Emil Popescu - Mediafax
224 vizualizări 22 sep 2015

În favoarea propunerii de listare la Londra au votat acţionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV, şi Fondul Proprietatea. Statul român, care controlează prin intermediul Ministerului Energiei un pachet de peste 20% din titlurile OMV Petrom, nu a susţinut listarea pe piaţă britanică, reiese dintr-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

MEDIAFAX a transmis, anterior anunţului OMV Petrom, citând surse, că acţionarii au aprobat listarea secundara a companiei.

La adunare au fost prezenţi acţionari reprezentând 93,34% din capitalul social, iar listarea secundară a fost aprobată cu acţiuni reprezentând 72,7% din capitalul social, puţin peste pachetele însumate controlate de OMV şi Fondul Proprietatea.

Mandatul acordat directoratului OMV Petrom pentru a întreprinde demersurile necesare listării este valabil până la 31 decembrie 2016.

De asemenea, actionarii OMV Petrom au votat numirea lui Rainer Seele ca nou membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, cu un mandat valabil până în aprilie 2017. Seele, noul director general al grupului OMV, a preluat în iulie conducerea Consiliului de Supraveghere al Petrom, înlocuindu-l pe Gerhard Roiss, predecesorul său şi la conducerea OMV, dupa ce acesta a demisionat cu doi ani înainte de încheierea mandatului.

Fondul Proprietatea a propus, în august, acţionarilor OMV Petrom listarea companiei de petrol şi gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit având la bază acţiuni ale companiei, şi a informat separat că analizează variante pentru reducerea participaţiei deţinută la companie prin vânzarea unui pachet de cel puţin 4% din acţiunile OMV Petrom, astfel încât să-şi reducă deţinerea de la 19%, în prezent, la sub 15%.

La scurt timp de la convocarea AGA, OMV, acţionarul majoritar al companiei, a anunţat, răspunzând unei întrebări MEDIAFAX, că susţine listarea.

"Vedem beneficiile unui program de GDR-uri în ceea ce priveşte creşterea vizibilităţii pentru OMV Petrom şi îmbunătăţirea lichidităţii totale la tranzacţionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra acţionarilor", a afirmat Robert Lechner, purtător de cuvânt al grupului austriac.

Alte avantaje ale operaţiunii sunt, potrivit FP, diversificarea bazei de acţionari şi extinderea acoperirii de către brokerii internaţionali.

OMV este acţionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Fondul Proprietatea are o deţinere de 19%, iar statul român are 20,6%.

Citește și: