Izabela Cutieru
2819 vizualizări 21 mar 2019

Având în vedere puternicele fluctuaţii, şi „premisele incerte”, Lila Pateraski, director de investiţii la Zeus Capital Management, avertizează că „în 2019, oamenii trebuie să fie atenţi şi precauţi în privinţa investiţiilor pe care le fac.”

Cătălin Jaloba, director al departamentului de finanţări imobiliare din cadrul BCR a manifestat o viziune mai optimistă în privinţa viitorului pieţei imobiliare din România şi din vecinătate, accentuând însă nevoia de confort şi siguranţă când vine vorba despre investiţii: „Consider că piaţa imobiliară are, în continuare, un foarte mare potenţial, în cazul fiecărui sector. Referindu-mă la clădirile de birouri, cred cu tărie că în următorii ani, principalele oraşe vor constitui în continuare puncte de interes, pentru că este încă cerere mare şi ştiu că există companii care îşi doresc să se relocheze sau să se extindă. În ceea ce priveşte Bucureştiul, există zone care vor avea de suferit din pricina relocării sau a orientării generale spre clădiri noi. Cred că foarte multe companii vor migra către locaţii noi, cu atât mai mult cu cât rezultatele sondajelor efectuate de companii ilustrează faptul că angajaţii nu sunt dispuşi să parcurgă distanţe lungi pentru a ajunge la locul de muncă.”

Referitor la sectorul rezidenţial, opiniile împărtăşite de către reprezentantul BCR nu s-au menţinut pe aceeaşi linie: „Din păcate, piaţa este foarte conservativă, calitatea lipseşte, nu vedem idei, proiecte bune, viziuni pe termen lung. Concentrarea asupra calităţii este esenţială. Dacă mâine ar apărea o problemă în cadrul pieţei, dacă cineva deţine un produs cu adevărat bun, indiferent cât de mare este preţul, îl va vinde.”

În privinţa sectorului comercial, Cătălin Jaloba a remarcat dorinţa de extindere a comercianţilor: „Foarte mulţi agenţi economici doresc să se extindă, inclusiv cei care activează şi în online, deoarece doresc să îşi poată expună toate produsele şi în magazinele fizice.”

Mihnea Crăciun, director adjunct la BERD România, a abordat, pe de altă parte, influenţa politicului asupra pieţei imobiliare, fapt ce determină catalogarea acesteia ca fiind „profund diferită de alte pieţe, deoarece componenta fluctuaţiilor la nivelul pieţei, cauzate de modificările de natură politică sunt semnificative. Practic, toate deciziile de afaceri din România au fost blocate sau li s-a impus un repaus, din cauza incertitudinii permanente a cadrului politic. Dar o altă inflenţă pe care politicul o are asupra economiei constă în conducere şi în dezvoltarea infrastructurii. Pentru că toată lumea vorbeşte despre oraşe frumoase, unde piaţa imobiliară este în floare, dar, în acelaşi timp, aceste oraşe nu sunt conectate între ele. Mai apoi, să presupunem că ar fi îndeplinite toate condiţiile în materie de infrastructură. Se va pune problema restrângerii pieţei muncii, salariile vor trebui să crească, iar investitorii vor consideră ca avantajul competitiv pe care România îl are nu va mai aduce suficiente beneficii şi vor înceta să investească”, a explicat acesta.

În data de 21 martie a avut loc cea de a cincea ediţie a SEE Property Forum, în cadrul căreia mai mulţi experţi din domeniul pieţei imobiliare au dezbătut situaţia actuală a acesteia, precum şi previziunile cu privire la eventualele investiţii.

Foto: Hepta

Citește și: