Alexandra PELE
22391 vizualizări 9 iun 2012

Duminică sunt ALEGERILE LOCALE 2012. De REZULTATELE lor depinde viaţa fiecăruia dintre noi. gândul şi-a propus să vă facă un tablou al României uşor diferit. O analiză economică transpusă peste harta ţării. Astfel, economia românească a avansat cu 19,6 miliarde de euro în ultimii cinci ani, perioadă care reuneşte anul de boom economic, 2008, anii de criză şi ulterior, cei de revenire a economiei.

În prezent, un român câştigă, în medie, cu 18,1% mai mult decât în 2008 şi este cu 3% mai productiv, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor este cu trei procente mai mare decât cel înregistrat în urmă cu cinci ani.

Cu toate acestea, şomajul este prognozat să ajungă anul acesta la 6,5%, de la 4,4% în 2008, iar numărul mediu de salariaţi să scadă cu 7,4%. Astfel, doar 4,6 milioane de români vor avea, în medie, un loc de muncă până la sfârşitului acestui an, faţă de peste cinci milioane de persoane în 2008.

În contextul scrutinului din 10 iunie, când au loc alegerile locale prin care vor fi desemnaţi viitorii primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni, gândul vă prezintă evoluţia economiei, pe judeţe, de la alegerile precedente şi până în prezent. Analiza a urmărit cu precădere evoluţia salariilor, a numărului mediu de angajaţi, a ratei şomajului, a productivităţii, precum şi a economiei la nivel regional şi judeţean, datele utilizate fiind cele puse la dispoziţie de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Pentru anul 2012 s-au folosit cele mai recente estimări ale CNP.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei la nivel judeţean, după cum se poate observa şi pe harta de mai jos, cel mai mare progres s-a înregistrat, după cum era de aşteptat, în Capitală, unde PIB-ul a crescut cu circa 4,4 miliarde de euro (19,1 miliarde de lei) în perioada 2008-2012.

Clasamentul este completat de judeţul Argeş, unde valoarea totală a economiei a crescut cu 1,6 miliarde de euro (6,9 miliarde de lei) în ultimii cinci ani şi de judeţul Cluj, unde avansul a fost de 1,4 miliarde de euro (6,2 miliarde de lei).

Click pe imagine pentru a mări

Pe de altă parte, în unele judeţe, creşterile economice au fost ceva mai modeste. Spre exemplu, în Vaslui, PIB-ul a avansat cu circa 41,6 milioane de euro (0,1 miliarde de lei), valoare extrem de redusă dacă este raportată la cifra de afaceri a celei mai importante companii din regiune. Astfel, Rulmenţi SA a avut în 2010 afaceri de peste 56 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale MFP, cu 25% mai mari decât avansul consemnat de întregul judeţ în cinci ani.

În ceea ce priveşte evoluţia la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare, regiunea Bucureşti-Ilfov ocupă locul fruntaş, cu un PIB de 35,3 miliarde de euro. Pe locul doi se află regiunea de sud, a doua cea mai bogată din ţară.

Regiunea de vest, respectiv judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, a consemnat cea mai bună evoluţie a salariilor, care au crescut cu 21,5%, însă lefurile de aici continuă să fie mai mici decât media naţională. Astfel, dacă la nivel naţional, salariul mediu net lunar este de 1.546 de lei, în regiunea de vest, angajatorii plătesc un salariu mediu de numai 1.466 de lei.

Citeşte mai multe despre evoluţia economiei regiuniunii de vest şi despre judeţul în care s-au înregistrat cele mai mari salarii

Topul judeţelor în funcţie de evoluţia salariilor în perioada 2008-2012

Sursă date: Comisia Naţională de Prognoză (CNP)

Pe de altă parte, în regiunea de dezvoltare de nord-vest, respectiv judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, se plătesc cele mai mici salarii din ţară. Mai mult, majorările din ultimii cinci ani au fost cele mai mici de la nivel naţional. Lefurile din nord-vestul ţării au crescut cu 15%, faţă de media naţională de 18,2%.

Cum a evoluat regiunea de nord-vest şi care este judeţul cu cele mai mici salarii din România

În ceea ce priveşte productivitatea, măsurată în PIB pe cap de locuitor, sudul ţării, respectiv judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, a consemnat cea mai bună evoluţie a ultimilor cinci ani. Locuitorii din sudul României sunt cu 9,8% mai productivi decât erau în 2008.

Cu toate acestea, regiunea este departe de a fi cea mai productivă din ţară. Dacă aplicăm acest filtru, reiese că sudul ţării se clasează, cu un PIB-ul pe cap de locuitor de 5.940 de euro, pe poziţia a cincea la nivel naţional, după vestul, nord-vestul, centrul ţării şi zona Bucureşti-Ilfov.

Citeşte mai multe despre evoluţia economică din sudul ţării şi despre judeţul care "a tras" după el productivitatea întregii regiuni

Topul judeţelor în funcţie de evoluţia productivităţii, măsurată în PIB/cap de locuitor, în perioada 2008-2012

Sursă date: Comisia Naţională de Prognoză (CNP)

Mai mult, la nivel naţional, aproape jumătate dintre judeţe au consemnat o evoluţie negativă a productivităţii în ultimii cinci ani. Cel mai abrupt s-a redus PIB-ul pe cap de locuitor din judeţul Vaslui, motiv pentru care întreaga regiune de nord-est a înregistrat o scădere a productivităţii.

Citeşte mai multe despre regiunea de nord-est, a doua cea mai săracă din România

Singurul judeţ din ţară în care a crescut numărul mediu de salariaţi este Ilfov

Numărul mediu de salariaţi s-a micşorat în perioada analizată cu 7,5%. Practic, anul acesta vom avea cu 377.000 de salariaţi mai puţin decât în 2008, singurul judeţ în care s-a consemnat o majorare a numărului de angajaţii fiind Ilfov. Aici, numărul mediu de salariaţi a crescut de la 103.600 de persoane în 2008, la 109.600 de persoane în prezent. După cum era de aşteptat, zona Bucureşti-Ilfov este cea în care care continuă să se câştige cel mai bine. Salariile medii nete din Capitală şi din împrejurimi sunt cu 38,4% mai mari decât salariul mediu net la nivel naţional.

Citiţi mai multe despre evoluţia regiunii Bucureşti-Ilfov şi companiile cu cifre de miliarde de euro care contribuie la economia locală

Pe locul trei în topul judeţelor cu cel mai mare număr de salariaţi se află Constanţă, devansată doar de Capitală şi de judeţul Timiş. Constanţa face parte din regiunea de dezvoltare de sud-est unde economia a crescut în ultimii cinci ani cu circa 1,6 miliarde de euro (7,2 miliarde de lei), mai puţin de jumătate faţă de evoluţia vecinilor din vest.

Citiţi aici mai multe despre evoluţia economică a judeţelor de la malul mării şi companiile din regiunea de sud-est

Pe de altă parte, numărul salariaţilor din Braşov, "motorul economic" al regiunii centrale, a scăzut într-un ritm accentuat în ultimii cinci ani. În prezent, numărul mediu al persoanelor care şi-au găsit un loc de muncă în Braşov este cu 14,4% mai scăzut decât în urmă cu cinci ani, cel mai mare procent la nivel naţional.

Citeşte mai multe despre companiile care asigură cele mai multe locuri de muncă în regiunea centrală

Topul judeţelor în funcţie de evoluţia numărului mediu de salariaţi

Sursă date: Comisia Naţională de Prognoză (CNP)

Rata medie a şomajului va urca anul acesta la 8,8% în sud-vest ţării, regiune de dezvoltare care reuneşte unele dintre cele mai mari companii din industria energetică, dar care continuă să fie cea mai săracă din ţară.

În judeţul Gorj se află, spre exemplu, giganţii de stat CE Rovinari, CE Turceni şi Socientatea Naţională a Lignitului, companii care au avut în 2010 o cifră totală de afaceri de peste 650 de milioane de euro, potrivit datelor MFP.

Citeşte mai multe despre regiunea de dezvoltare de sud-vest, cea mai săracă din România

Citește și: