Gandul.info
Mădălina CHIŢU
4501 vizualizări 1 dec 2011

Costel Busuioc, Linda Teodosiu, Petruţa Kupper, Valentin Urse, Bogdan Ota, Razy Gogonea şi Constantin Bellu sunt câţiva dintre artiştii români care au participat la show-urile de talente din străinătate şi au cucerit publicul şi juraţi celebri. Mai mult, au spus răspicat că sunt români şi au impus ţara natală pe harta universală a talentelor.

Matrix din România: "Sunt mândru că sunt român"

Razy Gogonea este românul care i-a impresionat pe britanici cu mişcările sale de "Matrix" şi s-a clasat al patrulea în finala concursului "Britain's Got Talent".


Razy Gogonea (Matrix Guy) - Britains Got Talent... de UCANLEARNPOKERdotCOM

Bucureştean, Razy a ales, la 19 ani, să plece din ţară cu un vis clar - să devină un dansator celebru şi să joace în filme. Povesteşte că şi-a încercat norocul şi în ţară, dar nimeni nu l-a considerat vreun talent. Acum, după show-ul britanic, are ceva contracte care însă îl ţin departe de România. "M-aş întoarce acasă oricând", mărturiseşte artistul, pentru gândul. "În România am familia, prieteniii şi toate lucrurile care îmi sunt dragi. De fiecare dat când am ocazia îi vizitez. Deocamdată nu mă pot întoarce acasă definitiv pentru că cele mai multe contracte le am în străinătate. Acest lucru mă ţine departe de locurile natale, dar pe viitor, cine ştie", spune Matrix-ul de România, care are şi un îndemn pentru concetăţenii săi, oriunde s-ar afla aceştia: "Fiţi mândri că sunteţi români!".

Constantin Bellu: "Mă gândesc mereu să mă întorc Acasă"

A devenit cunoscut după ce a uimit publicul şi juraţii cu numărul său de acrobaţie şi muzică la emisiunea "Das Supertalent", din Germania. Constantin Bellu, cunoscut pe scenă drept Costin Pitty, are 43 de ani, iar ultimii 30 i-a petrecut în străinătate. "Aşa a fost să fie", spune Bellu, "să plec, să mă căsătoresc şi să mă stabilesc peste hotare şi tot aici să fac şi un copil".

Cu toate că a trăit printre străini, nu şi-a schimbat felul de a fi. "Că sunt amuzant şi comic atât pe scenă, cât şi în viaţa de zi cu zi, se datorează faptului că sunt român. Nu am cum să nu iubesc România", spune artistul.

Povesteşte că s-a gândit de multe ori să revină în ţară, dar nu ştie când se va întâmpla asta. "Toate angajamentele pe care le am sunt în afara României, aşa că nu ştiu cât de repede pot să mă întorc în România, chiar şi definitiv. Cu toate astea, mă gândesc tot timpul să mă întorc la mine în ţară", spune Bellu, pentru gândul.

În prezent, locuieşte împreună cu fiul lui, în vârstă de 7 ani, pe care îl descrie drept "pasionat de circ, dar mai timid decât mine când aveam vârsta lui". Bellu nu are un loc al lui, o casă, pentru că se plimbă cu caravana circului prin toată Europa, în turnee. Din circ câştigă îndeajuns de bine încât să poată trăi decent şi să nu-i lipsească nimic, nici lui, nici băiatului său. Se antrenează zilnic trei ore. Deşi nu mai are vigoarea pe care o avea la 20 de ani, mărturiseşte că nu se gândeşte la retragere, pentru că nu admite că acesta va veni prea curând.

Pe data de 3 decembrie, Costin Pity va participa la semifinala "Das Supertalent", transmisă în direct de RTL. "Am ajuns până aici, sper să merg mai departe", mărturiseşte acrobatul rugându-i pe români să-i ţină pumnii.

"Pavarotti din Banat" face Crăciunul la San Francisco

Costel Busuioc, 37 ani, a devenit cunoscut în întreaga lume atunci când a participat la emisiunea "Los Hijos de Babel", din Spania. Vocea sa puternică, de tenor, a impresionat milioane de oameni cărora nu le-a venit să creadă că ascultă un zidar. Busuioc a câştigat trofeul Hijos de Babel învingând 4.000 de competitori, în 2008. Supranumit "Pavarotti din Banat", artistul lucra ca zidar în Spania, înainte de a participa la spectacol.

S-a întors rapid în ţară, unde s-a apucat să înregistreze albume şi să susţină concerte. Ajunul Crăciunului, anul acesta, îl va petrece la San Francisco, cântând colinde pentru diaspora românească. De la 2012, Costel Busuioc aşteaptă o realizare pe plan personal. "Voi începe Conservatorul", promite artistul, într-o declaraţie pentru gândul.

Costel Busuioc. Foto: Arhivă personală

Flavius Teodosiu: "Nu sunt mândru când românii fură sau cerşesc"

Linda Teodosiu a câştigat un contract pe trei ani cu Sony, în valoare de 100.000 de euro, la concursul "Germania caută un superstar". Are 18 ani, s-a născut în Germania şi este fiica lui Flavius Teodosiu, cunoscut în străinătate drept "saxophon man". "Linda este născută în Germania din mamă nemţoaică şi tată român. Chiar dacă s-a născut în afara graniţelor noastre, ea se consideră româncă şi este o copie fidela a surorii mele, Flavia Teodosiu", povesteşte pentru gândul saxofonistul, care revine - ori de câte ori are ocazia - acasă, în România.

Plecat din ţară în 1987, artistul susţine că s-a acomodat destul de greu cu viaţa şi mentalitatea nemţilor. "Când a ajuns în Germania mi-a fost foarte greu, pentru că oricum ar fi fost în România, pentru mine era acasă. Diferenţele culturale, de mentalitate şi necunoşterea limbii mi-au făcut viaţa relativ grea", recunoaşte acesta.
A vrut adesea să revină în ţară, dar după naşterea Lindei, în 1991, a văzut Germania ca o a doua casă. "Din acel moment a început şi ascensiunea mea profesională în ţara adoptivă", aminteşte Flavius Teodosiu.

Flaviu şi Linda Teodosiu. FOTO: Arhivă personală

N-a uitat România şi vorbeşte cu bucurie despre ţara lui, despre românii veseli, optimişti şi plini de energie.

"Dragostea de ţară nu poate fi explicată, o simţi în adâncul sufletului şi se transmite prin limbă. Pot explica astfel: când joacă fortbal Germania cu altă ţară, ţin cu Germania, însă când joacă Germania cu România, ţin cu ţara mea natală", afirmă Teodosiu. Recunoaşte însă că are şi momente în care e mai puţin mândru de compatrioţii săi: "atunci când fură sau cerşesc".

Flaviu Teodosiu. FOTO: Arhivă personală

Crede că, dacă românii ar avea spiritul, mentalitatea şi seriozitatea nemţilor, am fi fost departe.

Flavius Teodosiu revine în ţară ori de cât ori timpul îi permite: "Să spunem că 30% din timp îl petrec în România, asta din cauza profesiei mele". Tot el îşi impresariază fiica: "muncim cu ea pentru a ajunge o vedetă internaţională". Pe jumătate româncă, Linda este, în opinia tatălui său, o combinaţie între "spiritul, fantezia şi energia românilor şi seriozitatea şi mentalitatea germană".

Valentin Urse: "Păcat că în România nu sunt bani"

Plecat de 20 de ani din ţară, Valentin Urse, cunoscut drept "Omul Vierme", este românul care face mii de vizualizări pe YouTube cu show-urile lui. Valentin Urse a făcut senzaţie în 2009, la varianta nemţească a show-ului "Românii au talent". Bărbatul, originar din România, a prezentat atunci un număr special de acrobaţie îmbrăcat într-un costum tubular şi a câştigat celebritatea. Odată cu ea, Urse şi-a îmbunătăţit prestaţia şi a inovat la capitolul ţinută. "Oamenii se plictisesc să vadă mereu acelaşi lucru, aşa că eşti nevoit să schimbi mereu", povestea acesta pentru gândul.

Din '90, bărbatul s-a stabilit în Austria, dar n-a uitat că e român. "Spun mereu asta când sunt întrebat şi vin anual în ţară, unde mi-au rămas părinţii. Nu am pierdut ce s-a întâmplat aici, dar sigur că remarc diferenţele. Mă bucur că avem de toate, dar văd şi că nu sunt bani", mai spune Valentin Urse. Artistul şi-ar dori ca, la un moment dat, să revină acasă". Până atunci însă, trăieşte în Austria.

Bogdan Ota - contract cu Sony Music International

Bogdan Ota, în vârstă de 33 de ani, a devenit cunoscut după participarea sa la varianta norvegiană a show-ului "Got Talent", unde s-a clasat al doilea. Pianistul român a încheiat un contract cu Sony Music International. În prezent, el susţine concerte în toată lumea, a creat muzica unui scurtmetraj psihologic şi pregăteşte primul său album sub egida Sony Music International.

Eleva lui Zamfir a emoţionat juriul de la "Das Supertalent"

În 2009, sibianca Petruţa Kupper a făcut juriul de la "Germania caută talente" să plângă calificându-se în finala competiţiei. Până să apară la emisiune era o anonimă. În ţară, Kupper studiase naiul cu Gheorghe Zamfir. "Ne spunea la cursuri că toţi suntem capabili şi că toţi cei care învaţă de la el reuşesc. Cu acest gând m-am înscris în concurs. În sinea mea ştiam că, mai devreme sau mai târziu, tot voi reuşi", a declarat Petruţa, pentru gândul.


Citește și: