serialul "Breaking Bad"

Însă viaţa lui nu se desfăşoară doar în laboratoare şi în săli de congrese, ci are şi o latură ceva mai palpitantă. Membru al Sindicatului Actorilor Americani, Marius Stan joacă în timpul lui liber în seriale de succes. Astfel, el a avut un rol episodic în "Breaking Bad", serial răsplătit cu mai multe premii Emmy. A obţinut rolul din "Breaking Bad", din întâmplare, după ce şi-a însoţit cei doi copii la un casting.

"La finalul castingului, am făcut o poză de familie care, ulterior, a fost văzută de cei din echipa serialului. Ei m-au contactat spunându-mi că sunt omul care le trebuie pentru un anumit personaj", a povestit Marius Stan. Fizicianul şi-a găsit locul în distribuţie în rolul unui patron de spălătorie auto. Pentru el însă, s-a operat o schimbare în scenariu. Când au aflat că Stan este român, cei din echipa de producţie au decis ca patronul de spălătorie să fie, de asemenea, de origine română, pentru a putea vorbi şi în limba maternă, iar rolul să capete naturaleţe şi credibilitate.

Nu puţini au fost cei care au crezut că Marius Stan este actor de meserie. "Nu aveam experienţă, însă, cu ajutorul celui care a creat acest serial, Vince Gilligan, şi al actorului din rolul principal, Bryan Cranston, totul a ieşit foarte bine", a spus Marius Stan.

Din apartamentul lui din Chicago, fizicianul vorbeşte despre lucrurile pe care le-a adus cu el din România. Copiii lui citesc şi ei din metrul cub de cărţi pe care tatăl lor l-a luat la plecarea din România şi vorbesc fără cusur româneşte. Şi a mai adus cu el ceva din România: două găini. "Trebuie să vă arăt găinile. Mi-au plăcut foarte mult pentru simplitatea şi eleganţa lor. Aceste găini îmi amintesc de sculpturile lui Brâncuşi", spune Marius Stan. Simte că are un avantaj pentru că s-a născut şi a crescut în România şi crede că americanii din jurul lui apreciază acest lucru. "Uneori, în discuţii sunt întrebat: 'De unde aveţi acest accent? Şi spun: 'M-am născut în România şi vorbesc româneşte. La care ei zic: 'Oh, really?'".

"Românii sunt buni"

Îi place să viziteze România, se uită la meciurile echipei naţionale, se bucură de succesele ei şi suferă atunci când pierde: "Şi în ultima vreme am suferit mult", spune fizicianul zâmbind. Crede că multe lucruri se schimbă în bine în România.

"Cel mai mult mă bucur când întâlnesc cercetători români, la conferinţele ştiinţifice internaţionale. Discutăm despre proiecte, despre granturi, despre integrare europeană. Am invitat câţiva dintre ei să ţină prezentări şi chiar să lucreze pentru puţin timp în grupul meu. Nu i-am invitat pentru că sunt români, ci pentru că sunt experţi în domeniul lor. La nivel internaţional, românii nu au nevoie de relaţii şi de PR. Românii sunt buni".

Citește și: