Corina VÂRLAN
4427 vizualizări 17 aug 2013

Încurajaţi de vremea bună, de scăderea tarifelor de cazare şi de programele desfăşurate în această perioadă care îi ajută să îşi reducă bugetul de vacanţă, precum "Litoralul pentru toţi", românii au început să meargă mai des în luna august pe litoral şi ar putea să continue să se relaxeze la mare până la mijlocul lui septembrie, perioadă care, în anii anteriori, echivala cu sfârşitul sezonului estival.

Ca în fiecare sfârşit de săptămână din ultima perioadă, şi de această dată staţiunile de pe malul mării se vor dovedi a fi neîncăpătoare, între 30.000 şi 35.000 de turişti fiind aşteptaţi în weekend doar în cea mai populară staţiune de pe litoralul românesc - Mamaia, numărul lor depăşind cu mult capacitatea de cazare a unităţilor din zonă, de doar 24.000 de locuri.

"Mamaia este arhiplină", a declarat pentru gândul Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia (APM), care "dă vina" şi pe spectacolele şi demonstraţile  organizate de Ziua Marinei Române.

FOTO: Gândul

Hotelierii se arată însă nemulţumiţi de "exodul de weekend" al românilor spre litoral şi vorbesc cu pesimism despre veniturile pe care le vor obţine atunci când vor trage linia la finalul sezonului estival, spunând că acestea vor fi, cel mai probabil, mai scăzute decât anul trecut.

"În luna iunie şi la începutul lunii iulie a fost mai rău. Turiştii nu au venit din cauza vremii sau a examenelor copiilor", a declarat pentru gândul Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), spunând totodată că în primele săptămâni ale sezonului estival existau hoteluri unde gradul de ocupare abia ajungea la 20%.

"Puterea de cumpărare a românilor a scăzut, iar în turism se vede imediat. Faptul că avem weekend-urile pline nu este un câştig pentru hotelieri. Turiştii stau din ce în ce mai puţin pentru că nu mai au bani", ne-a mai explicat Răducan, adăugând şi că sistemul early booking, foarte popular anul acesta în rândul românilor, nu îi va avantaja nici el în mod deosebit pe hotelieri.

FOTO: Gândul

Reducerile pe care turiştii le puteau obţine la finalul anului trecut pentru vacanţele din lunile de vară variau, în principal, între 20% şi 30% din preţul total al sejururilor, dar ajungeau chiar şi până la 40% în cazul staţiunilor de pe litoral.

"Suntem în vârf de sezon. Pot doar să fac un pronostic: va fi mai rău decât anul trecut pentru că am avut două luni goale", a concluzionat vicepreşedintele FPTR.

Sute de milioane de euro cheltuite de români, în 2012, pe litoral

Românii au cheltuit anul trecut odată ajunşi în concediu în staţiunile de pe litoral circa 270 de milioane de euro, potrivit estimărilor FPTR, citate de Ştirile ProTV.

Astfel, turiştii au lăsat la recepţiile hotelurilor şi ale pensiunilor clasificate circa 160 de milioane de euro pentru cazare şi masă, la această sumă adăugându-se alte 110 milioane de euro cheltuite de către cei care au fost cazaţi la negru pe malul Mării Negre.

FOTO: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto

Încă de anul trecut se putea observa tendinţa românilor de a renunţa la vacanţele de 6 - 12 zile, aceştia preferând să vină pe litoral fie în weekend-uri, fie pentru perioade mai scurte de timp, de doar 4 - 5 zile.

Cât de important este turismul pentru economia românescă

Contribuţia totală a industriei turismului la produsul intern brut (PIB) a fost anul trecut de circa 6,8 miliarde de euro (echivalentul a 30,5 miliarde de lei, 5,1% din PIB), aceasta fiind aşteptată să înregistreze în 2013 o creştere de 4,3%, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Călătoriilor şi Turismului.

Potrivit previziunilor reprezentanţilor consiliului, contribuţia totală a turismului la PIB-ul României ar urma să crească în următorii 10 ani cu 5,8%, urmând să ajungă la circa 12,6 miliarde de euro (echivalentul a 56,1 miliarde de lei, 5,9% din PIB).

FOTO: Octav Ganea/Publimedia

Industria turismului a generat, tot în 2012, 193.000 de locuri de muncă. În 2013 este aşteptată o creştere de 7,3% a acestora, numărul posturilor în turism urmând să ajungă la 207.500, pentru ca în 2023 223.000 români să lucreze în  domeniu.

Aici sunt incluse atât posturile disponibile în hoteluri, agenţii de turism, companii aeriene şi de transport al pasagerilor (serviciile de transfer al turiştilor de la o locaţie la alta, spre exemplu, de la aeroport la hotel), dar şi activităţile restaurantelor şi ale industriei leisure, susţinute direct de către turişti.

Hotelierii se modernizează: peste 3.000 de locuri all inclusive pe litoral

În 2013, numărul hotelierilor care au pus la dispoziţia românilor care au ajuns pe litoral servicii de cazare în regim all incluse a crescut faţă de anii trecuţi, turiştii fiind aşteptaţi de către specialiştii în domeniu să profite în număr mare acestea.

FOTO: Gândul

"Calculele arată că anul trecut au ajuns în structurile all inclusive de pe litoral aproximativ 40.000 de persoane, majoritatea români cu copii. În acest an, datorită suplimentării numărului de locuri, estimăm că se vor caza la all inclusive pe litoral în jur de 62.000 de turişti", anunţa pentru Mediafax, spre finalul lunii trecute, Marius Usturoiu, preşedintele comisiei de Turism Intern din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

La ora actuală, România se poate mândri cu 3.065 de locuri de cazare în regim all inclusive pe litoral, în creştere cu aproape 60% faţă de anul trecut.

Premieră pe litoral în 2013: primul hotel cu servicii ultra all inclusive

Anul 2013 a adus pe litoral în afară de un număr mult mai mare de locuri de cazare în regim all inclusive şi primul hotel de 4 stele (+) cu servicii ultra all inclusive.

FOTO: Facebook/ Phoenicia Luxury Hotel

Amplasat în cea mai populară staţiune de pe litoralul românesc, acesta dispune de 160 de spaţii de cazare, toate camerele având vedere spre mare. Un sejur de şapte nopţi a costat aici în acest sezon estival 695 de euro de persoană.

Unde se pot caza turiştii pe litoral

Anul trecut, în România funcţionau 5.821 de structuri de primire turistică ce dispuneau în total de 301.109 locuri de cazare pentru turiştii plecaţi în concediu, cu aproape 1.000 de unităţi în plus faţă de anul 2008, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dintre acestea, 676 se găseau pe litoral, cu 51 în plus faţă de anul 2011, dar cu aproape 260 în scădere faţă de 2008, primul an de criză în ţara noastră.

FOTO: Gândul (date INS)

Din totalul unităţilor de cazare amplasate pe malul Mării Negre, 257 erau hoteluri ce dispuneau de 60.435 de locuri pentru turiştii care alegeau ca destinaţii de vacanţă staţiunile de pe litoral.

28 de hoteluri de lux deschise în România în 19 ani

Dacă analizăm evoluţia structurilor de primire turistică din România din ultimilor 19 ani observăm, de asemenea, că anul trecut în ţară turiştii aveau la dispoziţie cu aproape 3.000 de hoteluri, pensiuni, vile sau cabane unde puteau să se cazeze faţă de anul 1994, potrivit datelor INS.

Au existat însă şi destinaţii în care numărul unităţilor de cazare a scăzut în aceeaşi perioadă, printre acestea numărându-se şi litoralul Mării Negre unde în 2012 existau cu 33 de astfel de structuri în minus decât în urmă cu 19 ani.

FOTO: Gândul (date INS)

Serviciile puse la dispoziţia clienţilor de către hotelieri au devenit însă din ce în ce mai bune. Astfel, dacă în 1994 în ţară nu exista niciun hotel care să le ofere oaspeţilor confort şi servicii de 5 stele, în 2012 românii puteau alege din 28 de astfel de unităţi de cazare, dintre care cinci se aflau în staţiunile de pe malul mării.

Ştirile economice de ultimă oră, de acum şi pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Citește și: