Adriana Stanca
4118 vizualizări 17 sep 2013

Invitat în emisiunea Gândul LIVE, Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Enescu, a vorbit marţi seară atât despre succesul evenimentului, cât şi despre obstacolele pe care le întâmpină în organizarea acestuia. Astfel, Holender a explicat că una dintre cele mai mari probleme este lipsa unei săli de spectacol corespunzătoare unor concerte precum cele aduse pe scenă în cadrul festivalului.

VEDEŢI AICI PARTICIPAREA LUI IOAN HOLENDER LA GÂNDUL LIVE

„Este ruşinos, este de neînţeles că nu avem decât o sală de congrese de partid”, a spus românul, referindu-se la Sala Palatului din Capitală. „Sala este acustic proastă, estetic mizerabilă. Este murdară, sunt pete pe covoare, se oferă pahare de plastic la şampanie...”, a criticat Holender.

Întâlnirea cu Victor Ponta

Pe de altă parte, directorul artistic al Festivalului Enescu s-a arătat nemulţumit de numărul mare de bilete de protocol oferite gratuit guvernanţilor. Totuşi, Holender a precizat că, în urma unei discuţii cu premierul Victor Ponta, a decis ca în ediţia din 2015 a festivalului politicienii să nu se mai bucure de un astfel de beneficiu.

„Sunt oferite exagerat de multe, caraghios de multe bilete. În jur de 400”, a declarat Holender, precizând că, spre comparaţie, în perioada în care conducea Opera din Viena, nu oferea decât patru bilete de protocol, destinate administraţiei prezidenţiale. „Ponta a spus <Nu mai daţi deloc>. În scrisoarea recapitulativă pe care am făcut-o am făcut şi această precizare: Festivalul Enescu nu va mai da bilete de protocol nimănui”, a povestit marele om de cultură român.

Holender a explicat că motivul pentru care va fi luată o astfel de măsură este lipsa de interes pentru genul acesta de spectacole a celor care până acum se bucurau de bilete gratuite la festival.

"Loja aceasta centrală, loja oficială, care are foarte multe locuri, rămâne întotdeauna goală. Nu numai că nu vin cei care primesc bilete de protocol, ci pentru că nu vine nimeni. Ei dau biletele altora, dar nici aceia nu vin şi rămân locurile goale. Iar afară sunt studenţi, pensionari, oameni care vor să cumpere bilete, dar nu pot. Pe mine mă enervează enorm de mult că văd locurile goale, deşi oamenii le-ar putea ocupa", a explicat acesta.

Totuşi, Ioan Holender a mărturisit că „extraordinarul entuziasm, căldura, recunoştinţa publicului român” îl fac să continue cu plăcere să se ocupe de festival. În plus, acesta a arătat că a acceptat cu bucurie propunerea primului-ministru de a rămâne director al festivalului George Enescu şi la ediţia din anul 2015.

Totodată, Ioan Holander a vorbit despre condiţia dificilă a multora dintre artiştii care lucrează în operele sau filarmonicile din România.

„Nu s-a făcut o reformă a culturii după anul 1989. Am preluat din perioada comunistă toate orchestrele simfonice şi toate teatrele muzicale din ţară. Sunt mult prea multe, sunt cumva şi inutile pentru că fac spectacole foarte puţine. Sunt plătiţi prea mulţi pentru a muri şi prea puţini pentru a trăi”, a conchis Ioan Holender.

 

Citește și: