Cristina ANDREI
1881 vizualizări 2 iun 2016

Uniunea Salvaţi Bucureştiul a făcut joi publice rezultatele intenţiei de vot pentru candidaţii la Primăria Generală, iar lupta electorală este câştigată, pe cifre, de candidatul PSD, Gabriela Firea, care ar obţine 34% din voturi la alegerile de duminică. Mai departe, Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu au rămas să-şi dispute locul al doilea

După ce Nicuşor Dan a refuzat propunerea candidatului Cătălin Predoiu de a realiza un sondaj prin care să fie desemnat un candidat unic al dreptei care să reuşească să coaguleze toate voturile anti-PSD, bătălia dreptei s-a mutat în sondaje. Candidatul USB a anunţat la începutul săptămânii că partidul său va realiza sondajul cerut de Predoiu, chiar dacă nu s-a înţeles cu liberalii în privinţa organizării lui, dar că, oricare ar fi rezultatele, nu se va retrage din cursa pentru primărie.

În aceeaşi zi, PNL şi USB au făcut publice cifre referitoare la intenţia de vot a bucureştenilor la alegerile de duminică. Clasamentul a fost diferit în fiecare caz, însă lupta este câştigată, pe cifre, de candidatul PSD, cu peste 35% din sufragii. Diferenţa se face, însă, la nivel de nuanţă. În varianta liberalilor, candidatul PSD se află cu 6,7 procente înaintea lui Cătălin Predoiu, el însuşi afirmând la Interviurile Gândul că, într-adevăr, se află în urma lui Firea, dar că va recupera diferenţa.

„Partidul Naţional Liberal şi-a făcut propriile măsurători. Ştim cu certitudine cine este candidatul dreptei cel mai bine plasat, Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu este cel care poate s-o învingă pe doamna Firea şi la o distanţă consistentă de domnul Nicuşor Dan. Cătălin Predoiu 30%, doamna Firea 36%-37%, domnul Nicuşor Dan 18%, cam acestea sunt orientativ cifrele pe care le aveam în cursul săptămânii trecute", a precizat joi vicepreşedintele PNL, Sulfina Barbu.

Nu aceeaşi situaţie prezintă, însă, rezultatele sondajului realizat de Uniunea Salvaţi Bucureştiul, şi făcute publice astăzi, în care, chiar dacă Gabriela Firea se află la o distanţă considerabilă faţă de următorii doi clasaţi, cu un procent din sufragii între 34 şi 37%, Nicuşor Dan ocupă locul al doilea cu 16%. În sondajul USB, candidatul liberal Cătălin Predoiu se clasează pe locul al treilea, cu 11% din voturi. Pentru Consiliul General, PSD-UNPR obţine 27, respectiv 29%, PNL 16% şi USB 11,5, respectiv 16,7%.

„Predoiu şi-a asumat, ca reprezentat al dreptei, ca în situaţia în care este cotat mai slab într-un sondaj comun, se va retrage. S-a făcut sondajul, PNL a fost invitat să-l auditeze, toate datele sunt disponibilie. Domnul Predoiu trebuie să tragă concluzia, să se retragă sau să fie responsabil pentru victoria PSD la alegerile din 5 iunie", a spus Nicuşor Dan după ce a prezentat datele sondajului.

Sondajul realizat de USB a fost făcut în perioada 31 mai – 1 iunie, prin metoda interviurilor telefonice. La sondaj au participat 1.000 de respondenţi bucureşteni cu drept de vot, marja de eroare find de +-3,5%.

Sondarea intenţiei de vot s-a făcut cu ajutorul a trei întrebări, a declarat candidatul USB. „Prima întrebare este ‘cu cine votaţi’, deci la Primăria Generală or să fie procentele celor 12 candidaţi şi următoarele două întrebări se referă la faptul că publicul nostru ar merge către PNL sau dacă publicul PNL ar merge către noi. Întrebările sunt ‘cu cine aţi vota dacă Cătălin Predoiu se retrage’ şi ‘cu cine aţi vota dacă Nicuşor Dan se retrage’, întrebări ipotetice pentru că eu am anunţat că nu mă voi retrage. Ele măsoară transferabilitatea voturilor de la nişte electori la ceilalţi", a explicat Nicuşor Dan.
 

Citește și: