1596 vizualizări 2 apr 2016

În raportul obţinut de Digi24 scrie că substanţele toxice depistate în aerul din clubul Colectiv NU au contribuit la declanşarea incendiului. În plus, viteza de propagare a flăcărilor a fost mai mare decât stabiliseră specialiştii de la Petroşani. În raport se arată că artificiile erau poziţionate prea aproape de stâlpul antifonat.

Vineri, 1 aprilie, era termenul limită impus de procurori pentru finalizarea acestui raport. Cele trei instituţii menţionate mai sus redactaseră deja câte un raport cu cauzele incendiului, dar procurorii au cerut un supliment de expertiză, cel care a fost predat vineri.

Au fost luate probe de aer, la 40 de zile după producerea incendiului din clubul Colectiv, iar procurorii nu erau foarte lămuriţi dacă substanţele respective, substanţe toxice, au contribuit sau nu la producerea incendiului. Raportul final arată că substanţele care existau în aer nu ar fi putut să contribuie la declanşarea acestui incendiu.

De asemenea, au existat semne de întrebare cu privire la viteza de propagare a flăcărilor. Specialiştii INSEMEX stabiliseră în raportul lor că viteza de propagare a flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, iar cei de la Institutul Naţional de nu au tras nicio concluzie cu privire la viteza de propagare a focului. Raportul final a stabilit că viteza cu care s-a deschis focul a fost de 3,5 metri pe secundă, mult mai mare decât cea stabilită iniţial.

De asemenea, experţii arată că artificiile care au fost montate în clubul Colectiv nu au fost poziţionate corect. În primul rând, acestea erau destinate strict spaţiilor deschise. În plus, au fost poziţionate mult prea aproape de stâlpul care nu era ignifug. Ar fi trebuit să existe cel puţin cinci metri între artificii şi stâlp.

Citește și: