20268 vizualizări 9 iun 2015

Pesediştii s-au reunit într-o şedinţă a conducerii lărgite, ca să analizeze căile de urmat după chemarea lui Victor Ponta la DNA. La mijlocul şedinţei, pesediştii l-au găsit pe marele vinovat chiar printre ei. Doi lideri ai PSD s-au ridicat în picioare şi i-au cerut să plece: „Demisia!”

PRIMA MARE VICTIMĂ DUPĂ SCANDALUL PONTA: PARTIDUL I-A CERUT DEMISIA VINOVATULUI!

Enervaţi de faptul că procurorii le fac dosare celor de la PSD şi că modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală sunt blocate în Parlament de Ministerul Justiţiei, pesediştii au cerut schimbarea din funcţie a lui Robert Cazanciuc.

Mai mulţi parlamentari PSD, printre care deputatul Cătălin Rădulescu - Argeş şi senatorul Daniel Savu - Prahova, au cerut în cadrul Comitetului Executiv al PSD demisia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc. Pe lângă aceştia şi ceilalţi pesedişti susţin această remaniere guvernamentală. Reacţia virulentă a pesediştilor a venit în lipsa ministrului, care nu a participat la şedinţa de partid, deşi este membru PSD, după izbucnirea scandalului Ponta, dar şi după scandalurile legate de modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală.

Ministrul Cazanciuc nu se află prima dată sub tirul colegilor de partid, lui cerându-i-se demisia şi în 2013 după ce ANI anunţa săptămânal noi nume pe lista celor incompatibili sau în conflict de interese. Cazanciuc s-a opus atunci unei modificări a legii care reglementează statutul incompatibilităţilor, chiar dacă ea era promovată în guvern de vicepremierul de la acea dată, Liviu Dragnea.

Supărarea pesediştilor reuniţi în Comitetul Executiv al PSD s-a amplificat după ancheta procurorilor care l-a vizat pe premierul Victor Ponta. Pus sub urmărire penală de procurori, Ponta a reacţionat şi el, susţinând că totul este un dosar politic. Premierul este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Victor Ponta aşteaptă ca deputaţii să respingă marţi cererea procurorilor privind încuviinţarea urmăririi penale în cazul său.

”Noi am dat un vot de susţinere în continuare pentru guvernul Ponta, dar nu şi pentru ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc”, au declarat pentru gândul surse din conducerea PSD. Potrivit acestora, în perioada următoare va exista o discuţie între Cazanciuc şi Ponta, dacă ministrul va mai rămâne în guvern, decizia finală aparţinându-i premierului. De altfel, Ponta l-a apărat mereu pe Robert Cazanciuc în faţa colegilor de partid care i-au contestat activitatea. Robert Cazanciuc este ministrul Justiţiei din aprilie 2013, din timpul guvernării USL, ocupând această poziţie după ce premierul Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei a făcut propunerile pentru posturile de procuror şef la DNA şi Parchetul General.

Discuţia în interiorul PSD împotriva lui Robert Cazanciuc a fost ridicată cel mai vocal de doi parlamentari: Cătălin Rădulescu - deputat Argeş şi Daniel Savu - preşedintele PSD Prahova şi un apropiat al lui Sebastian Ghiţă, aflat momentan sub control judiciar.

În perioada când Victor Ponta se afla la Comisia Juridică, Rădulescu s-a ridicat în picioare şi a cerut în cadrul Comitetului Executiv să se dea un vot împotriva ministrului Robert Cazanciuc.

Daniel Savu i-a reproşat lui Cazanciuc declaraţiile din ultima perioada şi faptul că nu i-a apărat pe pesedişti împotriva ”abuzurilor procurorilor”. Acesta i-a cerut premierului Ponta să-l schimbe din funcţia de ministru pe Robert Cazanciuc.

Premierul Ponta a evitat să supună votului propunerea înlocuirii ministrului Justiţiei, dar pesediştii susţin că decizia trebuie luată în cel mai scurt timp.

Declaraţia care i-a enervat pe pesedişti a fost făcută în ultimele zile de ministrul Justiţiei şi contrazicea întreaga abordare de comunicare a partidului. În timp ce PSD, în frunte cu Victor Ponta, vorbea despre faptul că procurorii au lansat dosarul Ponta intenţionat în ziua în care PNL a depus moţiunea de cenzură, ministrul Justiţie afirma contrariul.

"Procurorii categoric nu îşi fac planul de acţiune într-un dosar în funcţie de toate evenimentele zilnice. Pe de altă parte, ca magistraţi, ca oameni ai societăţii, ei sunt conectaţi la viaţa publică. Faptul că procurorii se pot autosesiza înseamnă că sunt conectaţi la viaţa publică. Faptul că judecătorii şi procurorii fac sesizări la CSM ori de câte ori sunt afirmaţii nepotrivite în spaţiul public, înseamnă că sunt conectaţi la viaţa publică", a fost declaraţia lui Cazanciuc care i-a scos din sărite pe pesedişti. Aceste afirmaţii fuseseră făcute de ministrul Justiţiei sâmbătă, la o zi după ce procurorii au anunţat că premierul Victor Ponta este urmărit penal.

Pesediştii au vorbit deschis şi despre modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală, spunând că trebuie făcute urgent modificări la acestea.

”Trebuie să ne asumăm că aceste Coduri sunt proaste şi să le modificăm. Nu ne putem plânge că ne arestează procurorii, dar noi să nu modificăm Codurile”, a fost mesajul transmis în cadrul CEX de un lider de filială. Poziţia sa a primit şi susţinerea colegilor de partid.

PNL a cerut demiterea lui Robert Cazanciuc după ce acesta a ameninţat opoziţia cu dosare penale dacă va aduce oamenii la mitinguri ilegale în ziua votării moţiunii de cenzură. 

Ce a spus Ponta la Comitetul Executiv

Fără să aştepte o decizie a CEX-ului, Victor Ponta a anunţat cu o zi înainte că nu va demisiona din funcţia de prim-ministru.

”Vreau să vă supun atenţiei trei lucruri importante: dacă există foarte clar şi eu cred că există dorinţa de a continua o guvernare bună şi de a spune un lucru foarte clar, vrem să trăim într-o ţară în care guvernele nu se schimbă decât pe cale legală şi constituţională, adică prin alegeri sau prin vot în Parlament. Nu prin acţiunea unui procuror, nu prin alte metode, care reprezintă o lovitură de stat dacă s-ar aplica”, a spus la începutul şedinţei de CEx Victor Ponta.

El a spus că dacă există aşa ceva va continua bătălia.

”Noi cei prezenţi aici avem obligaţia să promovăm o justiţie independentă şi să îndreptăm acolo sunt probleme de abuzuri, e vorba de cetăţenii ţării, nu de noi”, a adăugat Ponta.

Pesedistul i-a ameninţat pe cei de la PNL cu o plângere penală.

”Eu cred că într-o democraţia lucrurile nu se tranşează în stradă, în forţă. Am înţeles că ei aduc o mie de oameni, noi putem să aducem 10.000, dacă ei aduc 10.000 noi putem să aducem 100.000, dar cred că este cea mai mare greşeală pe care poate să o facă România în acest moment. Fac un apel la ultimul gram de minte pe care sper că îl mai au doamna Gorghiu şi domnul Blaga şi sper să înţeleagă că nu poţi să dai foc unei ţări şi că ne vom adresa procurorului general al României cu sesizare penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 397, alineat 2 din Codul Penal şi procurorul general, ca şi la mine, îi declară suspecţi. Şi vedem dacă le mai place să facă politică prin justiţie, putem să facem acest lucru, sper să nu ajungem acolo”, a fost ameninţarea lui Ponta pentru PNL, uitând că în 2012 USL a organizat un miting pentru dărâmarea guvernului Boc.

Articolul 397 din noul Cod Penal se referă la acţiuni contra ordinii constituţionale, la articolul precizându-se că : ”întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”

PSD devine important pentru Victor Ponta în contextul în care procurorii au trimis Parlamentului o cerere pentru încuviinţarea urmăririi penale în cazul premierului.

 

 

Prima DEMISIE cerută de partid după „scandalul Ponta”.Ar trebui să dea curs „invitaţiei” de a pleca?

Posted by Gandul on 8 Iunie 2015

 

 

Citește și: