Adriana Stanca
1443 vizualizări 26 dec 2014

Elena Udrea s-a născut la 26 decembrie 1973, la Buzău. Între 1988 şi 1992 a urmat liceul teoretic „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, din oraşul natal, secţia Filologie - limbi străine, iar între 1992 şi 1996, Facultatea de Ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti. De asemenea, a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare, pe care le-a terminat cu o lucrare pe tema intereselor NATO în zona Mării Negre şi Caucaz.

În perioada 1997 - 2005 a fost avocat titular al cabinetului Individual de Avocatură „Udrea Elena Gabriela” din Bucureşti, iar între iunie 2004 şi februarie 2005 a fost consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, preşedinte al Comisiei Juridice şi de disciplină, potrivit MEDIAFAX.

În anul 2002 a intrat în Partidul Naţional Liberal, iar în iunie 2004 a devenit consilier municipal din partea PNL. Pe 21 octombrie 2005 a demisionat din PNL, iar la 12 februarie 2006 se înscrie în PD.

A fost căsătorită cu omul de afaceri Dorin Cocoş.

Până în octombrie 2005, Elena Udrea a fost consilier de stat la Administraţia prezidenţială şi şef al Cancelariei prezidenţiale. În toamna anului 2005, a demisionat din funcţia deţinută la Preşedinţie, invocând atacurile „profund nedrepte” îndreptate asupra sa şi a altor persoane care susţin lupta anticorupţie, precum şi faptul că nu doreşte ca prin insinuările la adresa sa să devină „o vulnerabilitate a demersurilor preşedintelui”.

Tot în aceeaşi perioadă, Udrea a fost implicată în scandalul acuzaţiilor potrivit cărora Călin Popescu Tăriceanu ar fi intevenit telefonic pe lângă procurorul general Ilie Botoş în cazul arestării omului de afaceri Dinu Patriciu, apropiat al premierului. Ea l-a atacat într-o emisiune televizată pe premierul Tăriceanu, amintind de relaţia de afaceri şi de prietenie dintre acesta şi Dinu Patriciu, mai relatează sursa citată. Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat că procurorul general Ilie Botoş l-a informat despre discuţia cu Tăriceanu imediat după telefonul premierului şi că în momentul discuţiei cu Botoş era de faţă şi Elena Udrea.

De asemenea, Elena Udrea a fost implicată, în 2007, în ceea ce a fost cunoscut în presă ca fiind „scandalul bileţelul”. Ea a declarat, tot într-o emisiune televizată, că premierul Tăriceanu i-a solicitat preşedintelui Băsescu, într-o scrisoare, o intervenţie în justiţie în favoarea lui Dinu Patriciu.

În anul 2007, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” a emis pliante publicitare în care se arăta că Elena Udrea este doctor în ştiinţe militare, predând masteratul de „Integrare Europeană”. Ea a recunoscut atunci însă că este „doar doctorand”.

Pe 30 noiembrie 2008, Elena Udrea a fost aleasă deputat, iar pe 21 noiembrie 2010, a fost aleasă preşedinte al PDL Bucureşti.

Din decembrie 2008 până în octombrie 2009 a fost ministru al Turismului în Cabinetul Emil Boc I, guvernul din care a făcut parte fiind demis prin adoptarea unei moţiuni de cenzură de către Parlament. În decembrie 2009, a fost desemnată să facă parte din noul Cabinet Emil Boc, preluând portofoliul Dezvoltării şi Turismului. Guvernul Boc II a fost învestit de Parlament pe 23 decembrie 2009.

În anul 2010, Elena Udrea, în calitate de ministru al Turismului, a lansat Brandul turistic al României, alegând frunza ca element de identitate vizuală. Brandul turistic al României a costat 900.000 de euro, iar lansarea lui a fost însoţită de un imens scandal legat de originalitatea identităţii vizuale a logoului folosit.

Din iulie 2012, Elena Udrea nu mai ocupă nicio funcţie în PDL. În februarie 2014 a demisionat din PDL şi s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară. În luna iunie a acestui an, Elena Udrea a fost aleasă preşedinte PMP, obţinând 742 voturi, în timp ce contracandidatul său, Daniel Funeriu, a întrunit 209 voturi.

În noiembrie, Udrea a candidat la alegerile prezidenţiale, însă nu a obţinut decât 5% din voturile alegătorilor.

Citește și: