Corina VÂRLAN
32141 vizualizări 30 iul 2014

S-a îmbrăcat cu ţinuta pregătită din timp şi a plecat la interviu. Aşa a început ziua Amaliei. Pentru că fusese contactată de numeroase ori pentru a participa la un proces de recrutare în vederea ocupării unui post de upper management într-una dintre cele mai mari bănci din România, nu şi-a făcut mari griji pentru interviul de angajare. S-a îmbrăcat însă corespunzător cu codul vestimentar business din domeniu: o fustă neagră, până la genunchi, o bluză albă şi un sacou, tot negru. Nu a uitat, de asemenea, să poarte dress şi o pereche de pantofi comozi, cu toc mediu, închişi la vârf. Nu era primul ei interviu de angajare într-o bancă, aşa că a mers la sigur. Desigur, a obţinut postul dorit.

Mircea a mers şi el la mai multe interviuri de angajare până când a reuşit să obţină un post în domeniul pentru care se pregătise  atât în facultate, cât şi pe cont propriu - IT. "La primele interviuri la care am mers m-am îmbrăcat frumos, cu pantaloni de costum, pantofi, cămaşă şi cravată", ne povesteşte tânărul de 23 de ani pentru care postul mult dorit ar fi reprezentat şi primul job stabil, cu posibilitate de avansare în carieră, pe care l-ar fi avut.

El spune că nu a făcut cumpărături special pentru interviu, dar că a avut grijă să se îmbrace astfel pentru că avusese un şoc atunci când la recrutarea pentru o companie de web development se întâlnise cu un bărbat în maiou care venise să se angajeze. "M-am îmbrăcat aşa pentru că la o firmă de web development m-am întâlnit cu un tip pe la 27 de ani, îmbrăcat în pantaloni de trening, maiou şi papuci, sub pretextul că el se simte ca acasă la birou", ne povesteşte Mircea.

Participând însă la mai multe interviuri de angajare pentru industria IT, unde s-a simţit prea bine îmbrăcat, uşor rigid, şi-a dat seama că exagera cu atenţia pe care o oferea ţinutei. "La următoarele am început să mă îmbrac casual, dar îngrijit", spune tânărul bucureştean. În prezent Mircea lucrează ca web developer pentru o firmă din Capitală. La interviu a purtat blugi şi un tricou polo, a fost angajat şi acum câştigă, pe o funcţie de entry level, 1.500 de lei pe lună.

Experienţele Amaliei şi cele ale lui Mircea ne arată că ţinutele purtate la interviul de angajare sunt importante şi că trebuie să fie îngrijite, dar şi că acestea diferă de la un domeniu la altul. Sectorul bancar şi în cel de IT&C au un lucru în comun - angajaţii câştigă unele dintre cele mai mari salarii din ţară, dar atunci când vine vorba despre recrutarea candidaţilor cerinţele vestimentare nu ar putea fi mai diferite.

Regulile de aur ale ţinutei de interviu

Dacă salariaţii din bănci, de la cei care lucrează la ghişeu la cei din top management, se prezintă la interviu într-o ţinută business, rigidă şi strictă, în culori neutre ale cărei reguli le respectă şi după angajare, în cazul celor care aplică pentru un post într-o firmă de IT felul în care sunt îmbrăcaţi contează mai puţin, mai ales dacă job-ul nu îi pune în contact direct cu clienţii.

Cu toate acestea, specialiştii în resurse umane ne atrag cu toţii atenţia asupra regulilor principale pe care orice român trebuie să le urmeze atunci când se prezintă în faţa posibilului angajator sau a recruiterului: ţinuta curată şi aspectul îngrijit.

"Indiferent de funcţie sau angajator, ţinuta la interviu este deosebit de importantă pentru succesul întâlnirii cu intervievatorul. Alături de comportament, atitudine şi limbaj nonverbal îi conturează acestuia imaginea unui viitor profesionist pe care şi-l va dori sau nu în companie", a declarat pentru gândul Raluca Pârvu, business manager BPI Group.

"Trebuie să ţinem cont de specificul fiecărui domeniu în parte şi să nu uităm nicio clipă că, indiferent de compania pe care o vizăm, ţinuta noastră trebuie să fie impecabilă", ne explică şi Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

"Cerinţa universală este un aspect îngrijit, curat şi potrivit cu job-ul pentru care participi la interviu şi ţinuta zilnică pe care o vei adopta ulterior", concluzinează Raluca Grigore, consultant de recrutare la agenţia ManpowerPloieşti.

Cum te îmbraci dacă vrei să te angajezi în domeniul bancar

Angajaţii din sistemul bancar au reuşit să îi depăşească la capitolul salarial pe cei din industria IT, cei mai bine plătiţi din România până de curând. Astfel, în luna mai a acestui an salariul mediu brut al unui salariat care lucra într-o bancă ajungea la 5.410 lei, iar cel net la 3.877 de lei, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Totodată, conform informaţiilor din piaţă, salariul pentru un post entry level într-o bancă românească variază între 1.200 de lei şi 1.500 de lei.

Cei care se prezintă la interviuri de angajare pentru ocuparea locurilor rămase vacante în bănci trebuie să adopte o ţinută care să le evidenţieze profesionalismul. "Se apreciază eleganţa discretă şi bunul gust", a explicat pentru gândul Cristina Moldovan, manager al agenţiei Manpower Braşov.

Astfel, femeile pot opta pentru deux pieces-uri sau pentru alte ţinute elegante, în timp ce bărbaţii trebuie să fie îmbrăcaţi la costum, potrivit specialiştilor în Resurse Umane contactaţi de gândul.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Ţinuta perfectă la interviu de angajare într-o bancă poate consta şi în:

- cămaşă, pantaloni sau fustă până la genunchi

- sacou

- articole vestimentare în culoi neutre, fără imprimeuri

- pantofi închişi la vârf şi dresuri, în cazul femeilor

- accesorii simple, cât mai puţine.

EXEMPLU: Pentru un post de referent front desk, te poţi îmbrăca într-o fustă, cu o cămaşă albă şi cu un sacou, ambele piese vestimentare având culori neutre - bej, bleumarin, gri.

Cum te îmbraci dacă vrei să te angajezi în industria IT

IT-ul este un domeniu excepţie, atunci când vine vorba despre ţinuta acceptată la interviul de angajare. Recruiterii nici nu se aşteaptă să vadă un candidat îmbrăcat la costum sau o candidată purtând un deux pieces business.

"În companiile de acest gen lucrează în special tineri cărora nu li se impune o ţinută anume pentru că specificul business-ului este diferit. Aici rişti chiar să te simţi incomod îmbrăcat în costum între toţi colegii care vin în blugi la birou", spune managing directorul ABC Human Capital.

"Aici vorbim despre oameni creativi, care pot ieşi din tipar, spre exemplu pot purta un accesoriu viu colorat sau o cămaşă sau o bluză cu un model interesant, atât timp cât nu se depăşesc reperele decenţei şi bunului simţ", explică şi Raluca Grigore, consultant de recrutare la agenţia Manpower Ploieşti.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

"Se încurajează ţinutele informale, sport sau casual, dacă joburile respective nu presupun interacţiunea faţă în faţă cu clientul, dar şi în acest caz vorbim totuşi de decenţă şi de o ţinută urbană, nu una de ştrand sau plajă", adaugă Cristina Moldovan, Manpower Braşov, ţinând să sublinieze faptul că şlapii şi maiourile nu au ce căuta la interviul de angajare.

IT-ştii care lucrează pentru companiile din ţara noastră câştigau, în luna mai, un salariu mediu brut de 4.991 de lei, respectiv un salariu net de 3.815 lei, potrivit datelor INS. De asemenea, la finalul lunii iulie, la nivel naţional existau 114 posturi vacante pentru cei care dispun de aptitudini în domeniu, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

EXEMPLU: Bărbaţii pot merge liniştiţi la interviu purtând o cămaşă şi blugi închişi la culoare, în locul pantalonilor eleganţi. Femeile pot opta pentru o curea, o geantă sau o eşarfă viu colorată pe care le pot asorta la ţinută.

Poţi fi respins din start dacă nu te îmbraci corect la interviu?

Specialiştii în Resurse Umane au păreri diferite la acest capitol. Dacă unii spun că posibilitatea de a fi respins din start de recruiter atunci când te îmbraci necorespunzător există, alţii spun că acest criteriu nu este neapărat de ajuns pentru a exclude un candidat de la prima vedere.

"Respingerea din start este rar întâlnită, dar este posibil să existe o reticenţă dacă există o discrepanţă foarte mare între felul în care se prezintă candidatul la interviu şi felul în care ar trebui să se îmbrace şi să se prezinte în timpul programului de lucru", explică Cristina Moldovan, manager al agenţiei Manpower Braşov, adăugând că în cazul persoanelor care au competenţe profesionale deosebite, ţinuta nu poate reprezenta un impediment.

"Vestimentaţia arată importanţa şi seriozitatea cu care un candidat tratează interviul şi locul de muncă şi dă indicii despre stilul şi atutudinea sa", spune Raluca Grigore, consultant în recrutare la agenţia Manpower Ploieşti.

"Există fără dubii această posibilitate (n.r. de respingere din stat la interviu). Recruiterul analizează un candidat din toate punctele de vedere şi ulterior însumează toate observaţiile sale într-un raport de interviu, ţinând cont de toate aspectele. Dacă însă unul dintre ele este ostentativ, trebuie să ţină cont de acesta în detrimentul celorlalte", este de părere Corina Diaconu.

Ea dă şi un exemplu în acest sens - spune că nu ar angaja niciodată o candidată care vrea să obţină un post de executive assistant într-o bancă, dar vine la interviu "într-o rochiţă de plajă, cu ochelarii pe cap, în sandale tip flippers şi cu unghiile vopsite multicolor".

Raluca Pârvu susţine şi ea acelaşi punct de vedere. "Candidatul trebuie să aibă în vedere că la interviu este observată potrivirea candidatului cu postul şi compania, dincolo de CV şi cunoştinţe tehnice", spune ea.

"Indiferent de companie însă, cămaşa transpirată sau fusta prea scurtă pot determina angajatorul să nu selecteze această persoană. Igiena personală precară poate ruina un interviu de angajare, atât pentru poziţia de vânzător, cât şi pentru un post de director financiar", concluzionează business manager BPI Group.

Povestiţi-ne experienţa dumneavoastră de la interviurile de angajare la care aţi participat sau pe care le-aţi organizat printr-un e-mail trimis pe adresa online@gandul.info sau pe pagina de Facebook Gândul Financiar.

Citește și: