Loredana VOICULESCU
10867 vizualizări 30 apr 2012

ZIUA MUNCII este zi liberă în România. 50 de milioane de litri de bere, atât estimează Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România (PSIPBR) că vor consuma românii în cele patru zile ale vacanţei de 1 Mai (28 aprilie -1 mai).

Citeşte şi ZIUA MUNCII 2012 - Surpriza Google de 1 mai. Ţările unde ZIUA MUNCII e zi liberă


La un preţ mediu de 3,3 lei pe litrul de bere, rezultă că pentru bere românii vor cheltui în acest interval circa 165 de milioane de lei, adică 37,5 milioane de euro. Suma se apropie, de exemplu, de cea pe care românii au cheltuit-o în 2011 pe camerele foto, conform unui studiu GfK România.

"Faţă de anul trecut, în acest an sunt mai multe zile libere cu ocazia zilei de 1 Mai şi în plus temperatura este favorabilă consumului de lichide, şi deci şi de bere ", a explicat, pentru gândul, Vifor Verşescu, preşedintele Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România (PSIPBR). În vacanţa de 1 Mai de anul trecut, care a fost mai scurtă, românii au consumat 25 de milioane de litri de bere, conform calculelor aceleiaşi asociaţii de profil.

Evoluţia producţiei de bere din UE:

brewersofeurope.org

Reprezentanţii localurilor contactaţi de gândul spun că în această perioadă şi-au dublat vânzările zilnice de bere, comparativ cu alte zile obişnuite.

"Vânzările se dublează în această perioadă, faţă de nişte zile obişnuite. Şi în luna aprilie anul acesta noi am înregistrat o creştere, comparativ cu acelaşi interval de anul trecut. Astfel, dacă anul trecut în aprilie vânzările totale de bere au fost de 800-900 de litri, în aprilie anul acesta am înregistrat vânzări de 1.300-1.400 de litri" , a declarat pentru gândul un reprezentant al unui local din Timişoara.

Studiu: Berea, băutura preferată a românilor

Studiile arată că berea rămâne băutura preferată a românilor, aproape şase din zece persoane cu vârsta de peste 18 ani care consumă băuturi alcoolice alegând acest produs atunci când se întâlnesc cu prietenii. Jumătate dintre aceştia obişnuiesc să bea bere în timpul mesei, potrivit unei analize făcute de GfK România, la solicitarea Asociaţiei Berarii României (ABR).

Într-un clasament pe regiuni, locuitorii Olteniei conduc detaşat, aceştia alegând berea în proporţie de peste 78% atunci când se întâlnesc cu prietenii, fiind urmaţi de locuitorii Munteniei, cu un procentaj de 60,34%, apoi de bucureşteni, care deţin o pondere de 58%, şi de locuitorii Dobrogei, cu 56,5%.

O medie de 89 de litri pe cap de locuitor

În ce priveşte consumul mediu de bere pe cap de locuitor, acesta a fost în 2011 de 89 de litri, în scădere faţă de 100 de litri în 2008, potrivit datelor ABR.

"Având ca referinţă datele furnizate de ultimul recensământ al populaţiei României, consumul de bere per capita, în 2011, a atins valoarea de 89 litri. Pentru o cât mai corectă analiză, un calcul retroactiv al consumului de bere pe cap de locuitor, conform datelor furnizate de recensământ, relevă următoarea evoluţie: 71 litri - 2005, 85 litri - 2006, 94 litri - 2007, 100 litri - 2008, 89 litri - 2009, 88 litri - 2010", se arată într-un comunicat ARB.

În schimb, un studiu Ernst & Young din toamna anului trecut arată că în România consumul de bere pe cap de locuitor a fost de fapt mai mic: 93 de litri în 2008, 81 de litri în 2009 şi 78 de litri în 2010. Calculele au avut în vedere o populaţie de 21,4 milioane locuitori.

La nivel european, în 2010, românii s-au aflat pe locul al şaptelea în topul consumului de bere pe cap de locuitor, cu un consum mediu de 88 de litri de bere, faţă de o medie europeană de 80 de litri pe cap de locuitor. Primul loc a fost ocupat de către cehi, care consumă anual cu 56 de litri mai mult decât românii, mai exact 144 de litri de bere pe cap de locuitor, ei fiind urmaţi în clasament de germani, cu 107 litri de bere, de austrieci, cu 105 litri de bere şi de norvegieni, care beau anual circa 105 litri de bere pe cap de locuitor.

Evoluţia consumului de bere pe ţări (comparaţie 2010 cu 2008):

brewersofeurope.org

Românii au cheltuit pe bere 1,8 miliarde euro într-un an

Aproximativ 28% din toată berea consumată în România este vândută în restaurante şi baruri, valoarea vânzărilor de bere pe acest segment fiind de circa 800 milioane de euro, potrivit unui studiu Ernst & Young, care a luat în calcul un preţ mediu pe litru la bere, în baruri şi restaurante, de 1,7 euro pe litru, inclusiv TVA.

Acelaşi studiu mai arată că restul de 72% din consumul total de bere din România - 12,2 milioane hectolitri - este vândut în supermarketuri şi alte unităţi de retail. Luând în calcul un preţ mediu de vânzare de 0,8 euro pe litru, inclusiv TVA, reiese că românii au cheltuit pe berea cumpărată de la supermarketuri 991,4 milioane euro.

În total, vânzările de bere în România în restaurante, baruri şi supermarketuri ajung la circa 1,8 miliarde de euro, potrivit Ernst &Young.

Asociaţiei Berarii României a anunţat recent că volumul total al pieţei berii a atins 17 milioane hectolitri în anul 2011, menţinându-se la nivelul anului precedent, iar vânzările realizate de membrii ABR au atins un volum de 15,6 milioane hectolitri.

Europenii beau bere de 106 miliarde de euro anual

În Uniunea Europeană vânzările anuale totale de bere au atins 106 miliarde euro.

Comparativ cu 2008, producţia de bere din UE a scăzut în 2010 cu 6%, la 383 milioane de hectolitri, iar consumul a scăzut, în aceeaşi perioadă, cu 8%, la 343 milioane hectolitri, potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young şi Regioplan Policy Research.

Criza şi interzicerea fumatului în localuri au dus la scăderea creşterea consumului de bere acasă.

Analiza arată că la nivelul UE consumul pe cap de locuitor este în scădere, consumatorii cumpără tot mai rar mărci premium şi preferă tot mai mult să consume berea acasă, nu la restaurant sau bar.

Unul dintre motivele pentru care, la nivelul UE, a crescut consumul de bere acasă în dauna consumului la restaurant îl reprezintă, în afară de criza economică, şi decizia autorităţilor de a restricţiona fumatul în baruri şi restaurante, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra vânzărilor de bere în baruri şi restaurante în ultimii ani, se menţionează în studiul citat.

Ţuică, vin şi whisky

În ce priveşte piaţa vinului, în România valoarea aceasteia s-a ridicat la 350 de milioane de euro în 2011, potrivit datelor Patronatului Viei şi Vinului.

În schimb, pe whisky anul trecut românii au cheltuit 55 de milioane de euro, firmele din industrie precizând că în 2011 au vândut în România 4,6 milioane de litri de whisky. Românii beau în medie 200 de mililitri de whisky pe cap de locuitor pe an, de 35 de ori mai puţin decât un irlandez.

Pe de altă parte, producţia de tării din gospodăriile din România este estimată la 130 de milioane de litri pe an.

Citește și: