Victor Rotariu
49 vizualizări 10 nov 2010

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi patroni din România au anunţat posibile noi disponibilizări până la finele anului. În industrie 8% dintre patroni susţin că ar putea face noi concedieri, în construcţii procentul urcă până la 32% (şi din cauza sezonalităţii lucrărilor) în timp ce în sectorul serviciilor acesta este de 10%, conform celui mai recent sondaj de opinie efectuat de INS.

gândul a solicitat experţilor în re-surse umane un mic "ghid" pentru angajaţi, pentru a evita o posibilă con-cediere, bazat pe părerea patronilor şi a directorilor despre ce nu ar trebui să facă un subaltern. "Când ne referim la greşeli care apar la locul de muncă, în organizaţii, acestea sunt datorate de obicei unui cumul de factori. De multe ori, însă, nu putem separa factorii cauzali, greşelile fiind determinate de anumite decizii manageriale, precum şi de factori de mediu sau care ţin de angajat", a declarat pentru gândul Radu Apostol, consultant Ascendis. Surprinzător poa-te, faptul că un angajat nu poate spune "nu" este considerat un punct slab de către patroni. Pe aceeaşi listă a greşelilor care trebuie evitate de către angajaţi se numără şi lipsa de implicare, ascunderea greşelilor şi persistenţa în greşeală.
În acelaşi registru, managerii se uită foarte atent şi la gradul de impli-care al angajaţilor în viaţa de zi cu zi din firmă, indiferent că aceasta este responsabilitatea lor sau nu. Lipsa de participare la acţiunile comune, de grup şi de echipă sau lipsa efortului de a înţelege organizaţia, mediul acesteia sau colegii de servicii se află, de asemenea, pe lista celor 10 greşeli care trebuie evitate.

La locul de muncă trebuie depus un efort constant

"Angajaţii ar trebui să conştientizeze că, o dată cu acceptarea lor într-o anumită poziţie în cadrul organizaţiei, trebuie să depună un efort constant. Trebuie să înţeleagă regulile organizaţiei dar şi propriul rol şi atribuţiile care le revin şi să fie primii care acordă suport şi sprijin celor din jur, în măsura posibilităţilor", explică Apostol. El a subliniat că de multe ori gradul de implicare al angajatului în cadrul companiei imediat după angajarea acestuia se dovedeşte a fi decisiv în formarea imaginii acestuia în interiorul firmei.

Experţii în resurse umane dau de înţeles că cel mai important lucru este echilibrul. De exemplu, managerii consideră că atât subaprecierea cât şi supraaprecierea sunt greşeli care trebuie evitate. "Dacă lipsa unor competenţe necesare desfăşurării activităţilor este într-o oarecare măsură scuzabilă (mai ales la începutul unei cariere într-un domeniu), lipsa implicării şi a bunăvoinţei angajatului este rareori trecută cu vederea de organizaţie", spune Apostol, consultantul Ascendis.

Ce greşeli trebuie evitate

* Lipsa efortului de a înţelege organizaţia, mediul acesteia şi colegii

* Lipsa de implicare

* Nu poate spune "Nu"

* Spune "Da", dar gândeşte "Nu"

* Ascunderea greşelilor, a erorilor

* Persistenţa în greşeală

* Supraaprecierea propriilor competenţe

* Subaprecierea competenţelor şi a abilităţilor

* Lipsa cererii de feedback (Sursă: Ascendis)

Citește și: