Gandul.info
Silviu Bănilă
1494 vizualizări 25 ian 2018

De fapt, Donald Trump se va afla alături de mulţi dintre prietenii şi asociaţii săi de afaceri, scrie Bloomberg. Cel puţin doi participanţi de la Davos au avut sau au legături de afaceri cu Trump. Cel mai mare creditor al Organizaţiei Trump, Deutsche Bank AG, îşi trimite câţiva reprezentanţi la forum, printre care Paul Achleitner, preşedintele de cursă lungă al consiliului supervizor al gigantului bancar german.

Un alt participant este Herman Gref, CEO-ul Sberbank, banca controlată de statul rus. Acesta a organizat o cină pentru Trump la Moscova, în 2013, după ce a sponsorizat concursul Miss Univers. Unul dintre liderii lumii - preşedintele argentinian Mauricio Macri - îl cunoaşte pe preşedintele SUA încă din anii 1980, când Trump a cumpărat terenuri în Manhattan de la tatăl acestuia.

Trump este primul preşedinte de la Bill Clinton, care participă la Davos şi aduce una din cele mai mari delegaţii, inclusiv pe cumnatul său, consilierul Jared Kushner. Mai mulţi bancheri şi investitori care au finanţat proiectele imobiliare ale familiei Kushner vor participa la întâlnirea globală, inclusiv Stephen Schwarzman, CEO-ul Blackstone LP. Schwarzman este fostul şef al consiliului de afaceri al lui Trump.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că vizita lui Trump are ca scop promovarea agendei „America pe primul loc”, care va fi greu de „vândut” celor de la Davos.

Mai mult, Trump ar putea fi „flancat” şi din cauza intereselor financiare ale familiei sale. Bloomberg scrie despre anturajul lui Trump, prezent la Davos şi oferă o schemă a anturajului preşedintelui american.

sursă foto: captură bloomberg.com

Mauricio Macri, preşedintele Argentinei: Trump îl cunoaşte pe Macri încă de pe vremea când acesta era adolescent. În anii 1980, Trump a cumpărat terenuri de la tatăl lui Macri, Francisco, în Manhattan (Upper West Side), după ce nu s-a înţeles cu argentinianul în privinţa dezvoltării unui proiect. Ulterior, Trump a declarat că bătrânul Macri a fost un „neştiutor” şi „un mit care s-a întors în siguranţă în ţara sa natală”. Trump nu a reuşit să dezvolte proiectul respectiv.

Ilham Aliyev, preşedintele Azerbaidjanului: Fiica lui Aliyev a fost căsătorită cu un membru al familiei Agalarov, care a găzduit Miss Universe Pageant în 2013, un concurs găzduit de Trump. Ron Goldstone, un publicist pentru Emin Agalarov, a aranjat o întâlnire în iunie 2016, în Trump Tower, la care au participat, printre alţii: Jared Kushner, Paul Manafort, Donald Trump Jr şi avocatul rus Natalia Vesilnitskaia. Trump a fost partener de afaceri cu fiul lui Ziya Mammadov, un aliat apropiat al lui Aliyev, pentru a construi un Trump Tower în Baku, capitala Azerbaidjanului. Proiectul a eşuat.

Joao Doria, primarul din Sao Paulo: A găzduit versiunea braziliană a emisiunii „Ucenicul”. „Alegerea lui Trump ca preşedinte exprimă dorinţa electoratului american, pe care o respect”, declarat Doria în ianuarie 2017, pentru Bloomberg. „Dar este probabil prea dur cu unele lucruri, exagerat, nu foarte înţelegător, să spunem în relaţia cu imigranţii...”.

Laurent Mignon şi Jean Raby, Natixis Investment Managers, Franţa: Compania franceză a finanţat cel puţin patru proiecte Kushner.

Paul Achleitner, Deutsche Bank AG, Germania: Cel mai mare creditor al Organizaţiei Trump şi un creditor major pentru Kushner Cos. Banca a susţinut financiar Washington Hotel, hotelul Doral din Miami şi Chicago Tower, afaceri dezvoltate de Trump. Procurorii new-yorkezi au cerut documente cu privire la un credit de 285 milioane de dolari contractat de Kushner Cos pentru o proprietate cu şase etaje din Manhattan.

Oded Eran, Bank Hapoalim BM, Israel: O bancă investigată în SUA pentru evaziune fiscală, un creditor frecvent pentru Kushner Cos.

David Brodet şi Rakefet Russak-Aminoach, Bank Leumi: A susţinut câteva din proiectele lui Kushner.

Ahmed Bin Jassim Bin Mohamed Al Thani, Ministerul Economiei şi Comerţului din Qatar: Al Thani se afla în negocieri pentru a investi 500 milioane de dolari în business-ul 666 Fifth Avenue al celor de la Kushner Cos, care trebuia să identifice o sursă de finanţare suplimentară. Ei nu au reuşit acest lucru şi afacerea a căzut.

Herman Gref, Sberbank, Rusia: Gref a sponsorizat concursul Miss Univers al lui Trump din Moscova, în 2013 şi i-a organizat o cină la Nobu.

Serghei Gorkov, Vnesheconombank: Kushner şi Gorkov s-au întâlnit în Trump Tower în decembrie 2016. Kushner a declarat că se afla acolo într-un cadru oficial. Purtătorii de cuvânt ai lui Vladimir Putin şi VEB au susţinut că Kushner a participat la întâlnire în calitate de şef al afacerii imobiliare a familiei sale.

Arkadi Dvorkovici, adjunctul premierului rus: S-a întâlnit cu Carter Page, consilierul pe probleme externe al lui Trump din timpul campaniei sale electorale, în iulie 2016. Întâlnirea a ajuns în atenţia lui Robert Mueller, U.S. Special Counsel şi a anchetatorilor congresului SUA, pentru un posibil conflict de interese.

Oleg Deripaska, UC RUSAL: Deripaska l-a acţionat în judecată pe preşedintele de campanie al lui Trump, Paul Manafort, din cauza unei afaceri eşuate în Ucraina.

Kirill Dmitriev, Russia Direct Investment Fund: Dmitriev s-a întâlnit cu Erik Prince în insulele Seychelles în 2017. Întâlnirea a fost analizată de anchetatori, pentru un posibil conflict de interese între Rusia şi campania electorală a lui Trump.

Yasir Al-Rumayyan, Saudi Arabia Public Investment Fund: Al-Rumayyan s-a aflat în centrul unui scandal legat de Kushner Cos. şi partnerii săi de afaceri. Jared Kushner a negociat personal o afacere cu arme de 100 miliarde dolari pentru Arabia Saudită. ulterior, PIF a investit 20 miliarde dolari alături de Blackstone, o afacere anunţată de palatul regal saudit, în prezenţa lui Trump şi Kushner. Blackstone este unul din creditorii lui Kushner.

Arzuhan Dogan Yalcindag, Dogan Group, Turcia: Dogan are un parteneriat cu Trump Organization pentru Trump Towers din Istanbul.

Hussain Sajwani, Damac Properties, Emiratele Arabe Unite: Damac are mai multe afaceri cu Trump Organization în Dubai, legate de golf. „Alegerea domnului Trump ca preşedinte contribuie fără echivoc la îmbunătăţirea profilului brandului organizaţiei sale”, a declarat Sajwani pentru Bloomberg în iulie 2017. „Suntem partenerii lui şi vom beneficia de pe urma acestui lucru”.

Tony Blair, fost premier britanic: Blair s-a întâlnit cu Jared Kushner în februarie 2017, la Casa Albă, unde a sugerat că Marea Britanie monitorizează campania electorală a lui Trump. Blair a negat că ar fi oferit un asemenea avertisment.

Stephen Schwarzman, Blackstone Group LP: Schwarzman este fostul şef al consiliului de business al lui Trump. Compania lui, Blackstone LP, a creditat Kushner Cos., netezindu-i intrarea în lumea bună a imobiliarelor din New York. Kushner şi soţia sa, Ivanka Trump, au participat la aniversarea de 70 de ani a lui Schwarzman, scrie Bloomberg.

Citește și: