Clarice DINU
6865 vizualizări 17 mai 2016

A ajuns în România fix în urmă cu 20 de ani şi s-a mutat aici definitiv în 1999. Uite că i-a plăcut aici. Bine, bine, mai întâi i-a plăcut un român, pe care l-a cunoscut în America, de Ziua Europei.

„Când a vrut să mă convingă să mă căsătoresc cu el am spus ok, dar trebuie să cunosc ţara ta. Am luat un avion şi am ajuns în Bucureşti. Am stat două zile în Bucureşti şi imediat m-a dus la munte, în munţii Făgăraş, şi a fost o descoperire extraordinară, a fost un şoc vizual, estetic. Şi am spus da, o să venim în Romania”, povesteşte Clotilde Armand.

Şi a venit. Prima oară a stat într-un apartament cu două camere al soacrei sale. „Într-adevăr, mi s-a părut că nu era foarte mult spaţiu si într-adevăr a fost pentru mine atunci un pic şoc, dar restul... Bucureşti mi s-a părut un oraş de descoperit, un oraş extrem de frumos. Noi, francezii, avem un ochi pentru patrimoniu. Ştim să vedem tot ce este frumos, chiar dacă este un pic de mizerie în faţă. Şi chiar să ştiţi Bucureşti este un oraş foarte frumos”.

CITEŞTE AICI INTERVIUL INTEGRAL CU CLOTILDE ARMAND: „Suntem un pic în Evul Mediu când e vorba de a gestiona un oraş”

O ţară frumoasă cu oameni prea puţin optimişti. Clotilde Armand zâmbeşte mult pentru o româncă. Poate că e de la faptul că e franco-româncă. E ceva ce-o deranjează la români: „Resemnarea. Trebuie să se implice, se pot schimba lucrurile”. Nu de alta, dar atunci când pui suflet, lucrurile chiar pot să iasă. Şi asta-i place la români, „partea sufletistă”

Care e cea mai mare problemă a lor atunci? „Problema numărul unu în România la ora actuală este clasa politică. Trebuie schimbată”. Şi a Bucureştiului? „Suntem un pic în Evul Mediu când e vorba de a gestiona un oraş”. Nu-i dezbatere, nu-i transparenţă. 

Toţi promit în campanie electorală, de ce să-i mai credem acum pe cuvânt acum pe alţii?

„Eu cred că, dacă ne uităm la ce promit acum partidele, în viitorul domnilor de la PSD şi PNL sună foarte bine pentru bucureştenii mai ales din sectorul 1, dar cu prezentul şi cu trecutul stau mai prost. Noi dacă ne uităm la prezentul şi la trecutul se vede lupta pe care am dus-o, se vede faptul că Parcul Tineretului, chiar dacă au tăiat 300 de copaci, chiar dacă buldozerele erau acolo, noi am salvat acest parc şi am salvat prin perseverenţa noastră. Şi nu este singurul parc. Am spus 90 de procese câştigate, unde am luptat pentru binele comunităţii. La asta trebuie să ne uităm. Trecutul, ce-am făcut,  ce-am dovedit până acum”, spune Clotilde Armand.

Care e oferta sa pentru sectorul 1? „Eu ce vreau să ofer este o viaţă normală, o viaţă normală de oraş. Primul lucru, sigur, siguranţa tuturor. Vrem un oraş în care ne simţim siguri. (...) Siguranţa e o mare problemă. În România oamenii s-au obişnuit cu acest risc”, spune Clotilde Armand. 

De ce ar vota o femeie, pe deasupra şi franţuzoaică?

„Să ştiţi că sunt o femeie, e adevărat, dar sunt o femeie puternică. Am 1.84.  Am gestionat mii de oameni. Mă duc pe şantier. Pot să vă arăt nişte filmuleţe care au fost făcute acum zece ani, unde sunt cu cască şi tot echipamentul de protecţie. (...) Faptul că sunt o femeie în nici un caz nu este o problemă. Mi-aţi spus că sunt franţuzoaică. Eu cred că acest lucru poate să fie un avantaj. E un alt standard de calitate a vieţii, de moralitate. Ştiu cum ar trebui să fie gestionat un oraş. Eu văd cum părinţii mei sunt implicaţi în oraşul în care trăiesc. Eu văd cum se desfăşoară o dezbatere publică, cum ar trebui cetăţenii să fie implicaţi. Aici se face totul altfel”, spune Clotilde Armand.

Pentru final, un proverb: „Casa arde şi baba se piaptănă”.

Limba română şi politica, în câteva cuvinte.

 

 

 

Citește și: