Adriana Stanca
12247 vizualizări 8 mar 2015

Eurovision 2015. Trupa Voltaj a câştigat, duminică seara, finala selecţiei naţionale pentru Eurovision 2015, clasându-se pe locul întâi deopotrivă în topul publicului, cât şi în clasamentul întocmit de juriul competiţiei. Astfel, cu piesa "De la capăt", formaţia va reprezenta România la semifinala Eurovision 2015, ce va avea loc pe 19 mai, la Viena, iar mai departe, dacă se va califica, în marea finală a Eurovision 2015, ce se va desfăşura pe 23 mai.

Voltaj intrase în concurs alături de alţi 11 artişti şi formaţii: Luminiţa Anghel, Alexa şi Aurelian Temişan, Băieţii, Blue Noise, Rodica Aculova, Cristina Vasiu, Tudor Turcu, Super Trooper, Ovidiu Anton, Lara Lee şi CEJ. Pe locul al doilea în urma finalei selecţiei naţionale a Eurovision 2015 s-a aflat Luminiţa Anghel, iar pe locul al treilea, Ovidiu Anton.

EUROVISION 2015. Gândul a transmis în format LIVE TEXT selecţia naţională pentru Eurovision 2015

EUROVISION 2015. UPDATE 23:29 Pe prima poziţie în clasament, cu 24 de puncte, cei care vor reprezenta România la Eurovision 2015 sunt băieţii de la Voltaj. Trupa a câştigat selecţia naţională Eurovision 2015 cu piesa "De la capăt".

EUROVISION 2015. UPDATE 23:27 Pe locul al doilea, cu 18 puncte, se află Luminiţa Anghel. "Craiova, mulţumesc pentru aplauzele din această seară! Vă mulţumesc mult, români, pentru voturile vostru!", a spus artista.

EUROVISION 2015. UPDATE 23:25 Pe locul trei în topul juriului, cu 15 puncte, s-a clasat Ovidiu Anton.

EUROVISION 2015. UPDATE 23:19 Trupa Voltaj a obţinut cele mai multe voturi din partea publicului: peste 4.000. Urmează însă şi votul juriului.

EUROVISION 2015. UPDATE 23:09 "Stop televot!". Publicul a putut vota unul dintre cei 12 concurenţi înscrişi în finala selecţiei naţionale pentru Eurovision 2015: Luminiţa Anghel, Alexa şi Aurelian Temişan, Voltaj, Băieţii, Blue Noise, Rodica Aculova, Cristina Vasiu, Tudor Turcu, Super Trooper, Ovidiu Anton, Lara Lee şi CEJ.

EUROVISION 2015. UPDATE 22:50 Ruslana le-a pregătit o surpriză românilor. După ce a cântat piesa care a consacrat-o, "Wild Dances", artista a interpretat melodia şi în limba română. Apoi, Ruslana a mai spus, tot în limba română, " România! Sunteţi o ţară minunată, cu oameni frumoşi! Trebuie să câştigaţi!".

EUROVISION 2015. UPDATE 22:45 Pe scena Sălii Polivalente urcă invitata specială a serii: Ruslana, reprezentanta Ucrainei şi câştigătoarea Eurovision 2004.

EUROVISION 2015. UPDATE 22:42 În această seară, la finala naţională Eurovision 2015, votul telespectatorilor cântăreşte la fel de mult ca şi cel al juriului. Melodia care va primi cel mai mare punctaj va reprezenta România la faza internaţională Eurovision 2015, la Viena – mai întâi în semifinala din 19 mai şi, dacă se va califica, şi în marea finală, din 23 mai.

Anul trecut, Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision, cu piesa "Miracle". Cei doi artişti s-au clasat pe locul 12 în finala de la Copenhaga, Danemarca.

EUROVISION 2015. UPDATE 22:30 "Start televot!" la selecţia naţională pentru Eurovision 2015. Publicul poate vota timp de 30 de minute din acest moment, însă doar o singură dată de pe acelaşi număr de telefon. Votul juriului şi votul publicului au ponderi egale în desemnarea câştigătorului.

Votul poate fi exprimat trimiţând numărul de intrare în concurs al favoritului (01, 02, 03,…12), prin SMS, la numărul 1267 (tarif: 0,3 euro + TVA), număr valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom şi Vodafone, ori sunând la numărul de telefon 0900 160 9xx (unde „xx” reprezintă numărul de ordine alocat fiecărui concurent: 01, 02, 03… 12), cu acelaşi tarif (0,3 euro + TVA / apel), valabil în reţelele Orange, Telekom şi Vodafone.

EUROVISION 2015. UPDATE 22:22 Competiţia s-a încheiat, însă show-ul continuă pe scena Sălii Polivalente de la Craiova. Peste câteva momente, liniile telefonice vor fi deschise, iar publicul va putea vota pentru concurentul pe care doreşte să-l trimită la Viena, în finala Eurovision 2015.

EUROVISION 2015. UPDATE 22:15 Formaţia CEJ este ultima care urcă pe scena la de Craiova, în cadrul selecţiei naţionale pentru Eurovision 2015. Piesa cu care speră să câştige inimile juraţilor şi ale publicului se numeşte "We Were in Love".

Cei trei artişti care alcătuiesc grupul sunt, de fapt, membrii fostei trupe suedeze Rednex: Annika Ljungberg, Jens Sylsjö şi Fredrik Jernberg.Trupa şi-a schimbat denumirea, în urma unor conflicte contractuale cu producătorii care deţin marca „Rednex”. Noua titulatură, CEJ, provine de la "Cotton Eye Joe", piesa care le-a adus succesul internaţional în urmă cu mai mulţi ani.

EUROVISION 2015. UPDATE 22:04 Penultima concurentă la selecţia naţională pentru Eurovision 2015 este Cristina Vasiu, intrată în competiţie cu piesa "Nowhere". Artista are şi o costumaţie specială pentru seara aceasta, pentru care este responsabil partenerul ei: "Iubitul meu m-a visat într-o rochie de metal, cu artificii", a povestit ea înainte de urca pe scenă.

EUROVISION 2015. UPDATE 21:56 Luminiţa Anghel revine la Eurovision după 10 ani. În 2005, la Kiev, a obţinut împreună cu trupa Sistem locul al treilea în finala internaţională Eurovision. Acum, cântăreaţa spune că vrea să îşi reîntâlnească fanii pe care şi i-a câştigat în Europa după participarea la concursul de muzică uşoară.

Piesa Luminiţei Anghel de la Eurovision 2015 se numeşte "A Million Stars" şi, spune artista, este construită pe "reţeta Eurovisionului".

EUROVISION 2015. UPDATE 21:49 Formaţia Super Trooper participă la selecţia naţională pentru Eurovision 2015 cu piesa "Secret Place. "Atât muzica bună, cât şi spectacolul vor conta în aceeaşi măsură", au explicat membrii grupului înainte de a intra pe scena Sălii Polivalente din Craiova. În plus, ei au promis că vor prezenta publicului un "spectacol hipnotizant".

"Anul acesta, la Viena se poartă disco!" au mai spus artiştii de la Super Trooper, îndemnându-i pe oameni să îi susţină în finala competiţiei naţionale.

EUROVISION 2015. UPDATE 21:43 Lara Lee, concurenta cu numărul opt în selecţia naţională pentru Eurovision 2015, interpretează în seara aceasta piesa "Superman". Muzica este semnată de Robin Lynch, Niklas Olovson, iar textul este scris de Milica Fajgelj, Tami Rodriguez şi Nicole Rodriguez.

Aceasta este a doua oară când Lara Lee participă la Eurovision, după ce în trecut a mai concurat alături de trupa T&L, însă a ratat calificarea.

EUROVISION 2015. UPDATE 21:33 "Still Alive" este piesa cu care Ovidiu Anton concurează la selecţia naţională pentru Eurovision 2015. Compusă de Linda Persson,  Ylva Persson şi Peter Hageras, melodia ar trebui să placă, înainte de toate, publicului, a spus cântăreţul înainte de urca pe scena de la Craiova.

EUROVISION 2015. UPDATE 21:25 Blue Noise este singurul grup a capella din selecţia naţională pentru Eurovision 2015. Cu numărul şase în selecţia naţională, trupa concurează cu piesa "Love Won’t Run Away". Muzica este semnată de Diana Moraru, Elena Moroşanu, Ana Cristina Leonte, Mihail Grigore, Bogdan Tudor şi Denis Bolborea, iar textul de Diana Moraru, Elena Moroşanu.

EUROVISION 2015. UPDATE 21:15 Rodica Aculova luptă, de asemenea, pentru şansa de a reprezenta România la Eurovision 2015. Artista originară din Republica Moldova a mărturisit înainte de selecţia naţională că este foarte emoţionată să se afle într-o astfel de competiţie, mai ales că piesa cu care va urca pe scenă, "My Light" este scrisă de soţul ei, Ivan Aculov. Textul este scris de Lidia Scarlat.

"Dacă ajung la Viena, sper să intru măcar în top 10", a mai spus cântăreaţa cu câteva clipe înainte de a urca pe scenă.

EUROVISION 2015. UPDATE 21:08 Cu numărul patru în selecţia naţională pentru Eurovision 2015, Aurelian Temişan şi Alexa intepretează piesa "Chica Latina". Muzica şi versurile sunt semnate de Mihai Alexandru, Alexa Niculae.

Înainte de a urca pe scenă, Temişan a afirmat că va face un show care l-ar putea face invidios chiar şi pe celebrul cântăreţ latin Ricky Martin.

EUROVISION 2015. UPDATE 21.00 Tudor Turcu este cel de-al treilea concurent la selecţia naţională pentru Eurovision 2015. "Melodia are un mesaj de linişte, de bunătate", a explicat el înainte de a urca pe scena Sălii Polivalente de la Craiova. "Save Us" este titlul melodiei cu care artistul intră în competiţie.

Muzica şi versurile sunt semnate de Gabriel Huiban.

EUROVISION 2015. UPDATE 20:51 "Suntem trei îndrăgostiţi, trei romantici", au declarat membrii formaţiei Băieţii, care intră în competiţie cu piesa "Dragoste în lanţuri". Cu numărul doi în concurs, trupa spune că "e timpul ca România să iasă în evindenţă cu ceva mai nou" la Eurovision 2015.

EUROVISION 2015. UPDATE 20:43 Primii concurenţi care urcă pe scenă sunt membrii trupei Voltaj, care concurează la Eurovision 2015 cu piesa "De la capăt". "Mesajul este unul simplu şi clar: copiii trebuie să fie alături de părinţii lor!", a explicat Călin Goia cu doar câteva clipe înainte de a veni în faţa publicului. De asemenea, artistul s-a declarat încrezător că, dacă Voltaj va ajunge la Viena, va reuşi să se clasele cel puţin pe locul al doilea.

EUROVISION 2015. UPDATE 20:36 Anul acesta din juriul selecţiei naţionale fac parte Mihai Pocorschi, Ovi, Bogdan Honciuc, Anca Lupeş şi Viorel Gavrilă. Show-ul este prezentat de Alina Şerban, de la TVR Craiova, şi Andrei Boroşovici, de la TVR Timişoara. Alături de ei, Ioana Voicu şi Florina Ghenescu însoţesc artiştii participanţi în culise şi în Camera verde.

EUROVISION 2015. UPDATE 20:31 Spectacolul este deschis de un moment artistic special: toţi cei 12 concurenţi de anul acesta interpretează piesa "Miracle", cu care Paula Seling şi Ovi au reprezentat România anul trecut la Eurovision.

EUROVISION 2015. UPDATE 20:30 Selecţia naţională pentru concursul european de muzică uşoară Eurovision 2015 a început. Evenimentul se desfăşoară la Sala Polivalentă din Craiova. Cu câteva zile în urmă, Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, promitea că va găzdui „cel mai frumos spectacol organizat până acum de Eurovision”.

În seara aceasta vor urca pe scenă 12 concurenţi Luminiţa Anghel, Alexa şi Aurelian Temişan, Voltaj, Băieţii, Blue Noise, Rodica Aculova, Cristina Vasiu, Tudor Turcu, Super Trooper, Ovidiu Anton, Lara Lee şi CEJ.

Invitată la Craiova este şi Ruslana, reprezentanta Ucrainei şi câştigătoarea Eurovision 2004.


Primii care vor apărea în faţa publicului la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională vor fi băieţii de la Voltaj, care vor interpreta piesa „De la capăt”. Single-ul al cărui videoclip a fost realizat după scurtmetrajul „Calea Dunării”, al regizorului Sabin Dorohoi, a fost lansat anul trecut, pe 4 martie, şi aduce în atenţia publicului un subiect sensibil: problema copiilor rămaşi singuri acasă, după ce părinţii lor au plecat la muncă în străinătate.

Într-un interviu acordat pentru gândul, Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a explicat că, deşi piesa nu a fost compusă special pentru Eurovision, speră ca ea să fie apreciată la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională.

„Piesa asta am compus-o din dragoste pentru copiii noştri. A fost inspirată de dragostea pentru copiii noştri”, a afirmat el. „Am decis să ne încriem cu ea la Eurovision deoarece vrem să le facem cunoscută povestea acestor copiii şi să ştie că nu sunt singuri. La începutul anului, am discutat între noi şi am spus că Eurovisionul e un concurs muzical puternic şi intens mediatizat şi prin intermediul lui am putea face cunoscute tot mai multe cazuri de copii care sunt părinţii plecaţi la muncă în străinătate”, a completat artistul.

Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională va aduce pe scena de la Craiova şi formaţia Băieţii. Cei trei tineri care alcătuiesc trupa vor interpreta piesa „Dragoste în lanţuri”, a cărei muzică şi text sunt semnate de Mihai Postolache, Ştefan Adrian Marin, Liviu Vârciu, Marian Stavar, potrivit eurovision.tvr.ro.

Calificarea în finala Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională a fost o surpriză extrem de plăcută pentru trupă, recunosc membrii ei: „Suntem cei mai tineri din competiţie şi este prima noastră participare. Ne-am pregătit intens, avem un super show pentru toată lumea şi sperăm să vă placă ceea ce veţi vedea pe scenă la Craiova”, promit Băieţii.

Tudor Turcu, cel de-al treilea concurent la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională, va intra în concurs cu piesa „Save Us”.

„Cred în melodie, cred în muzica bună, cred în oameni, cred în muzica ce ne salvează, cred în mesajul ce îl transmite”, a explicat artistul înainte de Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională. „Îmi doresc ca voi, prieteni, să simţiţi la fel şi să îmi acordaţi încrederea de a reprezenta cu onoare România la faza internaţională Eurovision de la Viena. Mulţumesc tuturor celor care m-au format, încurajat şi susţinut, care au crezut în mine”, a adăugat el, potrivit eurovision.tvr.ro.

Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională va continua show-ul cu Aurelian Temişan şi Alexa, care participă la competiţie cu piesa „Chica Latina”,potrivit eurovision.tvr.ro. După o pauză de 12 ani în care nu a mai participat la selecţiile naţionale pentru Eurovision, Aurelian Temişan este acum încrezător în reuşită.

„O să vedeţi că Oltenia este matriarhatul. Adică, eu mă duc să cânt la mine acasă. Poate că nu întâmplător s-a decis ca anul acesta finala să fie la Craiova…”, a glumit el.

Rodica Aculova va interpreta la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională piesa „My Light”, potrivit eurovision.tvr.ro. Tânăra artistă a mărturisit că vestea calificării în finală i-a adus o bucurie imensă: „Nu ne-am aşteptat să fim pe lista finaliştilor. Când am înscris piesa, ne-am spus să încercăm, dar am şi uitat că am făcut-o. Iar când ne-au sunat de la TVR să ne anunţe că am reuşit, am plâns de fericire, a fost foarte emoţionant!”, îşi aminteşte Rodica.

Cât priveşte participarea la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională şi contracandidaţii pe care îi va întâlni Craiova, Rodica Aculova spune că, oricare va fi rezultattul, este fericită că are totuşi şanse de a se afla pe scenă la Eurovision 2015: „Sunt voci foarte bune în concurs, dar nu-mi pierd speranţa şi credinţa în Dumnezeu că piesa, prin mesajul ei, va ajunge la sufletele oamenilor. Pe ceilalţi artişti nu-i privesc ca pe nişte concurenţi, ci mă bucur să îi cunosc. La Eurovision e o atmosferă pozitivă, de prietenie şi fiecare are şanse să câştige”, a mai declarat cântăreaţa originară din Republica Moldova.

Trupa Blue Noise s-a calificat în finala Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională cu piesa „Love won’t run away”.

„Ceea ce vrem să ştie publicul este următorul lucru: suntem o trupă a capella, cântăm numai cu vocile, fără niciun acompaniament orchestral, fară niciun instrument”, au explicat membrii grupului pentru eurovision.tvr.ro. „Sperăm să fie interesant pentru public proiectul nostru. Noi îl considerăm un exerciţiu, dar cum ar fi să ajungem chiar şi la Eurovisionul mare şi să interpretăm a capella melodia noastră acolo…?”, au mai spus ei.

Pentru cei şase artişti experienţa de la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională este prima lor participare la un concurs sub numele Blue Noise: „Într-un timp foarte scurt am proiectat piesa, am înregistrat-o, cu ajutorul unui bun prieten muzician şi compozitor, Eduard Cârcotă, căruia îi mulţumim pentru tot sprijinul profesionist acordat. Credem că împreună putem realiza lucruri importante!”, au explicat ei.

Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională îl aduce pe scena de la Craiova şi pe Ovidiu Anton. Cu piesa „Still Alive”, cântăreţul spune că are de transmis un mesaj special: „Still Alive – exact asta vrea să spună: că sunt în continuare pe piaţa muzicală, în ciuda unei industrii muzicale neprietenoase cu ceea ce cânt. Eu merg înainte, acesta este mesajul pe care doresc eu să-l transmit publicului”, a precizat concurentul la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională, potrivit eurovision.tvr.ro.

„Piesa mea este compusă de o echipă din Suedia – compozitorii Ylva Persson, Linda Persson şi Peter Hageras – care a mai compus pentru alte selecţii naţionale din 6 ţări (de exemplu Moldova, Belarus). Mi-a plăcut mult piesa, este o melodie pe care am simţit-o de la început şi pe care o cânt cu plăcere”, a mai adăugat el.

Cu numărul opt în concursul Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională, Lara Lee va interpreta piesa „Superman”, potrivit eurovision.tvr.ro.

„Eurovision poate reprezenta începutul carierei mele, o rampă de lansare”, crede artista, astfel că, special pentru Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională, a început colararea cu echipa producătorului Robin Lynch. „Am în spate o echipă foarte puternică, foarte dedicată şi implicată în acest proiect. O echipă care colaborat şi cu Cher, Pink, Justin Timberlake, Backstreet Boys etc. O echipă care a mai participat la Eurovision, în 2013, alături de Margaret Berger, care a reprezentat Norvegia, şi a ocupat 4”, a explicat Lara.

Formaţia Super Trooper s-a calificat în finala Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională cu piesa „Secret Place”.

„Suntem singura trupă din România ce readuce flavour-ul anilor ’70 printr-o adevărată repunere în scenă a tot ceea ce a însemnat 70’s Disco Fever, de la îmbrăcăminte, dans, imagine, voci, coregrafia incendiară sub îndrumarea lui Teodor Rădulescu – fondator al trupei Teodor Balet”, au povestit membrii grupului, potrivit eurovision.tvr.ro. „Am adus în România ceva nou: un show complet de muzică, imagine, karaoke, party, ceva ce antrenează publicul în buna dispoziţie. Şi vrem să ducem asta şi la Viena, la Eurovision”, au mai spus ei.

La Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională va participa şi Luminiţa Anghel, cu piesa „A million stars”. După ce la Kiev, în 2005, a obţinut împreună cu trupa Sistem locul al treilea în finala internaţională Eurovision, cântăreaţa îşi doreşte foarte mult să revină pe scena competiţiei, potrivit eurovision.tvr.ro.

„În cei 10 ani câţi au trecut de la urcarea pe podium, în 2005, alături de Sistem, am sperat să mă pot întoarce să-mi bat propriul record, pentru că a fost cel mai frumos loc din istoria participării României la Eurovision”, a explicat ea. „ M-am gândit că o să am ocazia să revin, să fac o figură bună, să ocup locul 2, dacă nu 1. Şi, de fiecare dată când am avut o piesă bună, în care am crezut, am revenit. Toată lumea mă întreabă de ce, cum de am curajul… Pentru că se poate ca un loc bun, ocupat înainte, să nu mai conteze dacă ajungi pe un loc mai slab, ba chiar să-ţi ratezi cariera”, a adăugat Luminiţa Anghel înainte de Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională.

„Nowhere” este piesa cu care Cristina Vasiu întră în concurs la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională. Artista în vârstă de 23 de ani povesteşte că este un cântec despre dragoste: „Cred că fiecare om trăieşte din dragoste şi pentru ea. Eu nu plec niciunde fără dragoste”, a spus ea. „La Eurovision, mizez pe faptul că piesa e extrem de actuală, de frumoasă, iar ceea ce vom pune în scenă va fi un moment unic”, a adăugat cântăreaţa, potrivit eurovision.tvr.ro.

Cristina a devenit cunoscută cu trei ani în urmă, când a luat parte la prima ediţie a show-ului „Vocea Romaniei”. Experienţa a propulsat-o pe scena Sălii Palatului, în spectacolul „Horia Brenciu – Fac ce-mi spune inima”.

Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională va fi închisă de trupa CEJ, care va interpreta piesa „We were in love”. Cei trei artişti care alcătuiesc grupul sunt, de fapt, membrii fostei trupe suedeze Rednex: Annika Ljungberg, Jens Sylsjö şi Fredrik Jernberg.

Trupa şi-a schimbat denumirea, în urma unor conflicte contractuale cu producătorii care deţin marca „Rednex”, potrivit eurovision.tvr.ro. Noua titulatură, CEJ, provine de la „Cotton Eye Joe”, titlul piesei care le-a adus celor trei faima internaţională. Membrii trupei CEJ au mai participat la trei selecţii naţionale Eurovision: în 2006, în Suedia, unde s-au clasat pe cea de-a şasea poziţie, şi de două ori în România (2007 şi 2008), în colaborare cu trupa Ro-Mania.

În acest an, la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională au fost înscrise 93 de melodii, dintre care 79 au intrat în preselecţie, fiind audiate de juriul de specialitate desemnat de TVR. La verificarea dosarelor de înscriere, 14 candidaţi au fost respinşi, întrucât nu au respectat cerinţele prevăzute în regulament.

În finală, cele 12 melodii calificate vor fi supuse jurizării publicului larg, dar şi votului juriului de specialitate.

Votul telespectatorilor la Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională va putea fi exprimat duminică seara, după anunţul „Start Vot!”, trimiţând numărul de intrare în concurs al favoritului (01, 02, 03,…12), prin SMS, la numărul 1267 (tarif: 0,3 euro + TVA), număr valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom şi Vodafone, ori sunând la numărul de telefon 0900 160 9xx (unde „xx” reprezintă numărul de ordine alocat fiecărui concurent: 01, 02, 03… 12), cu acelaşi tarif (0,3 euro + TVA / apel), valabil în reţelele Orange, Telekom şi Vodafone.

La Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională votul telespectatorilor va cântări la fel de mult ca şi cel al juriului. Melodia care va primi cel mai mare punctaj va reprezenta România la faza internaţională Eurovision, la Viena – mai întâi în semifinala din 19 mai şi, dacă se va califica, şi în marea finală, din 23 mai.

Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională va fi „cel mai frumos spectacol organizat până acum de Eurovision”, a promis Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

„Vreau să vă asigur că veţi avea cel mai frumos spectacol organizat până acum de Eurovision. Noi suntem obişnuiţi să organizăm doar spectacole grandioase”, a afirmat edilul, potrivit Mediafax. „Credem că suntem pregătiţi pentru un astfel de show. Noi suntem decişi să ne implicăm cu absolut tot ceea ce este necesar ca acest spectacol, acest show de televiziune să iasă foarte bine”, a adăugat Lia Olguţa Vasilescu.

De asemenea, aceasta a precizat că Tudor Gheorghe va susţine un recital în deschiderea finalei Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională. Pe scena Sălii Polivalente va urca şi Ruslana, reprezentanta Ucrainei şi câştigătoarea Eurovision 2004.

Eurovision 2015. TVR şi Primăria Craiova oferă trei invitaţii la finala de la Viena

Pentru cei care vor să fie în sală la finală, biletele au fost puse în vânzare în reţeaua Eventim şi la Sala Polivalentă din Craiova. În plus, toţi cei care au plătit bilet pentru spectacolul de la Sala Polivalentă din Craiova vor intra într-o tragere la sorţi ce are ca premiu trei invitaţii duble la finala concursului de la Viena, puse la dispoziţie de Primăria Craiova şi TVR. Extragerea se va desfăşura în timpul transmisiunii directe a show-ului de la TVR.

Alina Şerban, de la TVR Craiova, şi Andrei Boroşovici, de la TVR Timişoara, vor fi gazdele finalei Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională. Alături de ei, Ioana Voicu şi Florina Ghenescu vor însoţi artiştii participanţi în culise şi în Camera verde.

Finala Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională va putea fi urmărită în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe TVR+, duminică, 8 martie, de la ora 20.30.

FOTO: Facebook//Eurovision România

Eurovision 2015. România în prima semifinală

România va concura la ediţia de anul acesta a concursului internaţional Eurovision în prima semifinală, care va avea loc pe 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria. 

În a doua semifinală, cea de pe 21 mai, ordinea ţărilor participante este următoarea: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, Elveţia, Azerbaidjan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru şi Suedia.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Eurovision 2015 România, Selecţia Naţională şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa „Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Citește și: