Alexandru Moise
2191 vizualizări 6 iun 2016

"Sistemul a generat automat aceste sesizări. Multe din aceste sesizări au fost verificate şi nu s-au confirmat. Au fost multe situaţii în care cetăţenii au vrut pur şi simplu să verifice dacă sistemul funcţionează şi avem multe situaţii în care s-au dus şi au votat la o secţie şi s-au dus la o altă secţie, au ieşit, sau dus la o altă secţie, şi au prezentat buletinul fără intenţia de a vota, doar de a testa dacă într-adevăr acest sistem funcţionează. Pentru fiecare dintre aceste semnalări automate ale sistemului vom face cercetări şi, la sfârşit, Poliţia Română va face propuneri către unitatea de parchet competentă. Au verificat vigilenţa. Până în momentul de faţă sunt multe situaţii în care în cazurile semnalate, nu s-a confirmat intenţia de vot multiplu", a spus Petre Tobă.

El a apreciat rolul "extrem de important, de prevenire, de descurajare" pe care l-a avut sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de semnalarea votului mutiplu.

"În opinia mea, şi-a atins scopul, acela de a avea un rol preventiv şi de a uşura desfăşurarea procesului de votare. În cursul zilei de ieri s-au semnalat 245 de situaţii de posibil vot multiplu, toate aceste situaţii sunt cercetate de echipe ale Poliţiei Naţionale", a spus Tobă.

Ministrul de Interne a anunţat că s-au efectuat controale la cele 18.616 secţii de votare pentru a se identifica eventuale riscuri la incendiu, iar în toate activităţile necesare desfăşurării în bune condiţii a procesului electoral au fost angrenaţi peste 65.000 de angajaţi ai MAI.

El şi-a exprimat opinia că alegerile locale desfăşurate duminică au fost "cele mai sigure" din ultimii ani.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Petre Tobă a spus că în perioada campaniei electorale, în preziua şi ziua votului sesizările au scăzut cu 43%, infracţiunile constatate de poliţişti au scăzut cu 51%, comparativ cu anii anteriori.

"În cazul contravenţiilor, cele mai multe au vizat filmarea sau fotografierea buletinului de vot, continuarea propagandei electorale sau comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în preajma buletinelor de vot", a spus ministrul Internelor.

Referindu-se la întreaga campanie electorală, ministrul a spus că au avut loc 1.285 de manifestări publice, dar nu s-au înregistrat incidente deosebite. MAI a avut peste 12.000 de specialişti constituiţi în echipe operative care au verificat toate sesizările făcute în legătură cu procesul electoral.

 

Citește și: