Raluca Pancu
16871 vizualizări 9 iun 2016

Din totalul de 108 alegători, înscrişi pe listele electorale permanente, în Bătrâna, 68 s-au prezentat la urne duminică, 5 iunie, pentru a-şi alege primarul. Deşi două voturi au fost declarate nule, liberalul Radu Herciu a ieşit învingător cu 66 de voturi valabil exprimate.

"Ca la oricare alegeri, nu a fost nimic deosebit", a declarat, pentru Gândul, Radu Herciu, care a subliniat, în schimb, că cel de-al cincilea mandat de primar va fi "cel mai greu" în condiţiile în care "degeaba ai majoritate" în Consilul Local, cum PNL are, de altfel, dacă banii sunt puţini.

"Faţă de anul trecut suntem la o treime şi atunci nu putem să onorăm toate dorinţele cetăţenilor şi asta mă face să spun că o să fie un an foarte greu şi probabil că şi un mandat foarte greu", a adăugat Herciu.

În ceea ce priveşte primul proiect pe care îl va demara, de la reinstalarea sa în funcţie, Herciu a indicat  drumul de legătură între comuna Bătrâna şi restul comunelor din judeţ, a cărui absenţă îi izolează de "lumea bună" şi de "posibilii investitori".

"Noi, în continuare, suntem într-o situaţie anormală: să avem o Hotărâre de Guvern emisă în 2000, 540 prin care legătura cu centru de comună să se facă printr-un drum judeţean. Numai că, la noi, această hotărâre s-a rezumat doar pe hârtie şi pe hărţile care apar cu privire la judeţul Hunedoara. Drumul rămâne, în continuare, un drum forestier, destul de greoi pentru transportul în comun, transport de persoane, pentru deplasarea cu autoturisme. Acesta va fi cel mai important proiect cu care voi începe demersuri peste demersuri la toate forurile decizionale pentru a se pune în practică odată pentru totdeuna această hotărâre sau măcar să ştim exact cine se opune şi motivul pentru care nu poate fi înfăptuită această hotărâre şi pentru noi, cei de la Bătrâna", a explicat Herciu.

Întrebat, în schimb, cum vede rezultatele obţinute de PNL, la scrutinul din 5 iunie, Herciu a spus că nu este "o mulţumire" la nivel naţional, indicând drept posibil factor fuziunea dintre vechiul PDL şi PNL.

"Nu aş vrea să ne îmbătăm cu apă. Rezultatele sunt obţinute de două partide care, probabil, nu au arătat încă cetăţenilor că s-au unit pentru a face lucruri benefice ţării. Oamenii nu au avut încredere în ele. Nu am înţeles, mă depăşeşte. Probabil că mai sunt probleme. Din exterior, de la cetăţeni sunt văzute şi asta a trezit o oarecare suspiciune, nencredere din partea alegătorilor", a mai spus Radu Herciu.

"Reţeta succesului" pentru a fi ales cu 100% din voturile valabil exprimate

Cu doar patru sate şi 127 de locuitori declaraţi la ultimul recensământ, unde media de vârstă sare de 60 de ani, Bătrâna se poate lăuda cu trei recorduri: este cea mai săracă din România, are cei mai puţini alegători, 108, şi a ştiut deja înainte de alegeri cine va fi primarul. Liberalul Radu Herciu a fost singurul candidat la funcţia de edil, iar PNL singurul partid care a depus lista de consilieri. Întrebat, în plină campanie electorală, care este "reţeta succesului", Radu Herciu declara, în luna mai, pentru Gândul, că nu face promisiuni, că vrea să vorbească faptele pentru el.

“O reţetă a succesului este dacă eşti aproape de cetăţean şi de nevoile lui şi îi împlineşti cât mai multe din problemele cu care se confruntă. Eu bănuiesc că cetăţeanul te mai alege, iar dacă îl minţi, te trimite undeva. Încerc să las în urma mea fapte. E mai bine ca oamenii să vadă fapte decât promisiuni neîmplinite. Nici nu aş avea ce să le promit. Eu am un program, sunt născut în această localitate, am crescut şi am îmbătrânit aici. Eu am un program pentru Bătrâna, care nu trebuie spus. Ceea ce simt eu că e nevoie pentru Bătrâna, simt şi cetăţenii. Este o comuniune între primar şi cetăţeni în a pune în aplicare proiectele pe care le putem, pentru că totul depinde şi de partea financiară. Nu putem promite dacă nu avem fonduri”, detalia, la acel moment, primarul comunei Bătrâna.

La capitolul realizări, Herciu trecea în revistă asfaltarea străzilor principale din satul Bătrâna şi finalizarea alimentării cu apă a acestui sector, precum şi mai multe “pietruiri de drumuri” în satele Faţa Roşie şi Piatra.

În schimb, pe lista faptelor încă neîndeplinite, curentul electric este fruntaş în comuna Bătrâna. Doar la primărie şi la câteva case din centru se aprinde becul, iar de internet nici nu poate fi vorba în comuna, ci doar la primărie.

“Oamenii au fie un generator, fie şi-au montat panouri solare şi se descurcă, dar nu sunt pe deplin mulţumit pentru că nu le asigură necesarul de energie. De internet nici vorbă. A fost un proiect implementat, dar cred că a fost mai mult o bătaie de joc. Nici nu l-a pus nimeni în funcţiune. Oamenii s-au bucurat şi ei, au crezut că pe acei stâlpi o să se întindă fire, să le aducă curentul şi firele sunt pe jos şi stâlpii au luat calea prăpădului”, mai spunea, la acel moment, Radu Herciu.

Citește și: