Departamentul Economic
470 vizualizări 22 ian 2019

Cu o valoare de 187, 9 miliarde de dolari şi o creştere de peste 24%, Amazon rămâne cel mai valoros brand din lume, urmat de Apple (153,6 mld. dolari) şi Google (142,7 mld. dolari). Raportul a fost lansat cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, unde elita mondială va dezbate adevăratele teme şi provocări ale viitorului.

Top 10 cele mai puternice branduri din lume. Foto: Captură

Forţa brandului Ferrari a crescut până la un scor Brand Strength Index (BSI) de 94.8 din 100, mai mult decât McDonald’s(locul 5), Coca-Cola(locul 9), Lego sau Disney, potrivit raportului Brand Finance Global 500 2019.

“Ferrari – cel mai remarcabil fabricant de maşini de lux al lumii – se bucură de un nivel incomparabil de recunoaştere a brandului, promovând continuu excelenţa în design şi inovaţie. Calul cabrat din logo este un simbol perfect al forţei şi vitalităţii brandului în dezvoltarea acestuia prin noi modele, dar şi în sectoare în afara industriei auto.”, a declarat David Haigh, CEO Brand Finance.

Amazon rămâne cel mai valoros brand al lumii. Foto: Hepta

Clasamentul arată şi o revenire surprinzătoare pentru brandul Microsoft, care urcă de pe locul 6 pe 4. Cu o creştere de 47% a valorii de brand (119,6 miliarde US$), Microsoft a înregistrat cea mai mare creştere din Top 10.

Facebook îşi păstrează a şaptea poziţie, dar forţa brandului a scăzut cu 11%, după numeroasele scandaluri.

“Există un motiv pentru care zicala ‘să nu pui toate ouăle într-un singur coş’ a traversat secole: o afacere nu îşi poate concentra toate eforturile şi resursele într-o singură arie, dacă vrea să reziste pe termen lung. Brandurile care evoluează şi experimentează în sectoare noi, cum sunt Amazon şi Microsoft, sunt cele care care îşi depăşesc constant adversarii – pe când brandurile care sunt mai reticente în a se adapta şi a se diversifica, precum Walmart şi Apple, vor pierde ocazii de a-şi creşte valoarea de brand”, a spus CEO-ul Brand Finance.

Amazon rămâne cel mai valoros brand al lumii. Foto: Hepta

Mercedes-Benz rămâne cea mai puternică marcă B2C europeană şi cea mai importantă marcă în clasamentul companiilor auto, evaluată la 60,4 miliarde dolari, în creşetere cu 26%. Shell este cea mai puternică marcă europeană B2B, după ce a crescut cu 7%, la 42,3 miliarde dolari.

Prezenţa brandurilor din China a crescut semnificativ, cu o valoare cumulată de brand de 1,307 miliarde dolari, depăşind pentru prima oară pragul de 1 trilion dolari – multe dintre aceste branduri urcând individual în clasament faţă de anul trecut.

Foto: Hepta/ Captură

Citește și: