Mihai SCHIAU
Mădălina CHIŢU
18168 vizualizări 23 mai 2015

EUROVISION 2015. Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Viena, în Austria, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 a competiţiei, cu piesa "Rise Like a Phoenix".

Ediţia din 2016 a concursului Eurovision se va desfăşura în Suedia, după ce cântăreţul Måns Zelmerlöw a câştigat competiţia din acest an, cu piesa "Heroes", care a obţinut un total de 365 de puncte.

"Suntem cu toţii eroi, indiferent cine suntem, pe cine iubim şi în cine credem. Suntem cu toţii eroi", a spus Måns Zelmerlöw la finalul competiţiei. El a precizat că este extrem de fericit că a câştigat Eurovision 2015 şi le-a mulţumit tuturor celor care l-au votat.

Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Rusia, cu 303 puncte, şi Italia, cu 292 de puncte.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015, cu melodia "De la capăt/ All Over Again", ocupând locul al 15-lea în finala competiţiei.

Reprezentanţii României au obţinut un total de 35 de puncte. Cele mai multe puncte, 12, au fost acordate României de Republica Moldova.

La rândul său, România a acordat 12 puncte Italiei, 10 puncte - Rusiei şi 8 puncte - Suediei.

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este o mare realizare să participi la finala acestei competiţii, precizând însă că membrilor formaţiei le pare rău că nu au putut să aducă mai multă bucurie românilor.
"Ne pare foarte rău că nu am putut să aducem mai multă bucurie românilor, dar ne bucurăm că am făcut cunoscută campania noastră ('De la capăt', n.r.) şi mergem mai departe", a spus Călin Goia.

Întrebat dacă este un cadou frumos participarea în finala Eurovision 2015, sâmbătă, chiar cu o zi înainte de a împlini 40 de ani, Călin Goia a spus: "Este cel mai mare eveniment muzical, concurs muzical, şi atâta timp cât eşti în finală este o realizare". "Am venit cu un alt gând, de a fi mult mai sus decât am reuşit, dar nu ne demoralizăm şi nu ne oprim", a mai spus Călin Goia.

El a precizat că experienţa pe care trupa Voltaj a avut-o participând la această competiţie o va folosi pentru a-i ajuta şi pe următorii reprezentanţi ai României la Eurovision. "Îmi doresc să fim mult mai uniţi decât suntem", a mai spus Călin Goia.

În finala Eurovision 2015 au concurat 27 de ţări: Slovenia, Franţa, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania, Italia.

Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice.

În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.

Doar românii din străinătate au putut să îi voteze pe reprezentanţii României, urmărind concursul la televiziunea publică din ţara în care se află.

Rezultatele votului publicului din România au fost anunţate, ca şi în ultimii ani, de prezentatoarea TVR Sonia Argint Ionescu.

Finala Eurovision 2015 de la Viena a fost transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVRi şi online pe www.tvrplus.ro.

Eurovision a stabilit un record mondial Guinness, fiind desemnată cea mai longevivă competiţie muzicală anuală de televiziune din lume, potrivit unui anunţ făcut în direct în timpul finalei de sâmbătă seară a concursului muzical ajuns la cea de-a 60-a ediţie.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014, cu piesa "Miracle", ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Gândul a transmis Live Text. Mai jos puteţi urmări cum a votat fiecare ţară în parte şi care au fost ţările care au votat România.

Gerogia este ultima ţară care anunţă rezultatele votului. Astfel, 8 puncte merg către Italia, 10 puncte către Azerbaijan, 12 puncte Armenia.

Estonia a acordat 8 puncte Ungaria, 10 puncte către Suedia, 12 puncte către Rusia.

Portugalia acordă României 4 puncte, 8 puncte către Suedia, 10 puncte către Rusia, Italia. România are până în prezent 35 de puncte.

Norvegia acordă 8 puncte lLtonia, 10 puncte Australia, iar 12 puncte către Suedia

Cipru acordă 8 puncte către Grecia, 10 puncte către Suedia, 12 puncte Italia şi 1 punct pentru România.

Islanda acordă 8 puncte Australia, 10 puncte Norvehia, 12 puncte Suedia.

Italia acordă 8 puncte către Israel, 10 puncte către Rusia, 12 puncte către Suedia.

San Marino acordă 8 puncte către Australia, 10 puncte către Italia, 12 puncte către Letonia.

Rusia acordă 8 puncte către Suedia, 10 puncte către Belgia, 12 puncte către Italia.

Israel acordă 8 puncte către Rusia, 10 puncte către Suedia, 12 puncte către Italia şi 5 puncte către România.

Polonia acordă 8 puncte Australia, 10 puncte către Letonia, 12 puncte către Suedia. 

Olanda acordă 8 puncte către Australia, 10 puncte către Suedia, 12 puncte către Belgia.

Lituania acordă 8 puncte către Estonia, 10 puncte către Suedia, 12 puncte către Letonia.

Regatul Unit acordă 8 puncte către Italia, 10 puncte către Australia, 12 puncte către Suedia.

Ungaria acordă 8 puncte către Australia, 10 puncte către Suedia, 12 puncte către Belgia şi 1 punct către România. Ţara noastră are până acum 25 de puncte.

Slovenia acordă 8 puncte către Italia, 10 puncte către Muntenegru, iar 12 puncte către Suedia. 

Macedonia acordă 8 puncte Slovenia, 10 puncte către Serbia, 12 puncte către Albania.

Austria acordă 8 puncte către Rusia, 10 puncte către Italia, 12 puncte către Australia.

Spania acordă 8 puncte către Suedia, 10 puncte merg către Rusia, 12 puncte către Italia şi 5 puncte pentru România.

Republica Cehă acordă 8 puncte către Rusia, 10 puncte către Suedia, 12 puncte merg către Azerbaijan.

Australia acordă 8 puncte către Italia, 10 puncte merg către Rusia, 12 puncte merg către Suedia. 

Germania acordă 8 puncte către Belgia, 10 puncte către Suedia, 12 puncte merg căre Rusia. România are până acum 19 puncte, ocupân locul 15. 

Suedia acordă 8 puncte către Italia, 10 puncte către Belgia, 12 puncte către Australia. 

Irlanda acordă 8 puncte către Rusia, 10 puncte către Suedia, 12 puncte către Letonia. 

Armenia acordă 8 puncte Muntenegru, 10 puncte către Georgia, 12 puncte către Rusia.

Franţa acordă 8 puncte către Suedia, 10 puncte Rusia, 12 puncte către Belgia. 

Belgia acordă 8 puncte către Italia, 10 puncte către Rusia, 12 puncte către Suedia, şi României Belgia îii acordă 5 puncte. Până în acest moment România are 18 puncte.

Elvetia acordă 8 puncte  către Australia. 10 puncte pentru norvegia, iar 12 puncte către Suedia.

Danemarca acordă 8 puncte către Austrlia, 10 puncte Rusia, 12 puncte către Suedia. 

Estonia acordă 2 puncte către România.

Serbia acordă 8 puncte către Suedia, 10 puncte către Rusia, iar 12 puncte către Muntenegru.

Letonia acordă 8 puncte către Italia, 10 puncte către Rusia, iar 12 puncte către Suedia.

Azerbaijan acordă 8 puncte către Italia, 10 puncte către Georgia, iar 12 puncte merg către Rusia.

Moldova acordă 8 puncte către Suedia, 10 puncte către Rusia, iar 12 puncte către România. 

Albania acordă 8 puncte către Rusia, 10 puncte către Grecia, iar 12 puncte merg către Italia.

Belarus acordă 8 puncte către Belgia, 10 puncte către Suedia şi 12 puncte către Rusia.

România acordă 8 puncte către Suedia, 10 puncte către Rusia, 12 puncte către Italia.

Grecia acordă 8 puncte către Rusia, 10 puncte către Cipru, 12 puncte către Italia.

Finlanda acordă 8 puncte către Rusia, 10 puncte către Estonia, 2 puncte către Suedia. 

Malta acordă 8 puncte către Azerbaijan, 10 puncte Suedia şi 12 puncte către Italia. 

Muntenegru acordă 8 puncte către Azerbaijan, 10 puncte Albania, 12 puncte Serbia.

UPDATE 00. 53 Eurovision a intrat în Cartea recordurilor pentru cel mai lung concurs muzical derulat vreodată.

UPDATE 12. 39 Liniile de votare s-au închis. Să aflăm puntajul. 

UPDATE 00. 15 Star vot! s-a strigat. Liniile de votare au fost deschide. Trupa Voltaj arenumărul 20. Fanii din străinătate au posibilitatea să #voLteze20, în această seară, de până la 20 de ori de pe acelaşi număr de telefon. Fanii sunt rugaţi să sune la numărul 09001600 sau să trimită SMS la numărul 1261.

UPDATE 00. 09 Italia este ţara care închide finala Eurovision 2015. Il Voloeste trupa care reprezintă Italia la cea de-a 60-a ediţie Eurovision.  - Grande Amore. Grupul a concertat pe tot globul. Soliştii trupei au însoţit-o în turneu pe Barbra Streisand. Concertele pe care le susţin se dau cu casa închisă

UPDATE 00. 05 Albania este penultima ţară care intră în scenă la Eurovision. Albania este reprezentată de Elhaida Dani cu piesa ”I'm alive”. Elhaida este o vedetă nu doar în Albania, ci şi în Itala. A câştigat toate competiţiile muzicale din balcani la care a participat. 

UPDATE 00. 02 Rusia este ţara cu numărul 25 din finala Eurovision 2015. Polina Gagarina cântă ”A Million Voices” în această seară. Aceasta are 28 de ani şi este una dintre cele mai cunoscute vedete din show-biz-ul rusesc. 

UPDATE 23. 58 Cu numărul 24 este Azerbaijan. Aceasta este reprezentată de Elnur Huseynov, un tânăr care a început să studieze muzica de la 5 ani. A lucrat la opera de stat din ţara lui. Reprezentă Azerbaijan cu piesa ”Hour of the wolf”.

UPDATE 23. 54 Georgia este ţara cu numărul 23 care intră în finala Eurovision 2015. Nina Sublatti reprezintă anul acesta Georgia la Eurovision. Are 20 de ani şi s-a născut la Moscova. A făcut şcoala de artă unde a studiat pictura. A semnat şi un contract de modeling. Aceasta cântă piesa ”Warrior”.

UPDATE 23. 49 Cu numărul 22 în finala Eurovision 2015 este Ungaria. Boggie cântă ”Wars For Nothing”.

UPDATE 22. 48 Spania este următoare ţară care cântă în finala Eurovision 2015. Edurne reprezintă Spania cu melodia”Amanecer”.

UPDATE 23. 41 România este următoarea ţară care va cânta în finala Eurovision 2-15. Aceasta este reprezentată de trupa Voltaj, cu piesa ”De la capăt”, single care are tratează un subiect delicat: copiii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Aceştia au transformat piesa într-o campanie umanitară şi sprijină copii părăsiţi în ţară de părinţii plecaţi în străinătate. Călin Goia a început să cânte în română piesa ”de la capăt”. Pe fundal se aud susţinătorii care îi aclamă pe cei de la Voltaj. ”NU lăsaţi copiii în urmă” a spus Călin Goia înainte de a ieşi din scenî. România a fost singura ţară de până acum care a avut un mesaj.

UPDATE 23. 36 Poziţia cu numărul 19 în finala Eurovision 2015 este ocupată de Letonia. Aminata va reprezenta această ţară cu piesa ”Love Injected”. Interpreta are 22 de ani. Mama ei are rădăcini ruso-letone.

UPDATE 23. 34 Polonia este ţara cu numărul 18 care intră în finala Eurovision 2015. Monika Kuszyńska va reprezenta Polonia cu piesa”In The Name Of Love”. Cariera artistică a fost întreruptă în 2007, atunci când a avut un accident care a lăsat-o parţial paralizată. Astăzi ea va cânta în scaun cu rotile. 

UPDATE 23. 30 Germania este următoare ţară care intră în scenă. Ann Sophie îi va reprezenta pe nemţi în finala Eurovision 2015 cu piesa ”Black Smoke”. Tânăra s-a născut la Londra. Brintey Spers şi Critina Aguilera sunt idolii ei. 

UPDATE 23. 26 Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, sâmbătă seară, pe contul său de Facebook, un mesaj în care îndeamnă românii din străinătate să voteze trupa Voltaj în finala Eurovision. "România depinde din nou de votul cetăţenilor săi din străinătate. În seara asta votăm VOLTAJ, la Eurovision. VOLTAJ are numărul 20", a scris Băsescu pe Facebook. Trupa Voltaj a lansat în anul 2005 un videoclip pentru melodia "Pata pe tine", care a avut-o ca protagonistă pe Elena Băsescu, fiica cea mică a lui Traian Băsescu.

UPDATE 23. 25 Muntenegru este ţara cu numărul 16 care intră în finala Eurovision 2015. MUntenegru este reprezentată de Knez cu piesa ”Adio”. 

UPDATE 23. 22 Cea de-a 15-a ţară care va intra în finala Eurovision 2015 este Grecia. Această ţară este reprezentată de Maria-Elena Kyriakou cu melodia ”One Last Breath”. Maria-Eena Kyriakou are 31 de ani şi trei copii. S-a născut în Cipru şi este de profesie profesoară.  

UPDATE 23. 16 Austria este ce-a de-a 14-a ţară care va concura în finala Eurovision 2015. Aceasta este reprezentată de trupa The Makemakes, cu piesa ”I Am Yours”. Bandul s-a format în 2012. Au devenit cunoscuţi în 2013, au cântat în deschiderea trupei Bon Jovi.

UPDATE 23. 12 Belgia este ţara cu numărul 13 care intră în finala Eurovision 2015. Loïc Nottet va cânta piesa ”Rhythm Inside”. Loïc este un tânăr cântăreţ, compozitor şi dansator. A fost descoperit la Vocea Belgiei.

UPDATE 23. 08 Australia este cea de-a 12- a ţară care intră în finala Eurovision 2015. Guy Sebastian cu piesa ”Tonight Again” speră să câştige finala Eurovision 2015. Cântăreţul este unul dintre cei mai populari intrepreţi din ţara lui. În seara asta acesta a deveni primul australiac care reprezintă ţara lui la Eurovision. 

UPDATE 23. 03 Cipru este ţara cu numărul 11 care intră în finala Eurovision. John Karayiannis va reprezenta această ţară ci piesa”One Thing”. Cântăreţul a luat primele lecţii de canto la 3 ani. A participat şi la Eurovision junior în Cipru.

UPDATE 22. 59 Suedia este a zecea ţară care intră în scenă în finala Eurovision 2015. Aceasta este reprezentată de Måns Zelmerlöw cu piesa Heroes. Acesta are 28 de ani şi întotdeauna şi-a dorit să cânte pe scena de la Eurovision. ”Mulţumesc Europa”, a spus Måns Zelmerlöw la finalul piesei. 

UPDATE 22. 55 Norvegia este a noua ţară care urcă pe scenă în finala Eurovision 2015. Mørland şi Debrah Scarlett sunt artiştii care reprezintă anul acesta Norvegia la Eurovision. Aceştia vor cânta ”A Monster Like Me”. 

UPDATE 22. 51 Cea de-a opta ţară care va intra în scenă în finala Eurovision 2015 este Serbia. Bojana Stamenov cântă ”Beauty Never Lies”. Interpreta care reprezintă Serbia spune că îşi coase singurp toate hainele. 

UPDATE 22. 47 Lituania este următoarea ţară care va cânta în finala Eurovision 2015. LItuania este reprezentată de Monika Linkytė şi Vaidas Baumila cu piesa This Time. ”Dacă simţiţi dragostea, ridicaţi mâinile sus”, a spus Vaidas Baumila în timp ce cânta. 

UPDATE 22. 42 Armenia este a şasea ţară care intră urcă pe scenă în finala Eurovision 2015. Face the shadow este piesa aleasă pentru a reprezenta această ţară în cea de-a 60-a ediţie a show-ului Eurovision. Ea este cântată de Genealogy. 

UPDATE 22. 39 Marea Britanie este următoarea ţară care intră în scenă. Electro Velvet cântă Still in love with you. Bianca, solista trupei, susţine că o poate imita perfect pe Britney Spears. 

UPDATE 22. 33 Estonia este a patra ţară care intră în finala Eurovision. Goodbye To Yesterday este piesa pe care această ţară a mizat că va câştiga Eurovision 2015. Elina Born şi Stig Rästa sunt cei care cântă această melodie.

UPDATE 22. 29 Cea de-a treia ţară care intră în finala Eurovision 2015 este Israel. Ţara este reprezentată de Nadal Guej cu piesa Golden Boy. Acesta s-a născut în Paris şi este câştigătorul unui show de talente din Israel.

UPDATE 22. 25 Franţa este cea de-a doua ţara care va cânta în finala Eurovision 2015. În scenă intră Lisa Angel, care cântă N'obliez pas. Artista a spus că în acestă seară va cânta pentru fiica ei. 

UPDATE 22. 20 Slovenia este ţara care deschide show-ul cu trupa Maraaya, care interpretează piesa Here for you. 

UPDATE 22. 19 10.000 de persoane urmăresc finala Eurovision 2015 pe arena Wiener Stadthalle. Pentru prima dată în istorie concursul poate fi urmărit şi de telespectatorii din China.

UPDATE 22.17 Trupa Voltaj, cea care va reprezenta România la Eurovision 2015 este deja pregătită pentru finala celei de-a 60 ediţii a show-ului muzical.

UPDATE 22.13 Slovenia Franţa, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaigian, Rusia, Albania şi Italia  sunt ţările care participă la finala Eurovision 2015.

UPDATE 22.05 Conchita Wurt cântă imnul Eurovision 2015.

 

UPDATE 22.00 Cea de-a 60 ediţie a concursului muzical Eurovision a început. Voltaj este trupa care va reprezenta ţara noastră la acest concurs. ”De la capăt” este a 20-a piesă în concurs. Orchestra Filarmonică din Viena a deschis seara.

Voltaj reprezintă România în finala Eurovision 2015, care are loc sâmbătă seara, de la ora 22.00, la Viena şi care va fi transmisă LIVE de TVR şi LIVE text de gândul. Voltaj, calificată după semifinala de marţi cu piesa ''De la capăt'', va cânta a 20-a în marea finală, conform tragerii la sorţi. Vorbind de sorţi, aceştia nu sunt tocmai favorabili trupei noastre, cotată abia cu a 22-a şansă la cucerirea trofeului. Marea favorită este Suedia, reprezentată de Mans Zelmerlow şi piesa ''Heroes''.

Trupa Voltaj, care va reprezenta România în finala Eurovision 2015, ce se va desfăşura sâmbătă, la Viena, va intra în concurs pe poziţia 20, informează Televiziunea Română.

După încheierea celei de-a doua semifinale, organizatorii Eurovision 2015, European Broadcasting Union (EBU) şi ORF, au anunţat ordinea intrării în concurs pentru cele 27 de ţări finaliste, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de TVR.

România, reprezentată de trupa Voltaj, cu melodia "De la capăt/ All Over Again", va intra în competiţie pe poziţia 20, după Letonia şi înainte de Spania.

Românii pot urmări spectacolul de sâmbătă în direct, de la ora 22.00, la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe www.tvrplus.ro.

Atunci, publicul din 40 de ţări "#voltează20" pentru piesa "De la capăt", după cum îşi invită trupa Voltaj fanii.

Ordinea intrării în concurs a celor 27 de ţări este următoarea: Slovenia, Franţa, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania, Italia.

Finala Eurovision va fi precedată, de la ora 21.00, de emisiunea "Viena, venim!", prezentată de Irina Cordoneanu, Florina Constantinescu şi Ioana Voicu.

Mihai Trăistariu, Paula Seling, Dan Manoliu şi Mihai Pocorschi sunt cei care vor introduce telespectatorii TVR 1, TVR HD şi TVRi în atmosfera acestui eveniment muzical. Într-un cadru relaxat, în Berăria H, cei patru invitaţi ai Irinei, Florinei şi Ioanei îşi vor povesti experienţele legate de Eurovision, comentează concursul din acest an şi parcursul trupei Voltaj. Tot la "Viena, venim!", telespectatorii vor vedea mesajele băieţilor de la Voltaj, în direct, înaintea concursului, precum ăi mesaje de la telespectatori. Emisiunea va fi transmisă şi online, pe TVR+.

EUROVISION 2015. Andrei Leonte, backing vocal al Voltaj în proiectul "De la capăt" şi unul dintre textierii piesei ce reprezintă România la Eurovision, este unul dintre personajele campaniei prin care trupa vrea să atragă atenţia asupra situaţiei copiilor despărţiţi de părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate.

Potrivit TVR, mesajul piesei "De la capăt" a ajuns, graţie concursului Eurovision 2015, cunoscut nu doar peste hotarele Europei, ci şi pe alte continente. "Ceea ce puţină lume ştie, însă, este că unul dintre cei ale căror voci se aud pe scena de la Wiener Stadthalleeste unul dintre copiii rămaşi în ţară, după ce părinţii lui au plecat la muncă în străinătate. Andrei Leonte, backing vocal Voltaj în proiectul 'De la capăt' şi unul dintre textierii piesei, a trăit experienţa despărţirii de părinţii săi la 15 ani, când tatăl lui a decis că, pentru a-i putea oferi fiului său o viaţă mai uşoară, este nevoie să plece la mii de kilometri distanţă. Câţiva ani mai târziu, mama sa l-a urmat", potrivit Televiziunii Române.

"Trăiesc bucuria de a fi parte a campaniei 'De la capăt' cu o piesă care vorbeşte şi despre situaţia mea, pentru că tocmai se împlinesc zece ani de când tatăl meu a plecat să muncească pentru mine, în afara ţării. Mesajul piesei este deci şi al meu şi mă simt onorat că mă număr printre cei care îl cântă pe scena Eurovision, mai ales că ştiu ce simt copiii care sunt departe de părinţi", a declarat Andrei Leonte.

EUROVISION 2015. Trupa Voltaj, care va reprezenta România în finala Eurovision 2015, care se va desfăşura sâmbătă seară, la Viena, este susţinută de vedete din diferite domenii, între care Gheorghe Hagi, 3Sud-Est şi Cezar Ouatu, informează TVR.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Română, personalităţi din diferite domenii din România şi-au unit forţele în ziua finalei Eurovision 2015, pentru a-i susţine pe membrii trupei Voltaj.

Reţelele de socializare au fost împânzite de fotografii în care vedetele, dar nu numai ele, îşi îndeamnă admiratorii şi prietenii "să #voLteze20" sâmbătă seară. Finala Eurovision 2015 poate fi urmărită în direct de telespectatorii români, de la ora 22.00, la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online pe www.tvrplus.ro.

Gheorghe Hagi, 3Sud-Est, Cezar Ouatu, Deepcentral, Randi, George Zafiu şi Vlad Petreanu se numără printre cei care îşi îndeamnă prietenii şi admiratorii din străinătate să voteze pentru Voltaj. Publicul din toate cele 40 de ţări participante la Eurovision (cu excepţia României) poate vota pentru Voltaj de 20 de ori de pe acelaşi număr de telefon.

România, reprezentată de trupa Voltaj, intră în competiţie pe poziţia 20, după Letonia şi înainte de Spania.

Ordinea intrării în concurs a celor 27 de ţări este următoarea: Slovenia, Franţa, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania, Italia.

România va fi a şasea ţară care va anunţa punctajele cumulate - acordate de juriu şi de telespectatorii din ţară -, acestea urmând să fie dezvăluite de prezentatoarea TVR Sonia Argint Ionescu.

EUROVISION 2015. Trupa Voltaj, care va reprezenta România în finala Eurovision 2015, ce se va desfăşura sâmbătă, la Viena, se situează pe locul 22 într-un clasament al mai multor case internaţionale de pariuri, care îl dau drept câştigător al concursului pe reprezentantul Suediei, Måns Zelmerlöw.

Potrivit site-ului eurovisionworld.com, care prezintă, vineri, cotele a zece case de pariuri pentru finala Eurovision, favorita la câştigarea competiţiei din acest an este Suedia, care este reprezentată de cântăreţul Måns Zelmerlöw, cu melodia "Heroes". De exemplu, acesta are o cotă de 2,35 să câştige finala Eurovision 2015, potrivit casei de pariuri Unibet.

Pe locul al doilea în finala Eurovision 2015 se situează reprezentanta Rusiei, Polina Gagarina, cu melodia "A Million Voices" (cotă de 4,5 potrivit Unibet).

Locul al treilea este ocupat de reprezentanţii Italiei, trupa Il Volo, cu melodia "Grande Amore".

Topul zece al favoriţilor la câştigarea finalei Eurovision este continuat de: Australia, Estonia, Belgia, Serbia, Norvegia, Azerbaidjan şi Slovenia.

Reprezentanta României, trupa Voltaj, cu melodia "De la capăt/ All Over Again", se situează pe locul 22, având o cotă de 126 în finala Eurovision 2015, potrivit caselor de pariuri Unibet, Bet365 şi Coral, şi o cotă de 101 la alte case de pariuri, precum Boyle Sports, Sky Bet şi Betway.

România este urmată în acest clasament al caselor de pariuri de Armenia, Austria, Germania, Polonia şi Muntenegru, aceasta din urmă fiind pe ultimul loc, 27, cu o cotă de 251, conform Unibet.

EUROVISION 2015. Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) solicită românilor care locuiesc în afaţa ţării să voteze piesa României la Eurovision - "De la capăt", interpretată de Voltaj -, ce abordează tema copiilor lăsaţi acasă de părinţi care lucrează în străinătate.

"Este pentru prima data când la concursul Eurovizion o formaţie românească abordează o temă atât de sensibilă şi anume copiii lăsaţi acasă de părinţi care lucrează în străinătate. În acest moment în România locuiesc în jur de 85 000 de copii care au cel puţin un părinte în străinătate", se spune în comunicatul FADERE.

FADERE aminteşte că a prezentat opiniei publice un proiect de lege în care se încearcă stoparea acestui fenomen. Dacă legea va ajunge în Parlamentul României, părinţii plecaţi la muncă în străinătate vor fi obligaţi să petreacă cu copii lor lăsaţi în ţara cel puţin trei luni pe an iar Guvernul României va sprijini, parţial şi după caz, deplasarea părinţilor la copii ori a copiilor la părinţi, pentru ca acest lucru să fie posibil.

Românii care locuiesc în alte ţări europene vor putea vota melodia formaţiei Voltaj la finala Eurovision de sâmbătă seară.

"Faptul că formaţia Voltaj este una dintre cele mai cunoscute formaţii din România, că de această dată va interpreta la concursul Eurovizion o melodie aşa frumoasă, că în această melodie se tratează un subiect atât de sensibil care afectează o mare parte dintre românii din diaspora şi faptul că ne iubim ţara sunt motive suficiente să demonstrăm solidaritate şi să ne comportăm la fel că la alegerile din noiembrie 2014. Să votăm cu toţii sâmbătă melodia «De la capăt»", a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE.

EUROVISION 2015. Călin Goia, solistul trupei Voltaj, care marţi s-a calificat în finala Eurovision, spune că este încântat că grupul său a reuşit să facă fericiţi atâţia români şi că va merge mai departe mesajul reprezentanţilor României referitor la copiii despărţiţi de părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate.

"Simt că mi s-a luat o piatră de pe suflet! Sunt încântat că am reuşit să facem fericiţi atâţia români, pe care i-am simţit alături de noi în fiecare secundă din cele trei minute de pe scena de la Stadthalle! Dar, mai ales, sunt fericit că mesajul nostru merge mai departe şi că tot mai mulţi oameni sunt sensibilizaţi la problema copiilor care cresc cu gândul la părinţii lor, plecaţi la muncă departe de ei. Lor le este dedicată participarea noastră la Eurovision şi tot lor le datorăm reuşita din această seară", spune Călin Goia, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Indiferent ce loc vom ocupa în finală, suntem deja câştigători. Sâmbătă, după concurs, vom sărbători de două ori: Călin schimbă prefixul (va împlini 40 de ani pe 24 mai, n.r.), iar România încheie încă o participare frumoasă la Eurovision", a precizat Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Viena.

EUROVISION 2015. Ediţia din 2015 a concursului Eurovision va fi difuzată pentru prima dată în istoria de 60 de ani a acestei competiţii muzicale în lumea întreagă, pe internet, în direct, pe canalul oficial de pe YouTube dedicat evenimentului, informează site-ul revistei Rolling Stone.

Concursul Eurovision poate fi urmărit de un public mult mai amplu în acest an. Pentru prima dată de la debutul său în 1956, fanii din lumea întreagă vor putea să urmărească Eurovision în direct, în streaming, pe canalul YouTube dedicat acestei competiţii muzicale.

Evenimentul marchează cea de-a 60-a aniversare a concursului, care, potrivit organizatorilor săi, reprezintă cel mai vizionat eveniment non-sportiv din lume, cu audienţe care au variat la cele mai recente ediţii între 100 milioane şi 600 milioane de telespectatori. În Statele Unite ale Americii, concursul Eurovision a contribuit serios la lansarea carierelor unor artişti de renume, precum Celine Dion şi grupul ABBA.

Concursul Eurovision din 2014 a captat interesul publicului din lumea întreagă, în exteriorul celor 52 de ţări participante, graţie victoriei Austriei, reprezentată de Conchita Wurst, cântăreţul travestit, care a dedicat acel trofeu "tuturor oamenilor care cred într-un viitor al păcii şi al libertăţii".

Conchita Wurst a devenit apoi un veritabil star internaţional, impresionându-l inclusiv pe Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, care a lăudat mesajul universal, de toleranţă şi diversitate, transmis de artistul austriac. "Este o cântăreaţă şi o artistă incredibilă. Însă elementul care a făcut ca victoria ei să fie atât de importantă este faptul că transformat succesul repurtat în acest concurs muzical într-un moment electrizant, dedicat educaţiei în domeniul drepturilor omului", a spus Ban Ki-moon.

Prima semifinală a concursului Eurovision 2015 va fi difuzată în România, în direct de pe scena Wiener Stadthalle, marţi, de la ora 22.00, la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe www.tvrplus.ro.

Calificată în urma selecţiei naţionale din 8 martie, trupa Voltaj va urca pe scena Eurovision Song Contest 2015 marţi seară, în prima semifinală a competiţiei, pe poziţia a 15-a.
Alături de artiştii români, în prima semifinală participă Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.

Atât semifinalele (19 şi 21 mai), cât şi finala din 23 mai vor fi transmise în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe TVR+.

Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision se va desfăşura la Viena, în Austria, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 a concursului, cu piesa "Rise Like a Phoenix".

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa "Miracle", ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Citește și: