Circa 11.000 de copii din judeţul Argeş au primit acasă scrisori de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care au fost înştiinţaţi că au de plătit contribuţii la asigurările de sănătate, contribuţii aferente alocaţiilor de stat primite în 2012, potrivit TVR, o eroare pentru care premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă, în termen de o zi, să afle cine e de vină.

Mai exact, copiii ar trebui să restituie 39 de lei din cei 42 de lei primiţi lunar sub formă de alocaţie, în condiţiile în care, potrivit legii, ”copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă” sunt asiguraţi şi scutiţi e plata contribuţiilor.

Primarul oraşului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, a precizat că sumele foarte mari pe care copiii le-ar fi datorat Fiscului provin dintr-o eroare de calcul. În loc să fie aplicată cota de impozitare pe venituri suplimentare de 5,5% din valoarea dobânzilor, cota s-a aplicat asupra salariului mediu pe economie, rezultând sume foarte mari. În aceiaşi situaţie s-ar afla, spre exemplu, şi persoanele care au făcut parte din comisiile electorale la alegerile din 2012, a spus Diaconu, la Realitatea TV.

ANAF: Impozitarea se referă la dobânzile din alocaţii

Reprezentanţii ANAF spun că notificările le-au fost trimise copiilor din cauza unei erori de soft.

”Deciziile de impunere au fost generate în urma unor rulări ale unor programe emise de Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din cadrul ANAF. L-am instalat, au transmis”, a precizat Ion Olteanu, de la DGFP Argeş.

”Au venit contribuabili, au depus contestaţii legate de acest subiect. Noi am făcut demersuri sesizându-ne şi contribuabilii. Am înştiinţat Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice şi sperăm să rezolvăm şi această deficienţă”, a mai arătat Olteanu.

ANAF a precizat, în jurul prânzului, că obiectul impunerii nu îl reprezintă alocaţia de stat, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocaţiile din conturi.

”Conducerea ANAF a transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare. Precizǎm, incǎ o datǎ, cǎ obiectul impunerii nu ίl constituie alocaţia de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocaţiile din conturi”, se arată în comunicatul transmis de ANAF.

Victor Ponta: „Până mâine să îmi spuneţi pe cine sancţionăm”

Premierul Victor Ponta a cerut scuze publice, la începutul şedinţei de Guvern, pentru situaţia creată în Argeş. El a precizat că aceste decizii de impunere încetează de astăzi, în urma unor discuţii purtate cu ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

"Este nevoie de debirocratizarea şi desţelenirea tuturor inadvertenţelor - ca să nu spun prostiilor - din legislaţie. Îmi cer scuze şi îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocaţie. Vreau să anunţ foarte clar că ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri şi lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să îmi spuneţi pe cine sancţionăm şi cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

În Curtea de Argeş mii de de copii, printre care unii cu dizabilităţi, au primit astfel de înştiinţări.

Reprezentanţii Direcţiei Generale a FInanţelor Publice Argeş au precizat pentru gândul că au trimis toate datele către Bucureşti, urmând ca ANAF să lămurească public situaţia.

Cazuri similare s-ar fi petrecut şi în judeţul Alba, potrivit presei locale.

Reprezentanţii DGFP Alba au precizat într-o intervenţie televizată că la sediul instituţiei au venit, încă de luni, contribuabili nemulţumiţi de această situaţie.

”S-au depus 100 de constestaţii”, a spus Iulia Mireştean, la Realitatea TV.

Citește și: