1581 vizualizări 2 apr 2019

Parlamentul European şi Consiliul au ajuns marţi la un acord provizoriu privind consolidarea normelor în materie de protecţie a consumatorilor şi aplicarea mai eficientă a acestora, impunând norme clare în privinţa dublului standard de calitate a produselor în UE.

Principalele îmbunătăţiri vor fi sporirea gradului de transparenţă de care beneficiază consumatorii atunci când fac cumpărături online, sancţiuni eficace şi norme clare care să abordeze problema dublului standard de calitate a produselor în UE. Comisia Europeană a propus noile norme în luna aprilie a anului trecut, în cadrul pachetului intitulat „Noile avantaje pentru consumatori”, iinformează Comisia Europeană.

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a declarat: „Pachetul aprobat astăzi este menit să-i protejeze pe consumatori printr-o transparenţă sporită şi printr-o aplicare fermă a normelor, în cazul în care sunt induşi în eroare. Datorită acestui pachet, consumatorii vor şti ce cumpără şi de la cine cumpără.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a adăugat: „Acest pachet va pune capăt standardelor duble din cadrul pieţei unice. Consumatorii nu ar mai trebui să fie induşi în eroare de produse diferite prezentate ca fiind identice. Comercianţii care vor continua să-i înşele pe consumatori vor fi aspru sancţionaţi. De asemenea, acest pachet va asigura o protecţie sporită a consumatorilor în mediul online şi va îmbunătăţi transparenţa cumpărăturilor online.”

Introducerea unor sancţiuni eficace pentru încălcările legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor: autorităţile naţionale de protecţie a consumatorilor vor avea competenţa de a impune sancţiuni eficace, proporţionale şi disuasive într-un mod coordonat. Pentru încălcările pe scară largă care îi afectează pe consumatorii din mai multe state membre ale UE şi care fac obiectul unei aplicări coordonate la nivelul UE, amenda maximă care poate fi impusă în fiecare stat membru va fi de cel puţin 4 % din cifra de afaceri anuală a comerciantului.

Combaterea dublului standard de calitate a produselor de consum: în noile norme se precizează că faptul de a comercializa un produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în alte state membre, în condiţiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziţie sau caracteristici diferite nejustificate, constituie o practică înşelătoare.

Consolidarea drepturilor consumatorilor în mediul online: atunci când cumpără de pe o piaţă online, consumatorii vor trebui să fie informaţi în mod clar dacă vânzătorul produselor sau al serviciilor este un comerciant sau o persoană fizică, astfel încât să ştie de ce tip de protecţie beneficiază în cazul în care apar probleme. Atunci când efectuează căutări online, consumatorii vor fi informaţi în mod clar dacă un rezultat al căutării este plătit de un comerciant. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la principalii parametri care determină clasificarea rezultatelor căutării.

În continuare, acest acord provizoriu trebuie să fie adoptat în mod oficial atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliu.

Pachetul intitulat „Noile avantaje pentru consumatori” vizează să valorifice rezultatele deja obţinute de Comisia Juncker în ceea ce priveşte îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor.

Pachetul intitulat „Noile avantaje pentru consumatori” a fost alcătuit din două propuneri de directivă. Prima, o propunere de modificare a Directivei Consiliului privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, a Directivei privind protecţia consumatorului prin indicarea preţurilor produselor oferite consumatorilor, a Directivei privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor faţă de consumatori şi a Directivei privind drepturile consumatorilor. Această propunere vizează să asigure o mai bună respectare a normelor UE în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme, în special prin prisma evoluţiilor digitale. A doua, o propunere privind acţiunile de reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor şi de abrogare a Directivei 2009/22/CE privind acţiunile în încetare.Această propunere vizează să îmbunătăţească instrumentele menite să pună capăt practicilor ilegale şi să faciliteze despăgubirea consumatorilor în cazurile în care un număr mare de persoane sunt victime ale aceleiaşi încălcări a drepturilor consumatorilor, într-o situaţie de prejudiciu colectiv. Activitatea privind această a doua directivă continuă în cadrul Parlamentului European şi al Consiliului.

Foto: 123RF

 

Citește și: