Gandul.info
Bianca Ciocotisan
2186 vizualizări 15 iul 2018

Pentru a ajunge de la Bucureşti la Constanţa, cel mai ieftin este cu maşina personală. În condiţiile unui consum mediu de 7,5 l la 100 km, costul total este de aproximativ 100 de lei, dar cheltuielile pentru o persoană poate coborî substanţial în funcţie de numărul pasagerilor.

Spre exemplu, dacă maşina este plină (4-5 pasageri) preţul total al transportului se împarte la 4-5. Dacă apelaţi la serviciile de car-sharing, unde costurile călătoriei se împart la numărul pasagerilor, vei ajunge să plăteşti în jur de 30 de lei.

Pe următoarea poziţie în topul mijloacelor de transport în comun, în funcţie de preţul călătoriei, se află trenul privat Softrans, unde preţul unui bilet pentru un adult este de 45 de lei, urmat de CFR Călători, unde un tichet de călătorie Bucureşti-Constanţa costă 59,6 lei.

Desigur, raportat la confortul, siguranţa şi timpul călătoriei, în fruntea clasamentului se află varianta feroviară, unde durata medie este puţin peste 2 ore, urmată de maşina personală. Autocarul face acest parcurs în aproape 3 ore, iar pe ultimul loc se clasează serviciul de car sharing Bla Bla Car, unde durata medie afişată pe site, poate depăşi 3 ore.

În privinţa confortului, variantele rutiere tind să fie cele mai preferate, urmate de companiile feroviare. Potrivit opiniei generale, variantele rutiere au dezavantaje precum aşteptările lungi în trafic, spaţiul limitat din maşină, numărul redus de bagaje care se pot încărca sau timpul călătoriei.

De cealaltă parte, companiile feroviare nu limitează numărul bagajelor per pasager, spaţiul de mişcare este mai extins, există toaletă la bord, iar durata călătoriei nu variază în funcţie de trafic.

 

Citește și: