Cristina ANDREI
518 vizualizări 23 apr 2018

Bianca Dobrescu, web designer cu background in jurnalism economic, şi Alexandru Pripiş, de profesie arhitect peisagist, au pariat pe o platformă digitală dedicată proiectelor modulare de grădini, lansând Planting Puzzle, în urma investiţii de aproximativ 20.000 de euro, din surse proprii.

„În urmă cu 12 ani, un profesor ne-a spus încă din primele ore de pe băncile facultăţii că a-ţi face o grădină nu este pentru toate buzunarele. Acest lucru nu s-a schimbat cu timpul, ci, din contră: amenajarea cu gust a spaţiului din jurul casei a devenit un serviciu din ce în ce mai exclusivist. Noi ne-am hotărât să venim în întâmpinarea acestei probleme prin implementarea proiectului Planting Puzzle, încrezători că va deveni în cel mai scurt timp un reper în peisagistica rezidenţială şi nu numai”, explică cofondatorul Planting Puzzle, Alexandru Pripiş.

„Românii sunt în general amatori ai bricolajului, iar ideea de a face cu mâna ta că ieşi mai ieftin, este adesea întâlnită. Prin urmare, Planting Puzzle corespunde întocmai acestui obicei, iar clienţii îşi pot construi, de acum, singuri amenajarea de grădină achiziţionând proiectele noastre, având în continuare opţiunea de a apela, totuşi la serviciile unei firme specializate. Practic, noi oferim un serviciu online de proiectare pentru grădini, bazat pe un sistem modular de plante, simplu de folosit şi susţinut de o documentaţie folositoare astfel încât nu vei avea cum să dai greş”, continuă Bianca Dobrescu, cofondator al proiectului.

În momentul de faţă aceia care vor să îşi amenajeze grădina o pot face pe cont propriu, de obicei conduşi de dorinţa de a nu investi prea mult, ori apelează la serviciile unui arhitect peisagist pentru un proiect personalizat, dar care se traduce în preţuri mai mari şi timp îndelungat de dezvoltare. „Cei din prima categorie ajung de cele mai multe ori sa consume mai mult timp şi bani decât cei care plătesc un specialist. Sunt nenumărate cazurile în care cineva încearcă pe cont propriu să-şi amenajeze grădina, ca după un an-doi de experimentat, de plante care le mor sau nu se dezvoltă bine din cauza asocierilor nepotrivite între specii sau din cauza alegerii unor specii greşite pentru condiţiile fizico-climatice specifice zonei lor, să fie nemulţumiţi de aspect. În cele din urmă mulţi dintre aceştia apelează într-un final la ajutorul unui specialist”, adaugă Alexandru Pripiş.

Prin urmare, Planting Puzzle a fost lansat ca o soluţie intermediară. „Noi suntem aici să umplem golul dintre opţiuni. Cei care îşi doresc o grădină frumoasă şi-o pot construi achiziţionând modulele noastre, la preţuri accesibile oricui, într-un timp foarte scurt şi fără să aibă nevoie de vreo documentare aprofundată. Noi dăm toată documentaţia necesară pentru a amenaja grădina, chiar şi pe cont propriu”, completează Bianca Dobrescu.

Proiectele de grădini sunt în general scumpe fiindcă dezvoltarea lor durează mult. Folosirea mai multor software-uri în paralel, migala de a aşeza fiecare plantă în parte la locul ei şi cunoştinţele necesare pentru crearea unei compoziţii echilibrate sunt doar câteva dintre aspectele pe care le rezolvă, în câteva minute, Planting Puzzle. Mai precis, în scenariul unei grădini medii cu suprafaţă de 400 de mp poţi amenaja cu şase proiecte modulare pe care să le multiplici (în diferite poziţii) la un preţ mediu total de 470 de euro, în timp ce pentru un proiect unicat pe piaţa de acum, un specialist poate taxa cu circa 800-900 de euro, pe aceeaşi suprafaţă şi cu aceeaşi documentaţie oferită. Iar timpul face diferenţa majoră, în contextul în care pe Planting Puzzle ai proiectul la o distanţă de câteva clickuri, în timp ce un proiect unicat se dezvoltă în aproximativ patru săptămâni. Momentan, în magazin 40% dintre module au preţurile sub 50 de euro, 25% au preţuri cuprinse între 50 şi 100 de euro, în timp ce 34% depăşesc 100 de euro.

Planting Puzzle este un serviciu care se potriveşte atât clienţilor privaţi, cât şi firmelor de construcţii, arhitectură sau design, spun fondatorii. „Atunci când am început lucrul la platformă, am avut în minte şi firmele de proiectare conexe sau de construcţii. Dacă eşti arhitect şi clientul pentru care faci proiectul de casă îşi doreşte şi amenajarea grădinii, nu mai ai nevoie de personal specializat. Trebuie doar să intri pe site, iar în câteva minute poţi avea mai multe variante de grădină pentru a le prezenta clientului tău, iar costurile se reduc considerabil”, punctează Bianca Dobrescu.

Atunci când achiziţionezi un proiect prin plantingpuzzle.com, nu primeşti doar un plan. Primeşti şi planul de plantare care este necesar la execuţie, simulare fotorealista cu grupul de plante, şi fişe de prezentare cu fiecare specie la vârsta plantării şi la maturitate, alături de alte cerinţe specifice fiecăreia. Astfel spus, documentaţia este completă şi uşor de înţeles.

 

 

Citește și: