Dan Straut
1527 vizualizări 17 mai 2018

„Printre motivele principale care au stat la baza acestei evoluţii se numără creşterea constantă a numărului de debranşări, a pieţei de construcţii noi, dar şi - în ultima perioadă - numărul tot mai ridicat de înlocuiri de centrale. Cererea tot mai mare de echipamente de încălzire individuale a pornit din cauza problemelor apărute CET-uri, dar şi din dorinţa clienţilor de a dobândi un grad ridicat de confort şi independenţă. În prezent, piaţa locală de centrale termice poate fi considerată o piaţă matură, datorita creşterii ponderii de înlocuiri, care ocupă un procent din ce în ce mai mare în vânzări”, a arătat Cătălin Drăguleanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit unui studiu prezentat de Ariston, la finele anilor ‘90, când au început să se închidă primele CET-uri din cauza nefuncţionării corespunzătoare şi a înregistrării unor pierderi tot mai mari, vânzările anuale de sisteme de încălzire înregistrau un număr de circa 15.000 de unităţi. De-a lungul timpului, influenţată de evoluţia constantă a debranşărilor şi de numărul ascendent al construcţiilor noi, cantitatea de centrale termice comercializate a crescut până la aproximativ 170.000 de unităţi în 2008, previziunile pentru 2018 fiind de circa 270.000 de bucăţi - o creştere de 20 de ori.

„Debranşările de la sistemul centralizat în favoarea unei soluţii independente şi mai eficiente, prin instalarea unei centrale termice, au susţinut o bună parte din creşterea pieţei. Dar, dacă în trecut, majoritatea vânzărilor erau destinate locuinţelor debranşate de la sistemul centralizat, în prezent ponderea segmentului de înlocuiri a crescut considerabil, ajungând la un nivel de cca. 50% din totalul vânzărilor”, a arătat oficialul Ariston Thermo România.

În ceea ce priveşte perioada următoare, „piaţa de profil va continua să crească din punct de vedere cantitativ, dar mai ales valoric, susţinută fiind de construcţiile de locuinţe noi, precum şi de înlocuirile tot mai dese ale echipamentelor de încălzire mai vechi, care nu dispun de tehnologii noi şi eficienţă ridicată precum gamele actuale”, a mai declarat Cătălin Drăguleanu.

De asemenea, evoluţia parcului total de centrale termice instalate a crescut substanţial în aceeaşi perioadă. Astfel, dacă în 2002 acesta se situa la circa 410.000 de unităţi, la nivelul anului 2016 ajunsese la aproximativ 2,2 milioane de bucăţi, în creştere cu 436%. Conform estimărilor Ariston, în prezent parcul instalat de centrale termice a ajuns la circa 2,4 milioane de unităţi.

De asemenea, „creşterea continuă a preţului energiei termice, problemele constante ale sistemelor de încălzire centralizate din întreaga ţară, cât şi dorinţa de independenţă a românilor au dus, în ultimii 15 de ani, la debranşarea a peste 1,25 milioane de locuinţe de la sistemul de încălzire centralizat”, mai arată studiul Ariston.

Potrivit raportului, în prezent 13 judeţe din România (Alba, Mureş, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Caraş Severin, Neamţ, Dâmboviţa, Olt, Sălaj) nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire, folosind un echipament independent de încălzire. La polul opus se află Capitala, unde peste 60% dintre locuinţe depind încă de sistemul centralizat (circa 560.000 de locuinţe branşate).

„Raportat la situaţia pe primul semestru a anului 2017, în topul judeţelor unde s-au înregistrat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde 6.966 apartamente s-au debranşat de la CET-uri, pe locurile următoare aflându-se Iaşi (800 de debranşări), Tulcea (445), Timiş (431) şi Argeş (410).

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră. Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, în condensare, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat şi panouri solare, sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Elco.

Citește și: