Comuna Răteşti are în total trei cetăţeni de onoare. Unul dintre ei este Tudor Petrică, fostul viceprimar al comunei, beneficiar post-mortem al titlului care nu-i mai aduce, practic, nici măcar o oarecare satisfacţie personală, ca să nu mai vorbim de vreun avantaj material. Altul este Marin Nicolescu, un localnic cu dublă cetăţenie româno-americană, răsplătit pentru „seriozitate şi probitate deosebită”, iar cel de-al treilea este actualul edil şef al comunei, cel mai câştigat de pe urma acestei recunoaşteri. În cazul primarului, argumentul care a stat la baza acordării titlului a fost „activitatea depusă, cu numeroase trofee şi premii”, exemplificate într-o expunere de motive făcută de Liviu Roşescu, secretarul comunei Răteşti, dispoziţiile hotărârii fiind duse la îndeplinire de primarul Gheorghe Matei.

Potrivit unei alte hotărâri a Consiliului Local, persoanele cărora li s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al comunei Răteşti sunt scutite, începând cu data acordării acestui titlu, de la plata taxelor şi impozitelor locale.

Potrivit declaraţiei sale de avere, edilul deţine împreună cu soţia, în comuna Răteşti, patru terenuri agricole ce însumează peste 100 de hectare, o casă de 288 de metri pătraţi şi două anexe, o camionetă cumpărată în 2004 şi un autoturism Renault Megane, achiziţionat la începutul actualului mandat.

„Am, într-adevăr 101 hectare... Nu ştiu să vă spun exact cât aş fi datorat ca impozit pentru ele, nu le-am luat pe toate odată, ci cu bucata, cu bucata, în timp, nu am avut 100 de hectare deodată. Am făcut asta pentru mine, pentru copiii mei, pentru nepoţii mei, ca să-mi fac o fermă. De doi ani nu mai lucrez acest teren, că nu mai e rentabilă producţia pe care o facem acolo, şi l-am lăsat de păşune...”, a mărturisit Gheorghe Matei pentru Jurnal de Argeş.

„Ştiu că sunt oameni care mă tot reclamă, dar vă spun că am fost verificat de toate organele... Închei mandatul acesta în câteva zile, după 20 de ani în care am fost primar. Nu mai candidez, am trecut de 70 de ani, trebuie să mă retrag”, mai spune Gheorghe Matei.

Citește și: